Διεθνή

NASA: Συμβόλαιο 2,9 δισ. δολ. με την SpaceX του Elon Musk για σκάφος προσσελήνωσης

NASA: Συμβόλαιο 2,9 δισ. δολ. με την SpaceX  του Elon Musk για σκάφος προσσελήνωσης
Το συμβόλαιο αφορά την κατασκευή διαστημικού σκάφους για να μεταφέρει αστροναύτες στη Σελήνη από το 2024
Σχετικά Άρθρα

Tην ανάθεση συμβολαίου αξίας 2.9 δισ. δολ. στην εταιρεία SpaceX του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Elon Musk ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία NASA, με αντικείμενο την κατασκευή ενός διαστημικού οχήματος το οποίο θα μεταφέρει αστροναύτες στη Σελήνη από το 2024, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021.

Νίκησε τον Bezos

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσφορά του επικεφαλής της Tesla Elon Musk κέρδισε αυτήν του ιδρυτή της Amazon.com, Jeff Bezos, ο οποίος συνεργάστηκε με τις εταιρείες Lockheed Martin, Northrop Grumman και Draper.
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσe τη σύμβαση για τον πρώτο όχημα διαστημικών εμπορικών διαστημικών πτήσεων το οποίο θα πραγματοποιεί προσσεληνώσεις ως μέρος του προγράμματος Artemis,.
Η NASA ανακοίνωσε ότι το όχημα θα μεταφέρει τους δύο Αμερικανούς αστροναύτες στη σεληνιακή επιφάνεια.

Χρονοδιαγράμματα

«Πρέπει να πραγματοποιήσουμε την επόμενη πρσσελήνωση το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Steve Jurczyk, διαχειριστής προγραμμάτων της NASA.
«Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, θα έχουμε την πρώτη πτήση το 2024", πρόσθεσε ο Jurczyk.
¨
Δοκιμαστική πτήση

Επιπλέον, η NASA απαιτεί μια δοκιμαστική πτήση για να ελέγξει πλήρως όλα τα συστήματα με προσγείωση στη  σεληνιακή επιφάνεια πριν από την επίσημη επανδρωμένη αποστολή», δήλωσε η αξιωματούχος της NASA Lisa Watson-Morgan σε δημοσιογράφους.
Ο αξιωματούχος της NASA Mark Kirasich δήλωσε ότι η υπηρεσία ελπίζει να δει και τις τρεις εταιρείες που συμμετέχαν στο διαγωνισμό να ανταγωνίζονται για να παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς στη Σελήνη.

Νίκη Musk

Η ανακοίνωση της NASA ήταν ένα ακόμη επίτευγμα για τον Musk, ο οποίος είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο χάρη στο 22% του μεριδίου του στον κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla Inc.

Η απόφαση

Η NASA σημείωσε σε δελτίο τύπου ότι το διαστημικό όχημα HLS Starship της SpaceX, που σχεδιάστηκε για να προσγειωθεί στη Σελήνη, «στηρίζεται στους δοκιμασμένους κινητήρες Raptor της εταιρείας και την τεχνολογική κληρονομιά των πυραύλων Falcon και Dragon».
Υπογράμμισε ότι το διαστημικό όχημα Starship διαθέτει μια ευρύχωρη καμπίνα και δύο αερασφαλείς θύρες για τις βόλτες στο διάστημα των αστροναυτών και ότι η αρχιτεκτονική του αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο σύστημα εκτόξευσης και προσγείωσης σχεδιασμένο για ταξίδια στη Σελήνη, τον Άρη και άλλους διαστημικούς προορισμούς.


www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης