Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Περικόπτει το πρόγραμμα δανεισμού της μετά τις κυρώσεις – Πλήγμα σε ρούβλι και ομόλογα

Ρωσία: Περικόπτει το πρόγραμμα δανεισμού της μετά τις κυρώσεις – Πλήγμα σε ρούβλι και ομόλογα

Στα μέτρα των κυρώσεων που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ περιλαμβάνεται η απαγόρευση στις αμερικανικές τράπεζες να αγοράζουν ρωσικό κρατικό χρέος εκπεφρασμένο σε ρούβλια

Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία θα μειώσει το σχέδιο δανεισμού του 2021 περισσότερο από το αναμενόμενο και θα προσφέρει μόνο νέα ομόλογα OFZ ( αλλίως, Federal Loan Obligations: Είναι δάνεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με κουπόνι εκπεφρασμένα σε ρούβλι) από τις 14 Ιουνίου 2021, την ημερομηνία μετά την οποία οι τράπεζες των ΗΠΑ απαγορεύεται να αγοράσουν κρατικά ομόλογα σε ρούβλια απευθείας από τη Ρωσία, δηλαδή στην πρωτογενή αγορά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021.
Το νέο σύνολο οικονομικών κυρώσεων που ανακοινώθηκε στις 15 Απριλίου 2021 από το Λευκό Οίκος προκάλεσε σημαντικό πλήγμα στο ρωσικό νόμισμα το ρούβλι και τα κρατικά ομόλογα, αλλά οι αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν θα έχει μακροπρόθεσμες σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στον ρωσικό προϋπολογισμό και τις αγορές.

Οικονομικές κυρώσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν ένα ευρύ φάσμα αντι-ρωσικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των αγορών κρατικού χρέους, για να τιμωρήσουν τη Μόσχα για τη φερόμενη παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ, της κυβερνο-επιθέσεις και άλλες «κακοήθεις» πράξεις.
Σχολιάζοντας την κίνηση των ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε έντονες αναταράξεις στη ρωσική αγορά χρέους, το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι αποφάσισε να μειώσει το φετινό σχέδιο δανεισμού κατά 875 δισεκατομμύρια ρούβλια (11,45 δισεκατομμύρια δολάρια) και θα είναι ευέλικτο σε σχέση με τα placement των κρατικών ομολόγων OFZ.

Αναγκαστική πώληση

Το υπουργείο είχε προηγουμένως εξετάσει να μειώσει το σχέδιο δανεισμού του 2021 από 3,7 τρισεκατομμύρια ρούβλια έως και 700 δισεκατομμύρια ρούβλια
Προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναγκαστικής πώλησης των κρατικών ομολόγων του από ξένους επενδυτές, το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι θα προσφέρει μόνο νέες σειρές OFZ μετά τις 14 Ιουνίου και θα σταματήσει να προσφέρει συμπληρωματικές σειρές ομολόγων OFZ που έχουν εγγραφεί πριν από αυτήν την ημερομηνία.

Μερίδιο

Το μερίδιο των ξένων τραπεζών, των συνταξιοδοτικών ταμείων και των διεθνών διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των κατόχων ομολόγων OFZ έχει μειωθεί εδώ και μήνες.
Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, το μερίδιο αλλοδαπών στους κατόχους OFZ μειώθηκε στο 20,2%, το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2015.
Οι αγορές έχουν προετοιμαστεί εδώ και πολύ καιρό για μια τόσο σκληρή απόφαση που στοχεύει μόνο στην αγορά OFZ απευθείας από το υπουργείο Οικονομικών αλλά όχι στη δευτερογενή αγορά, δήλωσε ο Dmitry Dolgin, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Russia.
«Αλλά το αρνητικό είναι ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι όλα θα σταματήσουν εδώ», υπογράμμισε ο ίδιος.

Τράπεζες

Οι κρατικές τράπεζες Sberbank και VTB έχουν δεσμευτεί να υποκαταστήσουν ξένους επενδυτές εφόσον χρειαστεί και να βοηθήσουν το υπουργείο Οικονομικών να τοποθετήσει ομόλογα OFZ που χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τις ταμειακές του προϋπολογισμού.
Οι επενδυτές των ΗΠΑ κατέχουν περίπου το 7% των OFZ, ή λιγότερο από 1 τρισ. ρούβλια, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.
Αυτό συγκρίνεται με περισσότερα από 4 τρισ. ρούβλια σε OFZ που κατέχουν οι Sberbank και VTB.
Η κεντρική τράπεζα, η οποία θα εξετάσει εάν θα αυξήσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση της πολιτικής της στις 23 Απριλίου, δήλωσε ότι ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που διαθέτει για να διατηρήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης