Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall Street - Στο επίκεντρο εταιρικά νέα και μακροοικονομία

Νευρικότητα στη Wall Street - Στο επίκεντρο εταιρικά νέα και μακροοικονομία

Αρνητικό κλίμα στη Wall Street

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 30/4 οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τους Dow Jones και Nasdaq να σημειώνουν απώλειες και σε επίπεδο εβδομάδας.

Ωστόσο και οι τρεις δείκτες σημείωσαν κέρδη για τον Απρίλιο, με τους S&P 500 και Nasdaq να σημειώνουν άλμα άνω του +5%.
Οι σημερινές απώλειες ήρθαν παρά τα θετικά νέα για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, οι επενδυτές είχαν στραμμένο το βλέμμα τους και σε εταιρικά αποτελέσματα.
Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε απώλειες -0,54% στις 33.874,85 μονάδες.
Ο S&P 500 κατέγραψε πτώση -0,65% στις 4.183,90 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε κατά -0,85% στις 13.962,68 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow έχασε -0,5%, ο S&P 500 είχε οριακή άνοδο +0,1% και ο Nasdaq υποχώρησε -0,4%.
Για τον μήνα Απρίλιο όμως, ο Dow ενισχύθηκε σε ποσοστό +2,7%, ο S&P 500 +5,2% και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο +5,4%.
Στα επιχειρηματικά νέα, η Amazon ανακοίνωσε χθες καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα.
Ειδικότερα, τα κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν στα 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια και οι πωλήσεις Ιανουαρίου-Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 44% στα 108 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street με την εταιρεία να σημειώνει κέρδη 15,79 δολ. ανά μετοχή έναντι εκτιμήσεων για 9,54 δολ..
Τα αποτελέσματα της Amazon έδειξαν ότι η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή για το διαδικτυακό κλάδο λιανικής, ακόμη και όταν η οικονομία άρχισε να ανοίγει.
Η Twitter, εν τω μεταξύ, απογοήτευσε ως προς τα αποτελέσματα αύξησης των χρηστών και τις προοπτικές εσόδων για το β' τρίμηνο.
Η ανακοίνωσε ότι οι ημερήσιοι ενεργοί χρήστες με δυνατότητα δημιουργίας κερδών ανήλθαν σε 199 εκατομμύρια το α' τρίμηνο, χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών για 200 εκατομμύρια.
Ακόμη, η εταιρεία ανέφερε ότι αναμένει έσοδα μεταξύ 980 εκατ. και 1,08 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο.
Οι αναλυτές ανέμεναν guidance ύψους 1,06 δισ. δολαρίων κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την Refinitiv.
Σημειώνεται επίσης πως η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα ύψους 1,04 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο, αυξημένα κατά 28% από τα 808 εκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος.
Στα μάκρο, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,2% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή.
Σύμφωνα με το Dow Jones και τη Wall Street Journal, οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 4%.
Παράλληλα, τα έσοδα σημείωσαν άνοδο 21,1% τον Μάρτιο κυρίως λόγω της κυβερνητικής οικονομικής στήριξης.
Η αύξηση των εσόδων και των δαπανών τον περασμένο μήνα έπαιξε βασικό ρόλο στην ενίσχυση του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο.
Σημειώνεται πως το ΑΕΠ αυξήθηκε 6,4% σε ετήσια βάση στο τελευταίο τρίμηνο, εν μέσω πτώσης των κρουσμάτων κορονοϊού, της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και της δημιουργίας 1,5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας.
Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό από το γ΄ τρίμηνο του 2003, και ακολουθεί το 4,3% του δ΄ τριμήνου.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ακόμη ταχύτερη ανάπτυξη την άνοιξη καθώς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί και οι επιχειρήσεις αυξάνουν την παραγωγή για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.
Εν τω μεταξύ, ένας βασικός δείκτης του πληθωρισμού γνωστός ως PCE, αυξήθηκε κατά 0,5% τον Μάρτιο, αυξάνοντας τον ετήσιο μέσο όρο σε 2,3% από 1,5% τον προηγούμενο μήνα και είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες.
Οι Αμερικανοί ξόδεψαν πολλά χρήματα τον περασμένο μήνα σε νέα αυτοκίνητα και φορτηγά, είδη ψυχαγωγίας όπως παιχνίδια, έτοιμα τρόφιμα και πολλά άλλα καταναλωτικά αγαθά.
Οι δαπάνες αυξήθηκαν επίσης και στα δωμάτια ξενοδοχείων.
Καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού συνεχίζουν να σημειώνουν πτώση, η μεγάλες δαπάνες είναι απίθανο να μειωθούν σύντομα.
Οι επιχειρήσεις προσλαμβάνουν περισσότερους ανθρώπους και αυξάνουν τις επενδύσεις προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην ισχυρή ανάκαμψη στη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών.
Ακόμη, το επίπεδο αποταμίευσης αυξήθηκε τον Μάρτιο στο 27,5% - περίπου τέσσερις φορές πάνω από το μέσο όρο των επιπέδων προ πανδημίας.
Οι καταναλωτές έχουν σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε λεγόμενες πλεονάζουσες αποταμιεύσεις, πάνω από τα κανονικά επίπεδα αν δεν υπήρχε η πανδημία και η κυβερνητική οικονομική στήριξη. Τα χρήματα αυτά, σημειώνουν οικονομολόγοι, πρόκειται εν τέλει να δαπανηθούν.

Ξεπέρασαν τα 150 εκατομμύρια τα κρούσματα covid – Παγκόσμια απειλή η Ινδία

Το όριο των 150 εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού ξεπέρασε ο πλανήτης, τη στιγμή που όλα τα βλέμματα και η ανησυχία εστιάζουν στην Ινδία, η οποία εξακολουθεί να καταγράφει συνεχώς νέα παγκόσμια ημερήσια ρεκόρ μολύνσεων.
Η Ινδία φαίνεται να αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση τη στιγμή που παραλαμβάνει ήδη τις πρώτες ποσότητες της διεθνούς βοήθειας που έχει ως απώτερο στόχο να ανακόψει τη ραγδαία διασπορά του ιού.
Πολλοί ειδικοί προειδοποιούν πως αν δεν ελεγχθεί σύντομα η κατάσταση στην Ινδία, υπάρχει ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια βόμβα ικανή να τινάξει στον αέρα όλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως σήμερα στην ανάσχεση της επιδημίας.
Ενδεικτική άλλωστε είναι η προειδοποίηση του ΠΟΥ προς την Ευρώπη να μη σπεύσει να χαλαρώσει άμεσα τα περιοριστικά μέτρα, τονίζοντας ότι «μια κατάσταση αντίστοιχη με αυτήν στην Ινδία ενδέχεται να εμφανιστεί οπουδήποτε».
Πάντως, στις ΗΠΑ καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου ο χαμηλότερος αριθμός θανάτων εντός του 2021, κάτι που αποδίδεται και στο μεγάλο αριθμό των εμβολιασθέντων.

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο του ΑΕΠ

Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση της Eurostat ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε ύφεση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.
Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX διολίσθησε κατά 0,12% κλείνοντας στις 15.135,91 μονάδες, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 0,53% στις 6.269,48, ενώ ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 σημείωσε μικρά κέρδη 0,12% στις 6.969,81.
Στον περιφέρεια ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 έχασε 0,09% στις 8.815 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,56% στις 24.141,16.
Κέρδη 2,7% σημείωσε η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, καθώς τα κέρδη τριμήνου και οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.
Πτώση 6,2% κατέγραψε η μετοχή της Barclays παρά τα κέρδη τριμήνου, ενώ η BNP Paribas υποχώρησε1%.

Ευρωζώνη: Πτώση 0,6% στο ΑΕΠ α΄τριμήνου 2021

Πτώση 0,6% σημείωσε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο α΄τρίμηνο του 2021, από 0,7% στο προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
H πτώση ήταν ελαφρώς μικρότερη, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν το ΑΕΠ στο -0,8%.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε 1,8%, από -4,9%.
Σε επίπεδο Ε.Ε. το ΑΕΠ υποχώρησε 0,4%, έναντι του προηγούμενου τριμήνου.
Η πτώση του ΑΕΠ σε Ευρωζώνη και Ε.Ε. ακολουθεί την πτώση του δ΄τριμήνου 2020 (-0,7% στην Ευρωζώνη και -0,5% στην ΕΕ), μετά την ισχυρή ανάκαμψη του γ΄τριμήνου (+12,5% σττην Ευρωζώνη και +11,7% στην Ε.Ε).

Ευρωζώνη: Στο 8,1% η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο

Το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη υποχώρησε ελαφρώς τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, στο 8,1% αλλά αυξήθηκε κατά μία μονάδα σε ετήσια βάση λόγω της πανδημίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.
Η ανεργία διαμορφώθηκε στο 8,2% τον Φεβρουάριο (αναθεωρημένη τιμή) και στο 7,1% τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τη Eurostat.

Γερμανία: Πτώση 1,7% στο ΑΕΠ α΄τριμήνου 2021

Πτώση 1,7% σημείωσε το ΑΕΠ της Γερμανίας στο α΄ τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το δ΄τρίμηνο του 2020, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Μετά την οριακή ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας στο β΄εξάμηνο του 2020 (κατά 8,7% στο τρίμηνο και +0,5% στο δ΄τρίμηνο), η κρίση του κορωνοϊού προκάλεσε νέα πτώση στην οικονομική απόδοση στο ξεκίνημα του 2021.
Το γεγονός αυτό επηρέασε ιδιαίτερα την κατανάλωση των νοικοκυριών, ενώ οι εξαγωγές προϊόντων στήριξαν τη γερμανική οικονομία.

Astrazeneca: Άλμα κερδών στο α΄τρίμηνο 2021 - Στα 275 εκατ. δολ. οι πωλήσεις του εμβολίου κατά της Covid-19

Η βρετανοσουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca ανακοίνωσε ότι διπλασίασε τα καθαρά της κέρδη σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, περίοδο κατά την οποία οι πωλήσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 ανήλθαν σε 275 εκατ. δολάρια.
Η εταιρία, που για πρώτη φορά ανακοίνωσε στοιχεία για τις πωλήσεις εμβολίου της, κατέγραψε καθαρά κέρδη 1,56 δισεκ. δολαρίων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Οι πωλήσεις του εμβολίου αντιπροσωπεύουν μόνο το 4% του κύκλου εργασιών της, που αυξήθηκε κατά 15% στα 7,3 δισεκ. δολάρια.
Η AstraZeneca δεν δίνει στοιχεία για το εμβόλιό της παρά μόνο για το πρώτο τρίμηνο, χωρίς να διευκρινίζει εάν πρόκειται για τον συνολικό κύκλο εργασιών από την κυκλοφορία του.
Το εμβόλιό της είναι από τα φθηνότερα στην αγορά και ο όμιλος έχει διαβεβαιώσει ότι θα το διαθέσει σε τιμή κόστους.

Barclays: Υπερδιπλασιασμός κερδών στο α΄τρίμηνο 2021

Υπερδιπλασιάστηκαν τα κέρδη της Barclays στο α΄τρίμηνο του 2021, παρά το γεγονός ότι δεν αποδέσμευσε τα μετρητά που έχει κρατήσει στην άκρη για την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων της πανδημίας.
Τα προ φόρων κέρδη της Barclays για το τρίμηνο που οολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου ανήλθαν σε 2,4 δισ. στερλίνες, από 923 εκατ. στερλίνες το αντίστοιχο διάστημα του 2020.
Οι αναλυτές εκτιμούσαν κέρδη της τάξης των 1,76 δισ. στερλινών.
Οι προβλέψεις για μελλοντικά κόκκινα δάνεια ανήλθαν σε 55 εκατ. πολύ χαμηλότερα των εκτιμήσεων, σύμφωνα με το Reuters.

BNP Paribas: Άλμα 37,9% στα 1,77 δισ. ευρώ στο α΄τρίμηνο

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα κέρδη της BNP Paribas στο α΄τρίμηνο του 2021, με όχημα τις χαμηλές προβλέψεις για τα δάνεια που σχετίζονται με την πανδημία, καθώς και την ανάκαμψη των εσόδων από το trading μετοχών.
H μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα δήλωσε ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 37,9% στα 1,77 δισ. ευρώ, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας την πρόβλεψη για κέρδη 1,20 δισ. σε δημοσκόπηση αναλυτών της Refinitiv.
Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 8,6% στα 11,83 δισ. ευρώ, πάνω από τα 11,2 δισ. που ανέμεναν οι αναλυτές.
Στις εταιρικές και επενδυτικές τραπεζικές δραστηριότητές της γαλλικής τράπεζας, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 24,3%.
Η BNP Paribas δήλωσε ότι η ανάκαμψη στις συναλλαγές μετοχών αντιστάθμισε την πτώση 15,7% στα πάγια έσοδα, τα νομίσματα και τις συναλλαγές εμπορευμάτων.
Η γαλλική τράπεζα δεν ανέφερε καμία επίδραση από την κατάρρευση του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου Archegos, το οποίο προκάλεσε ζημίες άνω των 10 δισ. δολ. σε άλλες παγκόσμιες τράπεζες.
Η BNP Paribas αναμένει ότι η οικονομία θα ανακάμψει σταδιακά από την πανδημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης