Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά - Συλλήψεις 212 ατόμων από την αστυνομία

Τουρκία: Διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά - Συλλήψεις 212 ατόμων από την αστυνομία
Σύλληψη δεκάδων διαδηλωτών κοντά στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης

Στη σύλληψη 212 διαδηλωτών, μετά την πρόκληση συμπλοκών σε διαδηλώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19, προέβη η τουρκική αστυνομία, σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, αλλά και αυτοπτών μαρτύρων του Reuters.
Οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις και αστυνομικοί με πολιτική περιβολή συγκρούστηκαν με ηγέτες εργατικών συνδικάτων και άλλους διαδηλωτές, ρίχνοντας μερικούς στο έδαφος.
Ακολούθησε η σύλληψη δεκάδων διαδηλωτών κοντά στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, όπως έγινε γνωστό από βίντεο και φωτογραφίες που μετέδωσε το Reuters.
Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη, σε μερικά εργατικά σωματεία είχε επιτραπεί να έχουν πανό για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, ενώ συνελήφθησαν άλλοι διαδηλωτές «που είχαν συγκεντρωθεί παράνομα» παραβιάζοντας τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και αγνοώντας εκκλήσεις για να διαλυθούν.
Πάντως, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι 20 διαδηλωτές συνελήφθησαν και στη Σμύρνη.
Σημειώνεται ότι την τελευταία εβδομάδα η Τουρκία έχει προχωρήσει σε μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας για 17 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και εντολών για την παραμονή των πολιτών της στο σπίτι, το κλείσιμο των σχολείων και μερικών επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοιού.

Για τα στιγμιότυπα

Επιπλέον, τα τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν προσπάθειες της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα, για να εμποδίσουν τους δημοσιογράφους να μεταδώσουν στιγμιότυπα από τις διαδηλώσεις και τις συλλήψεις της Πρωτομαγιάς, με τους αστυνομικούς να επικαλούνται την εφαρμογή μιας νέας αστυνομικής εγκυκλίου.
Όπως μετέδιδαν στις 30/4 τα τουρκικά ΜΜΕ, οι αστυνομικοί είχαν λάβει εντολές να αποτρέψουν την κινηματογράφηση ή τη βιντεοσκόπηση των αστυνομικών δυνάμεων με τη χρήση έξυπνων κινητών τηλεφώνων, την ώρα που εκτελούν τα καθήκοντά τους.
Πρόκειται για μία κίνηση που οι επικριτές της κυβέρνησης τη χαρακτηρίζουν ως παράνομη, αλλά και ως μία απειλή κατά των δικαιωμάτων των πολιτών.
Πάντως, η τουρκική αστυνομία δε σχολίασε τις αναφορές αυτές, ενώ η ένωση Τύπου DISK ανέφερε σε μία ανάρτησή της στο Twitter, ότι δημοσιογράφοι που βιντεοσκοπούσαν τις κινητοποιήσεις για την Πρωτομαγιά «εμποδίστηκαν από την αστυνομία», σημειώνοντας ότι «μία αστυνομική εγκύκλιος δε μπορεί να εμποδίσει» τη δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης