Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αισιοδοξία για σταθεροποίηση covid στη Βραζιλία και φόβοι για νέα έξαρση

Αισιοδοξία για σταθεροποίηση covid στη Βραζιλία και φόβοι για νέα έξαρση
Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα σε πολλές Πολιτείες
Σχετικά Άρθρα

Ύστερα από την έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού στη Βραζιλία εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι ειδικοί εκφράζουν συγκρατημένα την αισιοδοξία τουw πως ο ιός δείχνει να σταθεροποιείται, έστω και αν είναι σε ανησυχητικά επίπεδα.
Όπως έγινε γνωστό, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 2.027 θάνατοι και 45.178 κρούσματα, αριθμοί μειωμένοι σε σχέση με αυτά που αναφέρονταν πριν από μερικές εβδομάδες.
Η Βραζιλία μετρά πάνω από 383.000 νεκρούς ενώ οι μολύνσεις έχουν ξεπεράσει τις 14,1 εκατ. ως εδώ.
Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο – πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ – σε απόλυτα μεγέθη.
Επιδημιολόγοι υποστηρίζουν πως η επιδημιολογική καμπύλη «μοιάζει να έχει σταθεροποιηθεί, αλλά σε πολύ ανησυχητικό επίπεδο, με αριθμό θανάτων εξαιρετικά υψηλό».
Είναι χαρακτηριστικό πως τις προηγούμενες επτά ημέρες, η Βραζιλία κατέγραφε κατά μέσον όρο 2.799 θανάτους κάθε 24ωρο.
Ο αριθμός των νεκρών σε ημερήσια βάση παραμένει λίγο κάτω από τους 3.000 από την 15η Απριλίου.
Ο μέσος όρος των μολύνσεων σε ημερήσια βάση, που είχε ξεπεράσει τις 75.000 στα τέλη του Μαρτίου, έχει επίσης μειωθεί κάτω από το επίπεδο των 65.000.

Φόβοι για νέα έξαρση

Η επιδημία ήταν σε έξαρση από τον Ιανουάριο, κυρίως εξαιτίας της διασποράς της παραλλαγής P1, που αρχικά ταυτοποιήθηκε στον Αμαζόνιο και χαρακτηρίζεται πολύ πιο μολυσματική.
Παρά τη «φαινομενική σταθεροποίηση» εδώ και μία εβδομάδα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος οι καμπύλες να ξαναπάρουν την ανιούσα εξαιτίας της εορτής του Πάσχα των Καθολικών, οι συνέπειες των συγκεντρώσεων στη διάρκεια της οποίας δεν θα γίνουν αισθητές παρά εβδομάδες αργότερα.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η σταθεροποίηση μπορεί να μην είναι παρά προσωρινή καθώς εκτιμάται ότι η Βραζιλία έχει φθάσει σε ένα πλατό μακράς διάρκειας, όπως πέρυσι, όταν κατά μέσον όρο οι νεκροί ξεπέρναγαν τους χίλιους καθημερινά από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο.
Πάντως εδώ και αρκετές εβδομάδες, τα περιοριστικά μέτρα σταδιακά αίρονται σε πολλές πολιτείες, όπως στο Σάο Πάολο και στο Ρίο ντε Ζανέιρο τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει μια εθνική, ενιαία στρατηγική απέναντι στον ιό.
Η Βραζιλία πλέον καταγράφει το χειρότερο επίπεδο θνητότητας στην αμερικανική ήπειρο και στο νότιο ημισφαίριο, με 182 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 ανά 100.000 κατοίκους, μπροστά από τις ΗΠΑ (172).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης