Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία και Ελβετία πρόθυμες να φιλοξενήσουν μία σύνοδο κορυφής Biden – Putin

Αυστρία και Ελβετία πρόθυμες να φιλοξενήσουν μία σύνοδο κορυφής  Biden – Putin
Μετά τη Φινλανδία, άλλες δύο χώρες στην Ευρώπη δηλώνουν έτοιμες να φιλοξενήσουν μία σύνοδο κορυφής
Σχετικά Άρθρα

Τουλάχιστον τρεις ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσφερθεί να φιλοξενήσουν μια σύνοδο κορυφής με τον Vladimir Putin που έχει προτείνει ο Joe Biden εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz πρότεινε να φιλοξενήσει η χώρα του την πιθανή συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη.
«Βρισκόμαστε ήδη σε επαφή με την ρωσική και την αμερικανική πλευρά αν υπάρξει πράγματι μια τέτοια συνάντηση», είπε ο Kurz.
Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε προτείνει στον Ρώσο ομόλογό του την πραγματοποίηση συνόδου κορυφής σε μια τρίτη χώρα, κατά προτίμηση της Ευρώπης στη διάρκεια του καλοκαιριού.
Ο Kurz είπε ότι ο ρόλος του σε μια πιθανή συνάντηση δεν θα πρέπει να υπερτιμάται καθώς δεν υποδύεται τον διαμεσολαβητή.
«Είχαμε πάντα παραδοσιακά καλή επαφή με την Ανατολική Ευρώπη.
Είμαστε ουδέτεροι και επομένως ίσως ένας ευπρόσδεκτος συνομιλητής για τη Ρωσία», τόνισε ο ίδιος.

Έτοιμη και η Ελβετία

Σύμφωνα με τουλάχιστον ένα δημοσίευμα και η Ελβετία προτίθεται να φιλοξενήσει την προγραμματισμένη σύνοδο.
δημοσίευμα της Tages-Anzeiger, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, γράφει ότι οι πρεσβείες στην Ουάσινγκτον και την Μόσχα έχουν κάνει ήδη επαφές.
Το υπουργείο Εξωτερικών στη Βέρνη αρνήθηκε να σχολιάσει «για λόγους εμπιστευτικότητας», αλλά είπε ότι η Ελβετία γενικώς χαίρεται να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες όταν κρίνεται χρήσιμο.

Η συνάντηση Reagan - Gorbachev 

Μια θρυλική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη το 1985 ανάμεσα στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ronald Reagan και στον Mikhail Gorbachev τον νεοορισθέντα τότε γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.
Η συνάντηση αυτή θεωρείται ένα σημείο καμπής στο Ψυχρό Πόλεμο.
Το αν ο Putin θα αποδεχτεί την πρόσκληση παραμένει ανοιχτό. Λίγο μετά την διατύπωσή της, η Ουάσινγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις στη Μόσχα και η τελευταία αντέδρασε απαγορεύοντας την είσοδο στο έδαφός της σε υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους.
Ο Kurz προειδοποίησε ακόμη εναντίον μιας κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.
Είπε ότι δεν αποδέχεται την ανακοίνωση της ρωσικής πλευράς ότι οι κινήσεις των στρατευμάτων κατά μήκος του συνόρου με την Ουκρανία ήταν συνηθισμένες στρατιωτικές ασκήσεις.
Την Παρασκευή (16/4) η Φινλανδία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής του Joe Biden με τον Vladimir Putin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης