Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι χώρες του Βίσεγκραντ καταδικάζουν τη ρωσική επιθετικότητα – Putin: Παράλογες οι κατηγορίες της Πράγας

Οι χώρες του Βίσεγκραντ καταδικάζουν τη ρωσική επιθετικότητα – Putin: Παράλογες οι κατηγορίες της Πράγας
Η κυβέρνηση της Τσεχίας κατηγόρησε στις 17 Απριλίου τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας ότι ευθύνονται για την έκρηξη σε μια αποθήκη πυρομαχικών, το 2014 και απέλασε 18 Ρώσους διπλωμάτες
Σχετικά Άρθρα

Καταδίκασαν τη ρωσική «επιθετικότητα» μετά τις κατηγορίες της Πράγας ότι η Μόσχα ευθύνεται για την έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας, οι χώρες των οποίων είναι μέλη της Ομάδας του Βίσεγκραντ, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ την Δευτέρα 24 Απριλίου 2021,
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Τσεχίας κατηγόρησε στις 17 Απριλίου 2021 τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας ότι ευθύνονται για την έκρηξη σε μια αποθήκη πυρομαχικών, το 2014.
Αμέσως μετά, απέλασε 18 Ρώσους διπλωμάτες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για κατασκόπους.
Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε παράλογες τις καταγγελίες της Πράγας μετά τη συνομιλία που είχε με το Γαλλο πρόεδρο E. Macron
Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, όλες τους χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, απέλασαν επίσης Ρώσους διπλωμάτες, σε ένδειξη αλληλεγγύης, μετά την έκκληση που απηύθυνε η Τσεχία στις άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Στήριξη

«Καταδικάζουμε αυτή τη νέα, οικτρή πράξη επιθετικότητας και παραβίασης του διεθνούς δικαίου που διέπραξε η Ρωσία σε ευρωπαϊκό έδαφος» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι τέσσερις πρωθυπουργοί, μετά τη σύνοδο, μέσω τηλεδιάσκεψης, που συγκάλεσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki.
Οι τέσσερις χώρες πρόσφεραν επίσης «διπλωματική και προξενική στήριξη» στην Τσεχία, μετά την απέλαση 20 Τσέχων διπλωματών από τη Ρωσία.
«Καταδικάζουμε σθεναρά τις παράνομες και βίαιες ενέργειες που διαπράττουν οι πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών. Δεν θα επιτρέψουμε αυτές οι δραστηριότητες να διχάσουν την Ευρώπη», πρόσθεσαν.

Αποστάσεις Orban

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin και η Βουδαπέστη έχει τηρήσει αποστάσεις από τη διπλωματική κρίση που ξέσπασε με αφορμή αυτήν την έκρηξη στην Τσεχία

Putin: Παράλογες οι κατηγορίες της Τσεχίας

Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin καταδίκασε τον «παραλογισμό» των κατηγοριών της Πράγας που ισχυρίζεται ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από την έκρηξη μιας αποθήκης πυρομαχικών στην Τσεχία, πυροδοτώντας μια διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
«Κατόπιν αιτήματος (του Γάλλου προέδρου) Emanuel Macron, ο Vladimir Puttin σχολίασε την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων Ρωσίας-Τσεχίας, υπογραμμίζοντας τον παραλογισμό των κατηγοριών της Πράγας κατά της Ρωσίας και των μέτρων που ελήφθησαν», ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου, που εκδόθηκε μετά από μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Putin και Macron..
Η Μόσχα απάντηση στις απελάσεις διπλωματών της από την Πράγα, ζήτησε από 20 Τσέχους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την επικράτειά της.

Ζημία

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Dmitry Peskov, απέρριψε τις κατηγορίες της Πράγας.
«Αυτές είναι πολύ σοβαρές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας», είπε, χαρακτηρίζοντας αυτές «αβάσιμες» που προκαλούν «πολύ μεγάλη ζημιά» στις διμερείς σχέσεις.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Sergey Lavrov , υποστήριξε ότι εναπόκειται στις Βρυξέλλες να απαντήσουν σε αυτές τις «συγκεχυμένες δηλώσεις» της Πράγας.

Νάρκες κατά προσωπικού

Κατηγόρησε επίσης την Τσεχία για παραβίαση «διεθνών συμβάσεων» με την αποθήκευση απαγορευμένων ναρκών κατά προσωπικού σε αυτήν την αποθήκη.
Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Jakub Kulhánek την περασμένη Τρίτη 20 Απριλίου ζήτησε από τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες για να στηρίξουν την Πράγα στην αντιπαράθεση της με τη Μόσχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης