Τελευταία Νέα
Διεθνή

European Super League: Ισπανικό δικαστήριο δικαιώνει την αποστασία των «12»

European Super League: Ισπανικό δικαστήριο δικαιώνει την αποστασία των «12»
Σύννομη η απόπειρα των «12» αποστατών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να δημιουργήσουν τη European Super League
Σχετικά Άρθρα
Σύννομη είναι η απόπειρα των «12» αποστατών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να δημιουργήσουν τη δική τους λίγκα, ευρύτερα γνωστή ως European Super League, σύμφωνα με όσα αποφάσισε ισπανικό δικαστήριο και μεταδίδει το Sky News.

UEFA και FIFA βρίσκονται απέναντι στην προσπάθεια των 12 ποδοσφαιρικών «γιγάντων» της Ευρώπης (Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης και Τότεναμ) να συστήσουν τη δική τους λίγκα, προκειμένου να απολαύουν περισσότερων εσόδων.
Όπως ήταν φυσικό, οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες, με την UEFA να ετοιμάζεται αφενός να επιβάλει σκληρές κυρώσεις στους αποστάτες, ενώ παράλληλα σχεδιάζει πρόταση χρηματοδότησης ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συνεπικουρούμενη από το fund Centricus, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο πρόεδρος της UEFA Aleksander Ceferin χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, δηλώνοντας ότι η Super League «φτύνει τους φιλάθλους στα μούτρα».
«Οι ποδοσφαιριστές που θα αγωνιστούν στην κλειστή λίγκα θα αποβληθούν από όλες τις εθνικές διοργανώσεις.
Και από το Παγκόσμιο Κύπελλο και από το Euro. Δε θα έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους.
Αυτήν τη στιγμή η UEFA και ο κόσμος του ποδοσφαίρου στέκονται απέναντι στην απληστία μερικών συλλόγων. Είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι σε αυτό το ανόητο πρότζεκτ» δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA.

Ψύχραιμα βήματα

Στο μεταξύ, υπό την προεδρία του Florentino Perez, ισχυρού άνδρα της Ρεάλ Μαδρίτης, η Super League προσπαθεί να κάνει ψύχραιμα και σταθερά βήματα, με στόχο… το κέρδος.
Aν μη τι άλλο, οι λόγοι της αποστασίας είναι οικονομικοί, με τις ποδοσφαιρικές ομάδες, στο σύνολό τους, να δοκιμάζονται από τις δύσκολες συνθήκες που τους επεφύλασσε η πανδημική κρίση.
Τα lockdown περιόρισαν κατά πολύ τα έσοδά τους, ενώ δεν προβλέπεται άμεση βελτίωση των μεγεθών τους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς τα γήπεδα παραμένουν άδεια.
Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα της European Super League, με την υποστήριξη της JP Morgan, με τους οκτώ από τους 12 συμμετέχοντες να βουλιάζουν στα χρέη.
Μάλιστα, σύμφωνα με την KPMG, οι προαναφερόμενοι οκτώ αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κάποιοι σίγουρα είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας.

Oργή UEFA, φιλάθλων, ηγετών

Η πρωτοβουλία 12 κορυφαίων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων για τη δημιουργία μίας «κλειστής λίγκας», έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.
Η European Super League, στην οποία συμμετέχουν οι Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης και Τότεναμ, έχει διχάσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Σε δήλωση που κυκλοφόρησε την Κυριακή το απόγευμα, ανέφεραν ότι περιμένουν τρία ακόμη κλαμπ να ενταχθούν πριν από την εναρκτήρια σεζόν, «η οποία πρόκειται να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό».
Η ανακοίνωσή τους καταδικάστηκε άμεσα από τους Ευρωπαϊκούς Ποδοσφαιρικούς Συλλόγους (UEFA), τον Αγγλικό Ποδοσφαιρικό Σύνδεσμο, την Premier League, τη Βασιλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Ισπανίας (RFEF), τη La Liga, την Ιταλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIGC) και την Ιταλική Lega Serie A.
Σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν ότι η ιδέα «βασίστηκε στο συμφέρον μερικών συλλόγων σε μια εποχή που η κοινωνία χρειάζεται αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ». Πέντε από τις έξι μεγαλύτερες ομάδες της Premier League έχουν συμφωνήσει με το σχέδιο αυτό και μάλιστα έχουν υπογράψει και τα σχετικά συμβόλαια για τη συμμετοχή του σε αυτό το ευρωπαϊκό «υπέρ-πρωτάθλημα». Μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, η JP Morgan, ανακοίνωσε πως έχει συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει το νέο αυτό εγχείρημα.
Τη δημιουργία της «κλειστής λίγκας» καταδίκασαν επίσης ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson και ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron.
Ο Boris Johnson τη χαρακτήρισε καταστροφική για το ποδόσφαιρο.
«Οι σύλλογοι πρέπει να λογοδοτήσουν στους φιλάθλους και στην ποδοσφαιρική κοινότητα, πριν προχωρήσουν σε περαιτέρω βήματα», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
H γαλλική προεδρία ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι καλωσορίζει τη στάση των γαλλικών συλλόγων, οι οποίες δεν θα συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία και τόνισε ότι η European Super League απειλεί την αρχή της αλληλεγγύης και του αθλητικού ιδεώδους.
Τέλος και το τμήμα αθλητισμού του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ανέφερε σε ανακοίνωση του:
«Η προτεινόμενη κλειστή διοργάνωση των πλούσιων ομάδων θα αποτελέσει μια προνομιούχο κάστα, έξω από τις δομές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Το σχήμα αυτό ωφελεί μόνο τις πλούσιες ομάδες, τα κέρδη τους και όχι το ποδόσφαιρο και τους φιλάθλους».
Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για μια… πρώτη δικαίωση της European Super League, ωστόσο η απόφαση είναι προσωρινή και η υπόθεση θα επανεξεταστεί ξανά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης