Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Θεαματική χρηματιστηριακή ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών, αλλά ο δρόμος της κανονικότητας είναι αβέβαιος

Bloomberg: Θεαματική χρηματιστηριακή ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών, αλλά ο δρόμος της κανονικότητας είναι αβέβαιος

Η αισιοδοξία ότι η μετά την πανδημία η ανάκαμψη της Ελλάδας θα είναι πιο εντυπωσιακή έχει προσελκύσει επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες

Η Ελλάδα επέστρεψε στο παιχνίδι, αναφέρει το Bloomberg.

Μπορεί επί μία δεκαετία κανείς επενδυτής να μην την προσέγγιζε, αλλά η Ελλάδα επέστρεψε στην αγορά ομολόγων 30 ετών τον περασμένο μήνα, με επιτυχία.
Η αισιοδοξία ότι η μετά την πανδημία η ανάκαμψη της Ελλάδας θα είναι πιο εντυπωσιακή από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει επίσης προσελκύσει επενδυτές σε ένα από τα μεγαλύτερα παιχνίδια για το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας: τις κορυφαίες τράπεζες της, αναφέρει το Bloomberg.

Θεαματική η ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών

Η πρόσφατη πορεία των τραπεζικών μετοχών ήταν θεαματική, με την αγοραία αξία των τριών από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να υπερδιπλασιάζεται μέσα σε έξι μήνες.
Διακεκριμένοι επενδυτές και hedge fund, όπως ο John Paulson, έχουν στοιχηματίσει στις ελληνικές τράπεζες, των οποίων η πορεία προς τη βιώσιμη κερδοφορία φαίνεται πιο ξεκάθαρη τώρα, με τους δείκτες επισφαλών δανείων να αναμένεται να υποχωρήσουν κάτω από το 10% χάρη στις τεράστιες πωλήσεις.
Παρ 'όλα αυτά, οι επενδυτές δεν πρέπει να βασίζονται σε μια πορεία χωρίς εμποδια, αναφέρει το Bloomberg.
bloo.JPG

Ανάνηψη από την εντατική

Από την αβεβαιότητα γύρω από την πολύ αναγκαία επιστροφή του τουρισμού στη χώρα - ο τομέας αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο της οικονομίας της Ελλάδας - έως την ικανότητα των τραπεζών να αυξήσουν ξανά τα έσοδα, η παλαιότερα τοξική τραπεζική βιομηχανία της Ελλάδας ανανίπτει από την εντατική.
Για παράδειγμα, η Εθνική και η Eurobank είναι οι δύο τράπεζες που έχουν προχωρήσει περισσότερο στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους μετά την κρίση του δημόσιου χρέους.
Οι αποτιμήσεις τους, τώρα περίπου 50% κάτω από τη λογιστική αξία, τις τοποθετούν με premium σε σχέση με άλλες μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, όπως η UniCredit της Ιταλίας και η Deutsche Bank.
Αν και οι αποτιμήσεις αντανακλούν εν μέρει την προσδοκία ότι οι δύο ελληνικές τράπεζες θα επιτύχουν υψηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων έως το 2022, ο ρυθμός οικονομικής επέκτασης της Ελλάδας μέχρι το επόμενο έτος και μετά δεν είναι εγγυημένος.
Ωστόσο, οι δύο τράπεζες έχουν προβλέψει αύξηση των ετήσιων τελών για να αντισταθμίσουν τη μείωση των εσόδων από τόκους.

Η περίπτωση της Πειραιώς

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα Πειραιώς έχει μόλις συγκεντρώσει 1,4 δισ. ευρώ για να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της εκκαθάρισης των επισφαλών δανείων.
Στην αύξηση κεφαλαίου το hedge fund του Paulson διπλασίασε τη συμμετοχή του αγοράζοντας περισσότερες μετοχές, ενώ η τράπεζα προσέλκυσε επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της BlackRock και της Fidelity.
Η εύρεση αγοραστών για τα επισφαλή δάνεια της τράπεζας δεν πρέπει να είναι πολύ δύσκολη, αλλά είναι πολύ πίσω από τις άλλες τράπεζες εωσότου πετύχει βελτίωση της κερδοφορίας.
Το ελληνικό κράτος εξακολουθεί να είναι επενδυτής και στις τέσσερις κορυφαίες τράπεζες και είναι απίθανο να τις εγκαταλείψει έχοντας φτάσει μέχρι τώρα.
Οι τέσσερις τράπεζες - η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank - ελέγχουν περίπου το 90% της αγοράς.

Ο καταλύτης... ανάπτυξη

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, για να αναπτυχθεί η οικονομία με ένα υγιές ποσοστό 3,6% φέτος και 5,7% το 2022 - και να υποστηρίξει τα κέρδη των τραπεζών πέρα ​​από τις πωλήσεις επισφαλών δανείων - η εγχώρια ζήτηση και η κατανάλωση θα πρέπει να ανακάμψουν για να αντισταθμίσουν την πιθανώς μέτρια ανάκαμψη του τουρισμού, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody's.
Βοηθά ότι η Ελλάδα βασίζεται κυρίως σε επισκέπτες από κοντινά ευρωπαϊκά έθνη, αλλά με τον ρυθμό της διάθεσης του εμβολίου ακόμα αβέβαιο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, πόσο ισχυρή θα είναι η σεζόν φέτος παραμένει σε μεγάλο βαθμό μια εικασία.
Μεγάλο μέρος της μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης της χώρας θα εξαρτηθεί από την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς.
Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα μπορούσε να επεκταθεί έως και 18,3% έως το 2026, ως ποσοστό της οικονομικής παραγωγής του 2020 ή κατά μόλις 8,3%, όπως εκτίμησε στα δύο σενάρια που παρουσίασε ο οίκος S&P.
Ο οίκος αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο χρέος σε ξένο νόμισμα της Ελλάδας σε BB, δύο επίπεδα χαμηλότερα από τον επενδυτικό βαθμό, νωρίτερα αυτό το μήνα.

Τα NPEs της πανδημίας

Ο βαθμός στον οποίο μπορούν να δημιουργηθούν νέα επισφαλή δάνεια εάν η οικονομία αποτύχει να ανακάμψει είναι ασαφής.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας εκτιμά ότι το νέο επισφαλές χρέος μπορεί να φτάσει τα 10 δισ. ευρώ τους επόμενους 18 μήνες, αντισταθμίζοντας εν μέρει τα 17 δισ. ευρώ περίπου των υφιστάμενων προβληματικών δανείων που οι τράπεζες αναμένουν να πουλήσουν τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με τη Moody's.
Ενώ ο οίκος αξιολόγησης έχει αλλάξει τις προοπτικές του για τις τράπεζες της χώρας σε θετικές από σταθερές, όπως επισημαίνει η κεφαλαιακή δομή παραμένει ανησυχητική.
Ελλείψει οικονομικής ανάκαμψης και την επακόλουθη αύξηση των εσόδων των τραπεζών, οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να μην είναι σε θέση να βασίζονται σε περικοπές κόστους πέρα ​​από το κλείσιμο υποκαταστημάτων και τη μείωση εργαζομένων.
Σε μια συγκεντρωμένη βιομηχανία, η ενοποίηση δεν είναι πραγματικά μια επιλογή, αναφέρει η ανάλυση του Bloomberg.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σίγουρα διανύσει πολύ δρόμο από τότε που διασώθηκαν ως μέρος της διάσωσης του έθνους, και τα χρόνια της πιστωτικής συρρίκνωσης μπορεί τελικά να μετατραπούν σε ανάπτυξη.
Αλλά πολλά πρέπει να πάνε σωστά, καταλήγει το Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης