Τελευταία Νέα
Διεθνή

von der Leyen (ΕΕ) : Ευκαιρία του αιώνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης

von der Leyen (ΕΕ) : Ευκαιρία του αιώνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης

«Διαθέτουμε 750 δισ. ευρώ για να κτίσουμε τη μελλοντική μας Ένωση, αυτή είναι η ευκαιρία του αιώνα για την Ευρώπη. Μια πραγματικά ιστορική στιγμή», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen

Σχετικά Άρθρα
Ως την ευκαιρία του αιώνα για την Γηραιά Ήπειρο χαρακτήρισε το project των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάταξη της ευρωπαϊκής οικονομίας με στόχο την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό μετά την πανδημία, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen την Τρίτη 27 Απριλίου 2021, σύμφωνα δημοσίευμα του Reuters.
Σε ένα τηλεοπτικό μήνυμά της λίγο πριν  Γαλλία και τη Γερμανία παρουσιάσουν από κοινού τα εθνικά τους σχέδια σχετικά με το πώς θα δαπανήσουν του πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης η von der Leyen σημείωσε ότι η Κομισιόν θα διασφαλίσει ότι τα πολυετή προγράμματα των κρατών μελών θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες που υπάρχουν αλλά και στους συγκεκριμένους στόχους που έχουν τεθεί.

Το όραμα

«Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια πράσινη Ευρώπη, η οποία προστατεύει το κλίμα και το περιβάλλον και να δημιουργεί βιώσιμες θέσεις εργασίας», επισήμανε.
«Θέλουμε να επενδύσουμε σε μια ‘‘ψηφιακή’' Ευρώπη, καινοτόμο και ανταγωνιστική στις παγκόσμιες αγορές.
Και θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη, η οποία να είναι καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μελλοντικές κρίσεις.
«Διαθέτουμε 750 δισεκατομμύρια ευρώ για να κτίσουμε τη μελλοντική μας Ένωση.
Αυτή είναι η ευκαιρία του αιώνα για την Ευρώπη.
Μια πραγματικά ιστορική στιγμή », υπογράμμισε.

Διαδικασία

Η προθεσμία για κάθε μία από τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ να υποβάλει το δικό της σχέδιο για το πώς θα δαπανήσει τα δισεκατομμύρια που προκύψουν από τον κοινό δανεισμό της ΕΕ έως το 2026 είναι στις 30 Απριλίου, αλλά είναι πιθανό ότι τα μισά κράτη την να έχουν αποστείλει μόνο τα εθνικά του σχέδια έως τον Μάιο.
Συμφωνά με τους όρους που έχουν τεθεί οι κυβερνήσεις θα δαπανήσουν το 37% των πότων που λαμβάνουν για τη μείωση των εκπομπών αεριών ρύπων CO2 και το 20% για την τον ψηδιαφκό μετασχηματισμό των οικονομιών τους, για παράδειγμα μέσω της βελτίωσης των ψηφιακών δεξιοτήτων ή της δημιουργίας δικτύων Internet υψηλής ταχύτητας.

Έγκριση

Η Επιτροπή έχει προθεσμία δύο μηνών από τη στιγμή που λαμβάνει ένα εθνικό σχέδιο να ελέγξει εάν αυτό πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έχουν στη συνέχεια έναν ακόμη μήνα για να κάνουν τη δική τους αξιολόγηση, προτού το κάθε κράτος προχωρήσει στις εκταμιεύσεις των πόρων.
Κάθε κράτος της ΕΕ μπορεί να λάβει προκαταβολή 13% των πόρων, μόλις εγκριθεί το πρόγραμμα.
Για ολόκληρη την ΕΕ, αυτό σημαίνει περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος - πιθανώς να αρχίσει η εκταμίευση ήδη τον Ιούλιο, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Εκταμιεύσεις

Τα υπόλοιπα θα καταβληθούν σε δόσεις καθώς τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στα σχέδια φτάνουν σε συμφωνημένα ορόσημα και στόχους και πιστοποιηθεί η ολοκλήρωσή τους.
Ωστόσο, για να εκταμιευθούν χρήματα, τα 27 εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ πρέπει πρώτα να επικυρώσουν την νομοθεσία με την οποία αυξάνονται οι εθνικές εγγυήσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ που αποτελεί τον ύστατο εγγυητή του κοινού δανεισμού της ΕΕ.
Μέχρι στιγμής, 18 κράτη – μέλη έχουν προχωρήσει στην επικύρωση της σχετικής νομοθεσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης