Τελευταία Νέα
Διεθνή

Και νέες παραφωνίες για το Ταμείο Ανάκαμψης από την Πολωνία

Και νέες παραφωνίες για το Ταμείο Ανάκαμψης από την Πολωνία
Μετατέθηκε για τις αρχές Μαΐου η επικύρωση του εθνικού σχεδίου της Πολωνίας εξαιτίας του διχασμού στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού
Και νέες καθυστερήσεις καταγράφονται στην επικύρωσης του εθνικού σχεδίου της Πολωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 εκατ. ευρώ καθώς εξαιτίας των διαφωνιών που επικρατούν το εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, η χώρα χάνει την προθεσμία που είχε τελεί για το τέλος Απριλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021.

Διαφωνίες

Είναι «εξαιρετικά πιθανό» η διαδικασία επικύρωσης να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki την Παρασκευή (16/3).
Η κυβέρνηση, η οποία έχει μικρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αγωνίστηκε να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους, λόγω της αντίρρησης ενός μικρότερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού.
Η παραδοχή του πρωθυπουργού ότι θα καθυστερήσει η έγκριση του εθνικού σχεδίου υπογραμμίζει βαθύτερη διάσπαση εντός της κυβερνητικής συμμαχίας και θα μπορούσε να καθυστερήσει την ενεργοποίηση του βασικού εργαλείου για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών, το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κοινός δανεισμός

Το κόμμα του υπουργού Δικαιοσύνης Zbigniew Ziobro αρνείται να στηρίξει το σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι η Πολωνία θα αναλάβει υποχρεώσεις όσον αφορά το χρέος άλλων κρατών.
Ο επικεφαλής του κυρίου κυβερνώντος κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης και πρόεδρος της χώρας, Jaroslaw Kaczynski, προειδοποίησε ότι οι συγκρούσεις αυτές θέτουν σε κίνδυνο την τριμερή κυβερνητική συμμαχία.

Έγκριση

Ωστόσο, ο Morawiecki διαβεβαιώνει για την τελική επικύρωση του σχεδίου, επισημαίνοντας ότι το κυβερνών κόμμα διαβουλεύεται ευρέως με την αντιπολίτευση και ότι δεν «ανησυχεί ιδιαίτερα».
Η Πολωνία είναι μεταξύ 10 χωρών που δεν έχουν ακόμη εγκρίνει το Ταμείο Ανακαμψης το οποίο περιλαμβάνει τον κοινό δανεισμό, για το οποίο απαιτείται έγκριση από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Τυχόν καθυστερήσεις προκαλούν περαιτέρω δυσκολίες στην κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων στα κράτη – μέλη..

Νευρικότητα

Αρκετά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, δεν έχουν ακόμη υποβάλει λεπτομερή σχέδια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να δαπανήσουν του κοινοτικους πόρους, ενώ ορισμένα από τα σχέδια που έχουν ήδη κατατεθεί κρίθηκαν ως ανεπαρκή.
Την ίδια ώρα, «οι αγορές είναι αναποφάσιστες», έγραψαν σε σημείωμα την Παρασκευή οι οικονομολόγοι της Merrill Lynch για το ζήτημα του κοινού ευρωπαικου΄δανεισμου
«Είμαστε νευρικοί», σημειωνόταν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης