Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία - Ανακοινώνεται το Σάββατο 24 Aπριλίου

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία - Ανακοινώνεται το Σάββατο 24 Aπριλίου
Στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους προβαίνουν οι ΗΠΑ το Σάββατο 24 Απριλίου
Σχετικά Άρθρα
Στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους προβαίνουν οι ΗΠΑ το Σάββατο 24 Απριλίου, οπότε συμπληρώνονται 106 χρόνια από τη «μαύρη» επέτειο.
Το State Department επικαλέστηκε «ανακοίνωση» που αναμένεται για τη «Γενοκτονία των Αρμενίων», δείχνοντας να επιβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden ετοιμάζεται να την αναγνωρίσει.
«Όσον αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μπορείτε να περιμένετε μια ανακοίνωση αύριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Jalina Porter.
Μέχρι τώρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέφευγε να κάνει λόγο για γενοκτονία.
Η αναγνώριση της γενοκτονίας ψηφίστηκε από την αμερικανική γερουσία το 2019, αλλά δεν την υπέγραψε ο πρώην πρόεδρος Trump.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων, που αναγνωρίζεται από περισσότερες από είκοσι χώρες και πολλούς ιστορικούς, αμφισβητείται από την Τουρκία.
H Ελληνική Βουλή την έχει αναγνωρίσει από το 1996, ενώ στην Γαλλία χαρακτηρίζεται έγκλημα η άρνηση της γενοκτονίας από το 2016.

Πραγματοποιήθηκε το τηλεφώνημα Biden - Erdogan

Νωρίτερα Joe Biden και Recep Tayyip Erdogan συνομίλησαν τηλεφωνικά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Joe Biden συζήτησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, «μεταφέροντας το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση σε διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών.
Οι ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν διμερή συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο για να συζητήσουν το πλήρες φάσμα των διμερών και περιφερειακών θεμάτων».
Σημειώνεται πως έχει προηγηθεί η απόφαση των ΗΠΑ να διακόψουν οριστικά τη συνεργασία τους με την Τουρκία στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ενώ την ίδια στιγμή μεγάλα αμερικανικά μέσα αναπαράγουν πως ο Joe Biden αναμένεται να αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Εως τώρα, δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας Erdogan - Biden - αν και, σύμφωνα με το Reuters, φημολογείται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία. 

Eπιστολή Aksener 

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η αρχηγός του δεξιού Καλού Κόμματος Meral Aksener απέστειλε επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο Biden, στην οποία – μεταξύ των άλλων – αναφέρει:
“Μην θυσιάζετε τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας χάριν των συμφερόντων των διαφόρων λόμπι.
Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν βαθιές διαφορές απόψεων μεταξύ της τωρινής αμερικανικής διοίκηση και της τωρινής τουρκικής ηγεσίας.
Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι οι κυβερνήσεις είναι μεταβατικές.
Σε τελική ανάλυση οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και η φιλία των λαών της Τουρκίας και των ΗΠΑ είναι διαχρονική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης