Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Επιταχύνθηκε η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας από τέλος Φεβρουαρίου 2021

Fed: Επιταχύνθηκε η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας από τέλος Φεβρουαρίου 2021
H ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας ανέβασε ταχύτητα στην αρχή της άνοιξης και περισσότερες εταιρείες επιδίωξαν να προσλάβουν νέους υπαλλήλους, σύμφωνα με τη Beige Book της Fed.

H ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας ανέβασε ταχύτητα στην αρχή της άνοιξης και περισσότερες εταιρείες επιδίωξαν να προσλάβουν νέους υπαλλήλους, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, γνωστή και ως Beige Book, όπου σημειώνεται ωστόσο ότι ο πληθωρισμός επίσης αυξήθηκε και οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν αρκετές ελλείψεις στην προμήθεια πρώτων υλών που λειτούργησαν αρνητικά για την παραγωγή τους.
Η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα επιταχύνθηκε με μέτριο ρυθμό από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις αρχές Απριλίου, σημειώνεται στην έκθεση της Fed που καλύπτει το χρονικό διάστημα των έξι εβδομάδων που ολοκληρώθηκαν στις 5 Απριλίου.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, στην επιτάχυνση αυτή συνέβαλε η αύξηση των προσλήψεων και κατ’ επέκταση η βελτίωση των εισοδημάτων των Αμερικανών.
Σημειώνεται ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε περισσότερες από 900.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο.
Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι πολλές επιχειρήσεις δήλωσαν ότι δυσκολεύτηκαν να βρουν τα κατάλληλα ταλέντα ή να βρουν εργαζομένους, ειδικά σε χαμηλόμισθες θέσεις.
Αρκές εταιρείες, μάλιστα, ανέφεραν ότι η πρόσφατη επέκταση των επιδομάτων ανεργίας, στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού προγράμματος στήριξης των αμερικανικών νοικοκυριών, θα μπορούσε να αποτρέψει ορισμένους να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Πολλές επιχειρήσεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις πιθανές επιπτώσεις της ανανέωσης των ενισχυμένων επιδομάτων ανεργίας στην αγορά εργασίας, δήλωσε η Minneapolis Fed.
Τονίζεται επίσης ότι ορισμένες επιχειρήσεις αναγκάζονται να προσφέρουν υψηλότερους μισθούς ή μπόνους πρόσληψης προκειμένου να προσελκύσουν εργαζομένων.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η έκθεση της Fed αναφέρει ότι αυξήθηκε ελαφρών από τις αρχές του έτους.
Οι εταιρείες πλήρωσαν ακριβότερα πολλές βασικές προμήθειες όπως μέταλλα, καύσιμα, τρόφιμα και ξυλεία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού περιορίζουν επίσης την παραγωγή.
Οι επιχειρήσεις εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για αύξηση του πληθωρισμού κατά το υπόλοιπο του έτους, αναφέρει η Boston Fed.
Ο πληθωρισμός αναρριχήθηκε σε υψηλό 2,5 ετών, στο 2,6% τον Μάρτιο, εντείνοντας τις αυξανόμενες ανησυχίες των οικονομολόγων.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή και θα εξασθενίσει καθώς η οικονομία επιστρέφει στο φυσιολογικό και ικανοποιείται η ζήτηση.
beige_data.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης