Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το «πλήγμα» Biden σε Erdogan - Γιατί τώρα η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων; - Akar: Άγνοια και καταστροφή του μέλλοντος

Το «πλήγμα» Biden σε Erdogan - Γιατί τώρα η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων; - Akar: Άγνοια και καταστροφή του μέλλοντος
Ο Biden έχει πολύ στενή σχέση με την αρμενική κοινότητα της Αμερικής, ενώ την ίδια στιγμή οι κινήσεις του Erdogan έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία στο όλο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Στο ναδίρ βρίσκονται πλέον οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό πρόεδρο, Joe Biden.
Με την απομάκρυνση του Donald Trump από τον Λευκό Οίκο ήταν αναμενόμενη και η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στον Erdogan. Επί Trump, η Τουρκία έτυχε μια ιδιαίτερα... διαλλακτικής στάσης από τις ΗΠΑ, κάτι που άλλαξε άρδην μετά την ορκωμοσία Biden. Ο τελευταίος δεν είχε απαντήσει στον τηλεφώνημα του Erdogan για την ορκωμοσία του. Ο Τούρκος πρόεδρος περίμενε τρεις μήνες για να συνομιλήσει με τον Biden. Τελικά το πολυπόθητο τηλεφώνημα έγινε την Παρασκευή το βράδυ προκειμένου ο Αμερικανός πρόεδρος να ενημερώσει τον Τούρκο ομόλογο του ότι θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Γιατί τώρα;

Και το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί το Biden προέβη τώρα σε αυτή την κίνηση, τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση;
Ο Biden έχει πολύ στενή σχέση με την αρμενική κοινότητα της Αμερικής, ενώ την ίδια στιγμή οι κινήσεις του Erdogan έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία στο όλο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ. Η ρητορική κατά της Δύσης, οι επιθέσεις στο Ισραήλ, η σχέση του με τον Putin είναι οι λόγοι για τους οποίους ο Erdogan έχει απέναντι του και τα δύο κόμματα των ΗΠΑ.
Άλλωστε, η στάση του Biden απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο ήταν η καλύτερη απόδειξη των προθέσεων του. Εκτός, όμως, από το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αρνιόταν να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Erdogan, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις για τους S-400.
Η ουσία του ζητήματος αναφέρουν αναλυτές στο NBC δεν είναι ότι ο Biden είναι τώρα «θυμωμένος με τον Erdogan», αλλά ότι σχεδόν ολόκληρη η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι εξοργισμένη με τη στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Πολλοί εντός και εκτός της διοίκησης βλέπουν τον Erdogan ως «αυτοκράτορα» που αποτελεί απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα περιφερειακά.
Οι αμφιλεγόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, η καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου και της δικαστικής ανεξαρτησίας, οι προκλήσεις διαρκείας από την Τουρκία στην Aνατολική Μεσόγειο, η αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και η προμήθεια των ρωσικών S-400, έχουν εξοργίσει μεταξύ άλλων το κατεστημένο των ΗΠΑ.
Οι προκλήσεις, τα «διπλωματικά παιχνίδια» και ο λαϊκισμός του Erdogan έχουν εντείνει τη μισαλλοδοξία και την κοινωνική πόλωση. «Η Τουρκία ήταν κάποτε τόσο στρατηγικά ευθυγραμμισμένη με τη Δύση που έγινε το ανατολικότερο μέλος του ΝΑΤΟ, επί των ημερών Erdogan όμως δοκιμάζει τις σχέσεις της με τη συμμαχία σε οριακό σημείο. Ο επαναπροσανατολισμός του Erdogan απέναντι σε πολιτικές ισλαμικές ομάδες όπως η Χαμάς έκαψε σημαντικές περιφερειακές γέφυρες» εξηγούν αναλυτές.
Η κίνηση Biden αντανακλά πρώτα από όλα τη σημασία που δίνει στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ αποτελεί παράλληλα προειδοποίηση στο καθεστώς Erdogan.
Εδώ και δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνώριζαν τη γενοκτονία έως ένα βαθμό επειδή απέφευγαν να εξοργίσουν την Τουρκία και να πλήξουν τις σχέσεις τους με έναν βασικό σύμμαχο σε μια εξαιρετικά σημαντική περιοχή, γράφει η Washington Post. Πολλοί Αμερικανοί πρόεδροι στις προεκλογικές εκστρατείες τους, δεσμεύονταν ότι θα αναγνωρίσουν τη γενοκτονία, στη συνέχεια όμως δεν υλοποιούσαν την υπόσχεσή τους. Το Κογκρέσο επίσης επεδίωξε επανειλημμένα να ασκήσει πίεση προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς κανένα ωστόσο αποτέλεσμα.
«Ο Biden ανέτρεψε τον παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο οι πρόεδροι των Η.Π.Α. συνεργάζονται με την Τουρκία», δήλωσε ο Aaron Stein, ειδικός σε ζητήματα Τουρκίας στο Foreign Policy Research Institute (FPRI). «Ο τρόπος με τον οποίο οι ΗΠΑ παραδοσιακά αντιμετώπιζαν την Τουρκία είναι να προσπαθήσουν να την κρατήσουν στο άρμα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης μέσω στενών στρατιωτικών δεσμών».

Τα αντίποινα

Η Τουρκία έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ με αντίποινα.
Μια πρώτη επιλογή θα μπορούσε να είναι η ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τη Ρωσία. Η Τουρκία είναι σε αντίθετο στρατόπεδο με τη Ρωσία σε μια σειρά συγκρούσεων, όπως στην Ουκρανία και τη Συρία, ενώ η Ρωσία υποστήριξε επίσης τα συμφέροντα της Αρμενίας στην περιοχή.
Οι δύο χώρες ωστόσο περιστασιακά «συμμάχησαν» απέναντι στην αμερικανική επιρροή.

Η αντίδραση Akar

Για «άγνοια και καταστροφή του μέλλοντος» έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar, αναφερόμενος στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ.
Ο Akar υποστήριξε πως «η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφεί με τέτοιες πολιτικές εξηγήσεις» και αναρωτήθηκε τι άλλαξε από πέρσι όταν και η αμερικανική διοίκηση δεν είχε κάνει αυτές τις δηλώσεις. «Είναι απαράδεκτο και άχρηστο να εξαγάγουμε εχθρότητα από την Ιστορία και να δημιουργούμε νέες αντιθέσεις. Τα ιστορικά γεγονότα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο σύγκρουσης, δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται» είπε.
Παράλληλα, ο Akar υποστήριξε «Είναι γκάφα, άγνοια και καταστροφή του μέλλοντος να περιγράψουμε αυτό που συνέβη στο παρελθόν μεταξύ της τουρκο-αρμενικής κοινωνίας ως "γενοκτονία"».

 


 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης