Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Σε «πράσινες» επενδύσεις και τον ψηφιακό μετασχηματισμό το 90% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Γερμανία: Σε «πράσινες» επενδύσεις και τον ψηφιακό μετασχηματισμό το 90% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 11,5 δισ. ευρώ στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης και 14 δισ.  ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας από τα συνολικά 28 δισ. ευρώ που θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης

 Η Γερμανία σύμφωνα με το σχεδιασμό της θα δαπανήσει το 90% των 28 δισ. ευρώ που αναμένεται να λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, υπερβαίνοντας κατά πολύ τους στόχους της ΕΕ, δήλωσε την Τρίτη 27 Απριλίου 2021 ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters.

«Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την Ευρώπη ...
Τώρα, μπορούμε να δράσουμε ενωμένοι για μια ισχυρή Ευρώπη η οποία εφαρμόζει τις αρχές της αλληλεγγύης και προετοιμάζει το κοινό μέλλον», δήλωσε ο Scholz καθώς και η Γερμανία και η Γαλλία παρουσίασαν εθνικά τους σχέδια.

Κλιματική αλλαγή

Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ συμφωνήθηκε πέρυσι για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας
Σκοπός είναι επίσης να επιτευχθούν οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών CO2 σε μηδενικό επίπεδο έως το 2050 και να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ψηφιακή τεχνολογία η οποία κυριαρχείται τώρα από τεχνολογικούς γίγαντες των ΗΠΑ όπως το Google, το Amazon ή το Facebook.

Οι κανόνες

Οι κανόνες της ΕΕ απαιτούν το 37% των χρημάτων να δαπανηθούν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και το 20% για την ψηφιοποίηση της οικονομίας.
Ο Scholz δήλωσε ότι το Βερολίνο στοχεύει να δαπανήσει 11,5 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τις εταιρείες να χρησιμοποιήσουν το υδρογόνο ως πηγή ενέργειας, σε κίνητρα για την αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, λεωφορείων και τρένων και για την ανακαίνιση κτηριακών υποδομών για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Κατανομή δαπανών

Πάνω από 14 δισ. ευρώ προορίζονται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας: για παράδειγμα για να ενισχύσουν την αυτοκινητοβιομηχανία ώστε να αλλάξει την παραγωγικη΄διαδικασία και να καταστήσει τους τομείς εκπαίδευσης, υγείας και δημόσιας διοίκησης συμβατούς με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Υποδομή cloud

Ο Scholz δήλωσε ότι η Γερμανία και η Γαλλία σκοπεύουν να θέσουν τα θεμέλια για μια ευρωπαϊκή υποδομή cloud και να προωθήσουν τις ευρωπαϊκές δυνατότητες για την κατασκευή  ημιαγωγών για τους επεξεργαστές επόμενης γενιάς.
Μακροπρόθεσμα, οι πόροι θα έχουν ως αποτέλεσμα περίπου 2% αύξηση του ΑΕΠ της Γερμανίας και 0,5% υψηλότερο επίπεδο απασχόλησης, δήλωσε ο Scholz, επικαλούμενος στοιχεία απο το γερμανικό Ινστιτούτο Ifo
Η Γαλλία αναμένει να εισρεύσουν 41 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης με τα πρώτα 5 δισεκατομμύρια ευρώ να εκταμιεύονται το Σεπτέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης