Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Μικρές διακυμάνσεις στις αποδόσεις των ομολόγων εν αναμονή της EKT

Ευρωζώνη: Μικρές διακυμάνσεις στις αποδόσεις των ομολόγων εν αναμονή της EKT

H αγορά αναμένει το σήμα της EKT όσον αφορά την εξέλιξη του ρυθμού αγοράς ομολόγων μέσω του προγράμματος PEPP 

Ελαφρώς καθοδική κίνηση πραγματοποίησαν οι αποδόσεις στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, ενώ οι επενδυτές μάλλον είχαν προεξοφλήσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να δώσει το «πράσινο φως» για την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τέταρτη 21 Απριλίου 2021.

Πρόγραμμα PEPP

Την ίδια στιγμή, τα αυξημένα νέα κρούσματα του Covid-19, σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών πετρελαίου, θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δυναμική της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας κάμπτοντας την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ (Πέμπτη 22/4), όπου η κεντρική τράπεζα αναμένεται να δηλώσει ότι θα διατηρήσει σταθερή τη νομισματική πολιτική της, αλλά ενδεχομένως να κάνει κάποιες νύξεις σχετικά με το πώς θα αντιδράσει στην επικείμενη οικονομική ανάκαμψη, ειδικά όσον αφορά στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων PEPP, που διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού για τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης.

Ταμείο Ανάκαμψης

Ωστόσο, η αντίδραση της αγοράς κρατικών ομολόγων ήταν πολύ συγκρατημένη στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να ανοίξει το δρόμο για την επικύρωση του Ταμείου Ανάκαμψης, αποσύροντας όλες τις νομικές προκλήσεις κατά του σχεδίου.
Οι προκλήσεις αυτές αποτέλεσαν εν δυνάμει απειλή για τα κρατικά ομόλογα, ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο, όπως η Ιταλία, που εξαρτάται τα μέγιστα από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για να ανακάμψει.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε περίπου δύο μονάδες βάσης, στο 0,75%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 101 μονάδες βάσης.

Έκδοση χρέους

Η Ιταλία έχει ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το 16ετές ομόλογο που προορίζεται για μικροεπενδυτές με τη ζήτηση να φθάνει μέχρι στιγμής στα 4,68 δισ. ευρώ.
Η διαδικασία έχει διάρκεια από 19 έως 23 Απριλίου και τα χρήματα που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση μέτρων αναγκαίων για την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς και για τπ πρόγραμμα του εμβολιασμού.

Ελλάδα

Με ελαφρά βελτίωση οι αποδόσεις και στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, εν μέσω περιορισμένου όγκου συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που διαμορφώθηκε στα 79 εκατ.ευρώ.
Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 0,89% με το spread στις 117 μονάδες βάσης, ενώ στους τίτλους με λήξη το 2025 και 2026 κινήθηκε στο -0,12% και 0,07% αντίστοιχα.
Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο -0,25%, χαμηλότερα από το -0,21% που άγγιξε στην προχθεσινή συνεδρίαση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης