Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιταλία κατέθεσε στην Κομισιόν το Σχέδιο Ανάκαμψης - Φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις

Η Ιταλία κατέθεσε στην Κομισιόν το Σχέδιο Ανάκαμψης - Φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις
Η Ιταλία, μεταξύ των χωρών που επλήγησαν περισσότερο από την covid-19, δικαιούται περίπου 205 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Το Σχέδιο Ανάκαμψης υπέβαλε η Ιταλία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αργά το βράδυ της Παρασκευής, στην εκπονή της προθεσμίας, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τα Σχέδια Ανάκαμψης αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των κεφαλαίων από το εφάπαξ ταμείο της ΕΕ, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να ανακάμψουν από την πανδημία και να δώσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο μια πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο ανθεκτική οικονομία.
Η Ιταλία, μεταξύ των χωρών που επλήγησαν περισσότερο από την covid-19, δικαιούται περίπου 205 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο κομμάτι που προσφέρεται σε οποιοδήποτε κράτος της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters.
Η Ρώμη διεξήγαγε εντατικές διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή τις τελευταίες εβδομάδες για να ξεπεράσει τις ανησυχίες των Βρυξελλών σχετικά με το ότι το σχέδιό της δεν είχε λεπτομέρειες σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν και θα παρακολουθούνται, σύμφωνα με πηγές στο Reuters.

«Κλειδί» για το μέλλον της Ιταλίας το Σχέδιο Ανάκαμψης

Ο πρωθυπουργός Mario Draghi παρενέβη άμεσα την περασμένη Κυριακή, καλώντας τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, μετά τις οποίες τροποποίησε το έγγραφο προτού το παρουσιάσει στο υπουργικό του συμβούλιο.
Η κυβέρνηση συμφώνησε σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής γραφειοκρατίας, της κατάργησης του φορολογικού κώδικα και του εξορθολογισμού του νομικού συστήματος, υπόσχεται να τους οδηγήσει στο κοινοβούλιο με ταχύτητα ρεκόρ.
Ο Draghi δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης ήταν το κλειδί για το «πεπρωμένο της χώρας».
Η Επιτροπή χαρακτήρισε την ημερομηνία στόχου της 30ης Απριλίου «ήπια προθεσμία» χωρίς κυρώσεις για τυχόν καθυστέρηση και σημείωσε ότι είναι πιο σημαντικό τα εθνικά σχέδια να είναι υψηλής ποιότητας.
Αρκετές χώρες της ΕΕ υπέβαλαν τα σχέδιά τους, ενώ πολλές άλλες αναμένεται να τα στείλουν στις Βρυξέλλες τον Μάιο.
H Επιτροπή έχει δύο μήνες από τη στιγμή που λαμβάνει ένα εθνικό σχέδιο, για να ελέγξει ότι πληροί τα κριτήρια.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έχουν στη συνέχεια έναν ακόμη μήνα για να τα αξιολογήσουν.
Δεν αναμένεται να εκταμιευθούν χρήματα από την ΕΕ πριν από τον Ιούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης