Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία - δημοσκόπηση: Για πρώτη φορά προηγούνται οι Πράσινοι με 28%, δεύτερο το CDU/CSU με 21%

Γερμανία - δημοσκόπηση: Για πρώτη φορά προηγούνται οι Πράσινοι με 28%, δεύτερο το CDU/CSU με 21%

Πάνω από 50% έχουν κερδίσει οι Πράσινοι από τις αρχές Μαρτίου – Τον 1/3 των ψηφοφόρων τους έχουν απολέσει οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές

Για πρώτη φορά επικρατούν οι Πράσινοι (28%) ενώ έπονται με διαφορά οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές (21%), σύμφωνα με δημοσκόπηση των δικτύων RTL και ntv, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν σήμερα 20/4.
Μετά τον καθορισμό των κορυφαίων υποψηφίων Χριστιανοδημοκρατικού και Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CDU/CSU) Armin Lashet και των Πρασίνων (Die Gruenen) Annalena Baerbock, οι Πράσινοι βρέθηκαν ξαφνικά να προηγούνται με μεγάλη δαφορά από Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστές (CSU).
Από τις αρχές Μαρτίου, τα αδελφά κόμματα CDU και CSU έχουν χάσει το ένα τρίτο των ψηφοφόρων τους, ενώ οι Πράσινοι έχουν κερδίσει περισσότερο από 50%.

Απογοήτευση στους ψηφοφόρους των CDU/ CSU

Μόνο ο ένας στους τρεις ερωτηθέντες (32%) είδε θετικά την επιλογή του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Armin Lashet ως υποψηφίου για την καγκελαρία. Από την άλλη πλευρά, σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) είναι της άποψης ότι οι πιθανότητες εκλογικής νίκης Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών έχουν μειωθεί δραματικά. Οι ψηφοφόροι του CDU μάλιστα πιστεύουν ότι θα χάσουν τις εκλογές σε ποσοστό το 67% και του CSU, του οποίου ο πρόεδρος είναι ο Marcus Zender, ο οποίος τελικά ηττήθηκε από τον Lashet, σε ποσοστό 90%.
Μόνο το 17% των ερωτηθέντων πιστεύει αυτή τη στιγμή ότι η δημοτικότητα του Lashet θα αυξηθεί τους μήνες που προηγούνται των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Τα τρία τέταρτα του συνόλου των ερωτηθέντων δεν το πιστεύουν και ειδικά στα ανατολικά κρατίδια μάλιστα σε ποσοστό 88%.
Το 54% πιστεύει ότι η επιλογή της συμπροέδρου των Πράσινων Annalena Baerbock ως υποψήφιας καγκελαρίου είναι μια καλή απόφαση (56% στα δυτικά κρατίδια και 41% στα ανατολικά). Εκτός από τους υποστηρικτές του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η πλειοψηφία των ψηφοφόρων όλων των άλλων κομμάτων αξιολογεί την απόφαση ως καλή.
Το 35% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι πιθανότητες των Πρασίνων έχουν βελτιωθεί με την Baerbock και μόνο το 13% πιστεύει ότι οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί.

Τα άλλα κόμματα

Εάν διεξάγονταν οι εθνικές εκλογές την επόμενη Κυριακή, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) θα λάμβανε 13%, δηλαδή δύο μονάδες λιγότερες από την προηγούμενη δημοσκόπηση. Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) βελτιώνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και θα ελάμβανε 12% και η Αριστερά (Die Linke) βελτιώνεται κατά μία μονάδα και θα λάμβανε 7%. Το AfD θα παρέμενε στο 11%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης