Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Το M5S αποχωρίζεται τη διαδικτυακή του πλατφόρμα και γίνεται mainstream

Ιταλία: Το M5S αποχωρίζεται τη διαδικτυακή του πλατφόρμα και γίνεται mainstream
Ο επικεφαλής του M5S Giuseppe Conte θέλει να δώσει στο κίνημα ένα πιο παραδοσιακό, μετριοπαθές στίγμα ως μέρος των προσπαθειών του να διαμορφώσει μια σταθερή συμμαχία με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.
Σχετικά Άρθρα

 Την απόφαση για απόσχιση της διαδικτυακής του πλατφόρμας και την εταιρεία που ήταν συνδεδεμένη με την ίδρυσή του έλαβε το Κίνημα των 5 Αστέρων στην Ιταλία, καθώς η νέα ηγεσία μετατρέπει το κίνημα διαμαρτυρίας που έχει δεσμευτεί για την άμεση δημοκρατία μέσω των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης σε έναν περισσότερο κεντρώο, κοντά στη νκεντροαριστερά πολιτικό οργανισμό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021.

Μετασχηματισμός

Το M5S ανήκει σε κυβέρνηση συνασπισμού από τον εκλογικό του θρίαμβο του 2018 και αποτελεί το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, αλλά η δημοτικότητά του έχει μειωθεί από τις διαφορές αιφνίδιες αλλαγές σε κεντρικές πολιτικές θέσεις αλλά και εσωτερικές έριδες.
Από το 2009, όταν το κίνημα δημιουργήθηκε από τον κωμικό Beppe Grillo και τον γκουρού του διαδικτύου Gianroberto Casaleggio, το κίνημα και η διαδικτυακή του πλατφόρμα ήταν οργανικά συνδεδεμένα.

Rousseau

Όλες οι κύριες πολιτικές αποφάσεις του κινήματος έχουν ληφθεί με βάση τις διαδικτυακές ψηφοφορίες των μελών και οι βουλευτές του καταβάλλουν μέρος του μισθού τους για τη χρηματοδότηση της πλατφόρμας, που ονομάζεται Rousseau από τον Διαφωτιστή Ελβετό φιλόσοφο του 18ου αιώνα.
Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, και ιδίως από τότε που ο πρώην πρωθυπουργός Giuseppe Conte έγινε ηγέτης του κινήματος τον Φεβρουάριο, οι σχέσεις με την διαδικτυακή πλατφόρμα Rousseau έγιναν όλο και πιο τεταμένες, με πολλούς βουλευτές να αρνούνται τη χρηματοδότησή του.

Το τέλος

Την Παρασκευή, η πλατφόρμα Rousseau είπε ότι έπρεπε να αναστείλει τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικό τους και τους έθεσε σε αναστολή με μειωμένη αμοιβή και ότι η σχέση της με το M5S τελείωσε.
«Η συνεργασία πρέπει να είναι αμοιβαία επιλογή και απαιτεί σεβασμό και υπευθυνότητα και από τις δύο πλευρές.
Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη», ανέφερε σε δημοσίευση στο blog.

Οι αιτίες

Οι αιτίες για τη ρήξη είναι βαθύτερες από το ζήτημα της χρηματοδότησης.
Ο Conte θέλει να δώσει στο κίνημα ένα πιο παραδοσιακό, μετριοπαθές στίγμα  ως μέρος των προσπαθειών του να διαμορφώσει μια σταθερή συμμαχία με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.
Όμως ο επικεφαλής του Συνδέσμου Rousseau, Davide Casaleggio, γιος του Gianroberto, είναι σκληροπυρηνικός και πιστεύει ότι το κόμμα προδίδει τις αντι-συστημικές του καταβολές.
Το Μ5S απάντησε με τη μορφή ότι η διαδικτυακή πλατφόρμα τι προσπάθησε να αναμιχθεί στις πολιτικές αποφάσεις του κόμματος.
Προσθεσε ότι διατηρεί τη δέσμευσή του για άμεση δημοκρατία και είχε ήδη αναζητεί άλλους ψηφιακούς παρόχους για να αντικαταστήσει την πλατφόρμα Rousseau.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης