Διεθνή

Draghi (Ιταλία): Ανάπτυξη 3,6% και αύξηση απασχόλησης 3% το 2026 θα φέρουν οι πόροι του Ταμείου Ανάπτυξης

Draghi (Ιταλία): Ανάπτυξη 3,6% και αύξηση απασχόλησης 3% το 2026 θα φέρουν οι πόροι του Ταμείου Ανάπτυξης

Το μεγαλύτερο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης ύψους πλέον των 200 δισ. ευρώ σύμφωνα με το σχέδιο που κατέθεσε ο Mario Draghi θα κατευθυνθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και την «πράσινη» μετάβαση

Την επανεκκίνηση της ιταλικής οικονομίας σχεδιάζει ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi και το οικονομικό επιτελείο μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης –του σχεδίου κοινού δανεισμού της ΕΕ- το ύψος των οποίων διαμορφώνεται στα 200 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών πόρων να κατευθύνεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και την «πράσινη» μετάβαση, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο που κατατέθηκε στη Κομισιόν, το οποίο επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021.
Η εισροή των ευρωπαικών πόρων με την μορφή επιχορηγήσεων και εγγυήσεων δανείων θα ενισχύσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά τουλάχιστον 3,6% και την απασχόληση κατά σχεδόν 3% το 2026, σύμφωνα με την εισαγωγή του πρωθυπουργού στο σχέδιο των 320 σελίδων, που πρόκειται να οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Τα επενδυτικά prοjects

Το επενδυτικό σχέδιο θα ενισχυθεί επίσης από 30 δισεκατομμυρίων ευρώ ίδιους πόρους, αυξάνοντας τη συνολική χρηματοδότηση σε 221,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Προβλέπεται χρηματοδότηση κατά 38% για τα πράσινα και κατά 25% για τα ψηφιακά projects, σύμφωνα με κατευθύνσεις της Κομισιόν.
Σημαντικό μέρος των δαπανών προβλέπεται επίσης για επενδύσεις στις δημόσιες υποδομές, τη συντήρηση και την επέκταση του σιδηροδρομικού συστήματος της Ιταλίας.
Περίπου το 40% των πόρων του προγράμματος προορίζεται για τον φτωχό Νότο της χώρας.

Το σχέδιο

Ψηφιοποίηση, καινοτομία, ανταγωνιστικότητα, πολιτισμός: 43,6 δισεκατομμύρια ευρώ (+6,1 δισεκατομμύρια ευρώ)
Πράσινη μετάβαση: 57,5 δισεκατομμύρια ευρώ (+11,7 δισεκατομμύρια ευρώ)
Υποδομή για βιώσιμη κινητικότητα (ηλεκτροκίνητα οχήματα κ.ά.): 25,3 δισεκατομμύρια ευρώ (+6,1 δισεκατομμύρια ευρώ)
Εκπαίδευση και έρευνα: 31,6 δισεκατομμύρια ευρώ
Κοινωνική συνοχή: 17,9 δισεκατομμύρια ευρώ (+3,3 δισεκατομμύρια ευρώ)
Σύστημα Υγείας: 15,6 δισεκατομμύρια ευρώ (2,9 δισεκατομμύρια ευρώ)
Να σημειωθεί ότι σε παρένθεση είναι τα κονδύλια από τον ιταλικό προϋπολογισμό

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης