Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Μπορεί η Le Pen να κερδίσει τον Macron το 2022; Οι προϋποθέσεις

Γαλλία: Μπορεί η Le Pen να κερδίσει τον Macron το 2022; Οι προϋποθέσεις
Σύμφωνα με το ίδρυμα Jean - Jaures δεν είναι αμελητέα η πιθανότητα νίκης της Le Pen
Σχετικά Άρθρα

Μπορεί η Marine Le Pen να κερδίσει τον Εmmanuel Macron στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2022;
Σύγκλιση προγραμμάτων μεταξύ της δεξιάς και της ακροδεξιάς, «αποδαιμονοποίηση» του πρώην Εθνικού Μετώπου, απέχθεια προς τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron: μελέτη του ιδρύματος Jean - Jaures εκτιμά ότι για τους λόγους αυτούς «δεν είναι αμελητέα η πιθανότητα» νίκης της Le Pen στις προεδρικές εκλογές του 2022.
Προκειμένου να νικήσει η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης του ιδρύματος Jean- Jaures, θα πρέπει να υλοποιηθεί μία από τις εξής προϋποθέσεις, όπως μεταδίδει το AFP: να κερδίσει μαζικά τους ψηφοφόρους της μετριοπαθούς δεξιάς, να αποδαιμονοποιηθεί αρκετά ώστε να ωθήσει στην αποχή τους ψηφοφόρους των υποψηφίων που θα αποκλειστούν στον πρώτο γύρο και ο Macron να γίνει εξίσου απεχθής όσο η Le Pen.

H σύγκλιση των προγραμμάτων

Οι συντάκτες της μελέτης αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας μεγάλης σύγκλισης των άκρω” μεταξύ των ψηφοφόρων της Le Pen και του Melanchon, εξαιτίας των βαθιά διαφορετικών θέσεών τους σε πολιτισμικά και οικονομικά θέματα, ωστόσο παρατηρούν μια αδιαμφισβήτητη σύγκλιση μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων (Les Republicains του Macron) και του Εθνικού Συναγερμού.
Η διαφορά μεταξύ των υποστηρικτών της δεξιάς και της ακροδεξιάς έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό σε θέματα που αφορούν το ισλάμ, αλλά και την εξουσία, όπως και την επαναφορά της θανατικής ποινής.
Στο θέμα της οικονομίας όμως οι ψηφοφόροι της δεξιάς είναι πολύ πιο φιλελεύθεροι από αυτούς της ακροδεξιάς, αν και συμφωνούν ότι στη Γαλλία δίνονται πολλά επιδόματα.
Στα ζητήματα της μετανάστευσης και του πολιτισμού η διαφορά μεταξύ τους έχει μειωθεί μετά το 2017, όταν ο Macron κέρδισε μέρος των δεξιών ψηφοφόρων καθιστώντας τους Ρεπουμπλικάνους λιγότερο κεντρώους και κατά συνέπεια πιο ανοικτούς στον Εθνικό Συναγερμό.
Οι ψηφοφόροι της δεξιάς και της ακροδεξιάς συγκλίνουν σε πολιτισμικά ζητήματα, αλλά παραμένουν απομακρυσμένοι στο θέμα της οικονομίας.
Η μελέτη καταλήγει ότι, αν και αυτή τη στιγμή οι ψηφοφόροι της δεξιάς και της ακροδεξιάς διαφοροποιούνται αρκετά, “η σύγκλιση που γίνεται σε πολιτισμικά θέματα, επιτρέπει να διαφανεί το ενδεχόμενο μεταφοράς ψήφων στον δεύτερο γύρο” των προεδρικών εκλογών.
Και το γεγονός ότι ο Macron απορρίπτεται σε μεγάλο βαθμό εκτός του κόμματός του ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντική αποχή σε περίπτωση μονομαχίας του με τη Marine Lepen.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Και οι 27 δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί από τις αρχές του 2021, σύμφωνα με τον Guardian καταγράφουν μία «επανάληψη» του 2017, καθώς Macron και Le Pen αναμένεται να αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο με οριακές διαφορές.
Ωστόσο, οι πολιτικοί αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Alexandre Dézé, οι δημοσκοπήσεις έχουν μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενες προφητείες.
Πρόκειται για ξεκάθαρη χειραγώγηση και δεν αξίζουν τίποτα. Πως μπορείς να ρωτήσεις τους ψηφοφόρους για την επιλογή τους, όταν δεν γνωρίζουν τους υποψήφιους και τα προγράμματά τους;», δήλωσε ο Deze στον Observer.
Από την πλευρά της, η Christèle Lagier, πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο της Αβινιόν, τονίζει ότι η Le Pen θα βρεθεί αντιμέτωπη με το γνωστό πρόβλημα του σχηματισμού συμμαχιών, προκειμένου να προσελκύσει ψηφοφόρους από τα υπόλοια κόμματα.
Την άποψη αυτή αυτή συμμερίζεται και ο Dézé.
«Το σύστημα των δύο γύρων δεν ευνοεί τον Εθνικό Συναγερμό, καθώς η Le Pen θα πρέπει να σχηματίσει συμμαχίες στον δεύτερο γύρο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης