Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ενδέχεται να ανασταλούν και επισήμως το 2021

Οι συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ενδέχεται να ανασταλούν και επισήμως το 2021
Οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ που ξεκίνησαν το 2005 έχουν σταματήσει, αν και δεν ανεστάλησαν επίσημα
Σχετικά Άρθρα

Η υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ανασταλεί επισήμως εάν η Τουρκία συνεχίσει την «αυταρχική της πορεία», δήλωσαν Ευρωπαίοι ευρωβουλευτές, ασκώντας σκληρή κριτική στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με αυτούς, μια τέτοια απόφαση είναι επείγουσας σημασίας για τις βασικές ελευθερίες στη χώρα.
Οι βουλευτές στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τοποθετήθηκαν με ψήφους 49 υπέρ, τέσσερις κατά και 14 αποχές σχετικά με την έκθεσή τους για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.
Η εν λόγω έκθεση θα κατατεθεί στην Ολομέλεια τον Μάιο και εάν γίνει δεκτή, θα αποτελέσει την επίσημη θέση του Ευρωκοινοβουλίου.

Έχουν παγώσει οι διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ που ξεκίνησαν το 2005 έχουν σταματήσει, αν και δεν ανεστάλησαν επίσημα.
Ένας από τους βασικούς λόγους, που έχει εξοργίσει τους Ευρωπαίους ευρωβουλευτές, είναι οι έρευνες της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Αυτή η έκθεση είναι πιθανώς η πιο σκληρή στην κριτική της για την κατάσταση στην Τουρκία», δήλωσε ο Nacho Sanchez, κεντροαριστερός Ισπανός βουλευτής της ΕΕ που ηγήθηκε των κοινοβουλευτικών συζητήσεων.
«Αντικατοπτρίζει όλα όσα έχουν δυστυχώς συμβεί στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, ιδίως στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου», είπε.

Επίσημη αναστολή των συνομιλιών

Στις πρώτες μέρες του προέδρου Recep Tayyip Erdogan ως πρωθυπουργού το 2003, η υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ είχε καταγράψει εντυπωσιακό ρυθμό καθώς η κυβέρνησή του έφερε σταθερότητα, προσέλκυσε ξένες επενδύσεις και απαγόρευσε τη θανατική ποινή το 2004, κεντρικό αίτημα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
Ωστόσο, αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ υποστηρίζουν τώρα ότι η Τουρκία δεν πληροί πλέον τα δημοκρατικά κριτήρια για να θεωρηθεί υποψήφια, πόσο μάλλον πλήρες μέλος, για την ΕΕ.
Στην έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, οι βουλευτές της ΕΕ ανέφεραν ότι πρέπει να επέλθει η επίσημη αναστολή των συνομιλιών για ένταξη στην ΕΕ, ακολουθούμενη από επανεξέταση, προκειμένου να εξεταστούν άλλοι τρόποι διατήρησης στενών δεσμών με την Τουρκία.

Τουρκία - ΕΕ: Μία πολυτάραχη σχέση

Οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ χαρακτηρίζονται από διαφορές σε πολλά ζητήματα, όπως εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο ρόλος της Άγκυρας στη Συρία, η μεταναστευτική κρίση και το αδιέξοδο στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 10 Δεκεμβρίου 2020, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να καταρτίσουν έναν κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.
Έκτοτε η επιθετική ρητορική έχει υποχωρήσει, καθώς Τουρκία και ΕΕ εξέφρασαν την πρόθεσή τους να «γυρίσουν σελίδα».
Η Τουρκία έχει την πλέον χρονοβόρα διαδικασία διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για την ένταξή της.
Η χώρα υπέγραψε συμφωνία σύνδεσης με τον προκάτοχο της ΕΕ το 1964, την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), η οποία θεωρείται συνήθως ως ένα πρώτο βήμα για να γίνει τελικά υποψήφια μία χώρα.
Κατέθεσε αίτηση για επίσημη υποψηφιότητα το 1987 αλλά έπρεπε να περιμένει έως το 1999 για να αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας.
Ωστόσο, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία έπρεπε να περιμένει άλλα έξι χρόνια, έως το 2005, μια ιδιαίτερα μακρά διαδικασία σε σύγκριση με άλλες υποψήφιες χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης