Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς ο Bill Gates βοήθησε τις φαρμακευτικές να διατηρήσουν το μονοπώλιο τους στο εμβόλιο κατά του Covid - 19

Πώς ο Bill Gates βοήθησε τις φαρμακευτικές να διατηρήσουν το μονοπώλιο τους στο εμβόλιο κατά του Covid - 19
Τα ευρήματα του Gates κυριάρχησαν στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, καθώς μια χούφτα φαρμακοποιών ασκεί τεράστια επιρροή στην τύχη του κόσμου
Πριν από λίγες εβδομάδες, όταν ο αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden πραγματοποίησε την πρώτη του συνέντευξη Τύπου από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, υποσχέθηκε ότι 200 ​​εκατομμύρια ενήλικες θα έχουν λάβει τουλάχιστον ένα εμβόλιο μέχρι τη λήξη των πρώτων 100 ημερών του.
Ωστόσο, σε περίπου 130 χώρες, που αντιπροσωπεύουν πληθυσμό 2,5 δισ. ανθρώπων, κανένας ενήλικος δεν έχει λάβει δόση.
Και οι λόγοι, σύμφωνα με έρευνες αμερικανών αναλυτών, συγκεντρώνονται σε ένα πρόσωπο: τον Bill Gates.

Το ιστορικό

Στα τέλη Μαΐου του 2020, ο ΠΟΥ ξεκίνησε το 19-Covid Access Technology Pool, ή το 100-TAP, με την πρόθεση να συγκεντρώσει όλες τις διαθέσιμες στο κοινό γνώσεις για το εμβόλιο σε ένα κέντρο.
Δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς θα συλλέγουν τα ευρήματα των ερευνών και τη σχετική πνευματική ιδιοκτησία σε ένα παγκόσμιο ταμείο γνώσης για τη διάρκεια της πανδημίας.
Φαινόταν αρκετά απλό.
Όμως, οι σπόροι της καταστροφής αυτής της προσέγγισης είχαν σπαρθεί έναν μήνα νωρίτερα, όταν ο Bill Gats ξεκίνησε τον δικό του επιταχυντή τεχνολογίας.
Ο επιταχυντής Covid-ACT-19 του Gates αποτύπωσε το όραμα για την οργάνωση της έρευνας, ανάπτυξης, κατασκευής και διανομής θεραπειών και εμβολίων.
Όπως και άλλα ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από το Gates στον χώρο της δημόσιας υγείας, ο επιταχυντής ήταν μια εταιρική σχέση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που βασίζεται σε φιλανθρωπικούς και βιομηχανικούς δεσμούς.
Βασικά, και σε αντίθεση με το 100-TAP, ο επιταχυντής καθιέρωσε τη μακροχρόνια δέσμευση του Gates να σέβεται τις αποκλειστικές αξιώσεις πνευματικής ιδιοκτησίας.
Τα σιωπηρά της επιχειρήματα: ότι τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας δεν θα παρουσιάσουν προβλήματα για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης ή για τη διασφάλιση δίκαιης πρόσβασης και ότι πρέπει να προστατευθούν, ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας.
Έτσι, ο Gates έχει εφαρμόσει το μοντέλο εταιρικής φιλανθρωπίας του, το οποίο συνήθιζε να καταπολεμά την ελονοσία στην Αφρική για να νικήσει το COVID.
Αλλά σε αντίθεση με την ελονοσία, το COVID είναι μια πιεστική παγκόσμια πανδημία.
Έτσι, τα ευρήματα του Gates κυριάρχησαν στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, καθώς μια χούφτα φαρμακοποιών ασκεί τεράστια επιρροή στην τύχη του κόσμου.

Τα πνευματικά δικαιώματα

Ο Gates προσπάθησε ενεργά να υπονομεύσει όλες τις αμφισβητήσεις για την εξουσία του και τις πράξεις φιλανθρωπίας που βασίζονται στην πνευματική ιδιοκτησία του επιταχυντή.
Με άλλα λόγια προσπάθησε να διατηρούνται τα αποκλειστικά δικαιώματα των ερευνών και των ευρημάτων.
Έτσι, η πύλη υπήρξε η ακλόνητη δέσμευσή στο δικαίωμα των φαρμακευτικών εταιρειών για τον αποκλειστικό έλεγχο της ιατρικής επιστήμης και των αγορών των προϊόντων της.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι ενώ οι δέκα κορυφαίες ανεπτυγμένες οικονομίες ανέφεραν σημαντική επιτυχία σχετικά με την ανάπτυξη των προγραμμάτων εμβολίων - συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ισραήλ και της ΕΕ - ο υπόλοιπος κόσμος έχει αγωνιστεί να έχει πρόσβαση σε αυτά.
Ένα χρόνο μετά την διακύρηξη λοιπόν για εμβόλια σε όλους, ο Gates και η εταιρεία δεν κατάφεραν να επιτύχουν το στόχο τους να παρέχουν εμβόλιο σε πληθυσμούς χαμηλού εισοδήματος.
Οι φαρμακευτικές και τα πλούσια έθνη που επαίνεσαν την πρωτοβουλία πριν από ένα χρόνο, επέλεξαν αντ 'αυτού να συνάψουν διμερείς συμφωνίες, ευνοώντας φυσικά τους δικούς τους πολίτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης