Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο επίκεντρο Fed και εταιρικά αποτελέσματα - Σε νέα ιστορικά υψηλά S&P 500 και Nasdaq

Στο επίκεντρο Fed και εταιρικά αποτελέσματα - Σε νέα ιστορικά υψηλά S&P 500 και Nasdaq

Μεικτές τάσεις στη Wall εν αναμονή αποτελεσμάτων και της Fed

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν σήμερα 26/4 S&P 500 και Nasdaq, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones δεν κατάφερε να ακολουθήσει σε ανοδικό έδαφος, με τους επενδυτές να ετοιμάζονται για ένα νέο μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων και τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve στα μέσα της εβδομάδας.
Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται αυτή την εβδομάδα ομάδα και η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve η οποία ολοκληρώνεται την Τετάρτη, αν και η κεντρική τράπεζα δεν αναμένεται να κάνει αλλαγές στην πολιτική της.
Η ισχυρή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2021 έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για μια πιθανή εκτίναξη του πληθωρισμού, κάτι που θα μπορούσε να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να ξεκινήσει νωρίτερα ή πιο απότομα να προσαρμόζει την πολιτική της.
Οι αξιωματούχοι της Fed πάντως δεν φαίνεται να ανησυχούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι κάποιες πιθανές ανοδικές πιέσεις στις τιμές αναμένεται να είναι προσωρινές.
Στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει την Τετάρτη μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής ο πρόεδρος της Fed, J. Powell αναμένεται να αναφερθεί και πάλι στο θέμα του πληθωρισμού, επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη στάση του.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,18% στις 33.981,57 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε άνοδο +0,18% στις 4.187,62 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη +0,87% στις 14.138,78  μονάδες

Οι αποδόσεις του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία και μετά τα υψηλά στο 1,77% στα τέλη Μαρτίου, επί του παρόντος κινούνται στο 1,57%.
Αύξηση σημείωσε το γερμανικό δεκαετές ομόλογο που πλέον έχει ανέβει στο -0,25%.
Oι επενδυτές εστιάζουν στις ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων και εταιρικών αποτελεσμάτων που θα γίνουν εντός της εβδομάδας.
Μεταξύ των εταιρειών που θα ανακοινώσουν αποτελέσματα είναι και οι Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet.
Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη ανακοινώνεται το ΑΕΠ και την Παρασκευή ο πληθωρισμός των ΗΠΑ.
Οι εταιρείες του SP 500 που ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ήταν κερδοφόρες (το 84% ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή πάνω από τις εκτιμήσεις).
Η εντυπωσιακή αύξηση των κερδών έρχεται καθώς το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 η αμερικανική οικονομία γνώριζε ισχυρές πιέσεις από την κρίση του κορωνοϊού, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2021 εμφανίζει ισχυρές επιδόσεις μετά τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης τόσο σε νομισματικό όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,5% τον Μάρτιο του 2021

Κατά 0,5% ή 1,4 δισ. δολάρια αυξήθηκαν οι νέες παραγγελίες για διαρκή αγαθά στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάρτιο σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, φτάνοντας στα 256,3 δισ. δολάρια.
Η κίνηση έρχεται μετά τη συρρίκνωση κατά 0,9% τον Φεβρουάριο, ενώ είναι μικρότερη από τις προσδοκίες της αγοράς για άνοδο κατά 2,5%.
Εξαιρουμένου του τομέα Μεταφορών, οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 1,6%, ενώ εξαιρουμένου του τομέα Αμυνας κατά 0,5%.
Την ίδια ώρα, οι παραδόσεις διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,5% ή 6,4 δισ. δολάρια, στα $257 δισ.

Στη Δικαιοσύνη η ΕΕ κατά της AstraZeneca - Ναι Ευρώπης στους εμβολιασμένους τουρίστες από ΗΠΑ

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού η Ινδία, η οποία εδώ και πέντε ημέρες αναφέρει καθημερινά και ένα νέο παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ μολύνσεων.
Με την ινδική κυβέρνηση να ανακοινώνει νέα περιοριστικά μέτρα, με το σύστημα υγείας να έχει ουσιαστικά καταρρεύσει και με τα νοσοκομεία να αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς καθώς πλέον δεν διαθέτουν ούτε κλίνες και φάρμακα αλλά ούτε και οξυγόνο, μια σειρά από χώρες – ανάμεσα τους η Μ. Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία – σπεύδουν να συνδράμουν την Ινδία στην προσπάθεια της να διαχειριστεί την χαώδη αυτή κατάσταση.
Και ενώ η ινδική μετάλλαξη αρχίζει να εξαπλώνεται παντού στον κόσμο – ακόμα και στην Ελλάδα έχουν αναφερθεί δύο κρούσματα – με τους επιστήμονες να μη γνωρίζουν ακόμα κατά πόσο αυτή η παράλλαξη του ιού είναι πιο επικίνδυνη από αυτές που κυκλοφορούν ήδη, η αισιοδοξία πηγάζει από την πορεία των εμβολιασμών, οι οποίοι έχουν ήδη ξεπεράσει το 1 δισεκατομύριο.
Οι ΗΠΑ ενέκριναν την περασμένη Παρασκευή 23/4 την επαναχορήγηση του εμβολίου της Johnson and Johnson αν και προβληματίζει το στοιχείο ότι το 8% των Αμερικάνων δεν κάνει τη δεύτερη δόση των εμβολίων, ενώ η Ευρώπη διά στόματος της επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen δηλώνει έτοιμη να δεχθεί τους Αμερικάνους τουρίστες εφόσον αυτοί έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές

Ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να ετοιμάζονται για άλλη μια εβδομάδα γεμάτη από εταιρικά αποτελέσματα και οικονομικά στοιχεία.
Σε αυτό το κλίμα ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,3% στις 440,20 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,1%, στις 15.296,34 μονάδες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων ενισχύθηκε τον Απρίλιο, αλλά με ρυθμό χαμηλότερο των εκτιμήσεων, καθώς το τρίτο κύμα των μολύνσεων Covid-19 συνεχίζει να πλήττει την οικονομική ανάπτυξη.
Ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,3% στις 6.275,52 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,35% στις 6.963,12 μονάδες.
Στις διεθνείς αγορές επικρατεί αισιοδοξία για την πορεία της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, ωστόσο το πετρέλαιο υποχωρεί, εν μέσω ανησυχίας για τη ζήτηση λόγω της έξαρσης της πανδημίας στην Ινδία.
Σε νέα αναθεώρηση επί τα βελτίω για την πορεία του ΑΕΠ το 2021 προχώρησε η γερμανική κυβέρνηση καθώς ήταν βελτιωμένος ο ρυθμός ανάπτυξης που καταγράφηκε κατά το δ΄ τρίμηνο του 2020 (αναθεωρήθηκε στο 0,3% από 0,1%, ενώ αναμενόταν ύφεση), σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 26 Απριλίου 2021.
Το σχέδιο ανάκαμψης της ιταλικής οικονομίας με τη χρήση κεφαλαίων ύψους 220 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παρουσίασει σήμερα στο ιταλικό κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Draghi, την ώρα που η οικονομία ανοίγει σταδιακά από σήμερα 26 Απριλίου 2021.
Μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφοι και συναυλιακοί χώροι θα ανοίξουν σταδιακά από σήμερα σε όλη την Ιταλία.
Μετά από το πολύμηνο lockdown, η Ιταλία ελπίζει σε ένα «κανονικό» καλοκαίρι.
Στο ταμπλό, η υποχώρηση των μετοχών των αυτοκινητοβιομηχανιών αντιστάθμισε την άνοδο του μεταλλευτικού κλάδου.
Η άνοδος σε υψηλό 10ετίας για τις τιμές του χαλκού στη Σανγκάη και η αύξηση της τιμής άλλων μεταλλευμάτων ενίσχυσαν τις μετοχές των ευρωπαϊκών εταιριών εξόρυξης, με τον δείκτη πρώτων υλών να σημειώνει κέρδη 0,5%.
Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών δέχθηκαν πλήγμα, με την μετοχή της Volkswagen να υποχωρεί κατά 1,1% ύστερα από δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η εταιρία είχε προειδοποιήσει τους διευθυντές να ετοιμάζονται για μεγαλύτερο πλήγμα στην παραγωγή το δεύτερο τρίμηνο λόγω της παγκόσμιας έλλειψης ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.

Γερμανία: Χαμηλότερα των εκτιμήσεων ο Ifo επιχειρηματικού κλίματος τον Απρίλιο 2021

Μικρότερη των εκτιμήσεων ήταν η άνοδος του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοχεία που ανακοίνωσε το Ινστιτούτo Ιfo.
To τρίτο κύμα της πανδημίας και τα προβλήματα στον εφοδιασμό, επιβράδυναν την ανάκαμψη της οικονομικής και βιομηχανικής δραστηριότητας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Tο ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος σημείωσε άνοδο στις 96,8 μονάδες από 96,6 τον Μάρτιο.
Οι αναλυτές ανέφεραν στο Reuters είχε δείξει μεγαλύτερη αύξηση στο 97,8.
«Τόσο το τρίτο κύμα των κρουσμάτων όσο και τα προβλήματα στον εφοδιασμό, εμποδίζουν την οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ifo, Clemens Fuest.
Οι εταιρείες αξιολόγησαν εκ νέου την τρέχουσα επιχειρηματική κατάσταση για άλλη μια φορά, αλλά ήταν λιγότερο αισιόδοξες για τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με την έρευνα.
Το επιχειρηματικό κλίμα στη μεταποίηση βελτιώθηκε περαιτέρω και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν τρία χρόνια, με τις βιομηχανικές εταιρείες να αναφέρουν βιβλία πλήρους παραγγελίας.
«Η ζήτηση παραμένει πολύ καλή», δήλωσε ο Fuest.
Ωστόσο, οι επιχειρηματικές τους προοπτικές ήταν λιγότερο αισιόδοξες.

EY Item Club: Στο 6,8% η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας το 2021

τον ταχύτερο ρυθμό από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο αναμένεται να αναπτυχθεί η βρετανική οικονομία το 2021, αφού οι επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν καλύτερα στους περιορισμούς που προκάλεσε στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα η πανδημία του κορωνοϊού, αν και οι αυξήσεις των καταναλωτικών δαπανών κυμάνθηκαν σε χαμηλότερα, των εκτιμώμενων, επίπεδα.
Με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να προετοιμάζονται για χαλαρότερους ελέγχους αυτήν την άνοιξη, το EY Item Club δήλωσε ότι είχε αναβαθμίσει τις προβλέψεις ανάπτυξης για το 2021 μετά από μια ισχυρότερη έναρξη στο έτος από το αναμενόμενο και καθώς η ταχεία πρόοδος με το πρόγραμμα εμβολίων «επιτρέπει μια γρήγορη επιστροφή στη σχετική κανονικότητα».

Σε υψηλά 6 εβδομάδων οι αγορές της Ασίας

Σε υψηλά έξι εβδομάδων ενισχύθηκαν οι αγορές της Ασίας, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, τα οποία θα ανακοινωθούν αργότερα, εντός της εβδομάδας.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,5% στις 4.084 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με άνοδο +0,36%, στις 29.126 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,5% στις 28.940 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση -0,95% στις 3.441 μονάδες.
Στο αντίποδα, ο Sensex σημείωσε άνοδο +1% στις 48.380 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης