Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Εκδικητική απέλαση Ιταλού διπλωμάτη – Για «αβάσιμη απόφαση» κάνει λόγο η Ρώμη

Ρωσία: Εκδικητική απέλαση Ιταλού διπλωμάτη – Για «αβάσιμη απόφαση» κάνει λόγο η Ρώμη
Η Ιταλία απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες αφού σύμφωνα με την αστυνομία συνελήφθη Ιταλός πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού να παραδίδει έναντι αμοιβής μυστικά έγγραφα σε Ρώσο αξιωματικό του στρατού.
Σχετικά Άρθρα

Σε απέλαση Ιταλού Διπλωμάτη προχώρησε η Ρωσία ενώ την ίδια ώρα κάλεσε τον πρεσβευτή της Ιταλίας στο υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις αναφορικά με την αβάσιμη, όπως τη χαρακτήρισε, κίνηση της Ρώμης να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 26 Απριλίου 2021.
Να σημειωθεί ότι η Ιταλία απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες αφού σύμφωνα με την αστυνομία συνελήφθη Ιταλός πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού να παραδίδει έναντι αμοιβής μυστικά έγγραφα σε Ρώσο αξιωματικό του στρατού.

Persona non grata

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο ναυτικός ακόλουθος της ιταλικής πρεσβείας στη Μόσχα κηρύχθηκε «persona non grata» (ανεπιθύμητο πρόσωπο) και πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 24 ωρών.
Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε άδικη την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει τον Ιταλό διπλωμάτη.
«Θεωρούμε την απόφαση αβάσιμη και άδικη διότι έρχεται σε αντίποινα ενός νόμιμου μέτρου που έλαβαν οι ιταλικές αρχές υπερασπιζόμενες τη δική τους ασφάλεια», είπε το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διπλωματική ένταση

Η Ρωσία και η Δύση έχουν προχωρήσει εκατέρωθεν σε αρκετές απελάσεις διπλωματών τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω έντασης αναφορικά με την Ουκρανία και την υπόθεση του φυλακισμένου αντιφρονούνα Alexei Navalny.
Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον έχουν συγκεκριμένα απελάσει 10 διπλωμάτες η καθεμία.
Η Τσεχία από την πλευρά της έχει απελάσει 18 Ρώσους διπλωμάτες, που παρουσιάστηκαν ως κατάσκοποι, κατηγορώντας παράλληλα τη Μόσχα για ανάμειξη σε έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014 που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι.

Αλληλεγγύη

Η Μόσχα ανταπάντησε απαιτώντας από 20 Τσέχους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν το έδαφός της.
Αρκετές χώρες της Ευρώπης έχουν ανακοινώσει απελάσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Τσεχία.
Η Ρουμανία προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση σήμερα (26/4), ύστερα από ανάλογη κίνηση της Σλοβακίας την Πέμπτη (22/4) και τριών χωρών της Βαλτικής την Παρασκευή (23/4).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης