Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απόσυρση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν έως τις 11 Σεπτεμβρίου ανακοινώνει ο Biden

Απόσυρση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν έως τις 11 Σεπτεμβρίου ανακοινώνει ο Biden
Στις 28 Απριλίου ομιλία Biden στο Κογκρέσο για το όραμα του για τις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

(upd) Την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν έως τις 11 Σεπτεμβρίου του 2021 αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος συμφώνησε να απευθύνει ομιλία για το όραμα του για τις ΗΠΑ σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου στις 28 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Biden πρόκειται να ανακοινώσει τα σχέδια του για την απόσυρση των περίπου 2.500 Αμερικάνων έως τις 11 Σεπτεμβρίου του 2021, την ημέρα που συμπληρώνονται 20 χρόνια από τις επιθέσεις της Άλ Κάιντα στη Νέα Υόρκη, οι οποίες και αποτέλεσαν το έναυσμα για την εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στον πλέον μακροχρόνιο πόλεμο στην ιστορία της.
Μάλιστα, η απόφαση αυτή έγινε γνωστή τη στιγμή που δόθηκε στη δημοσιότητα πόρισμα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, βάσει του οποίου υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας εντός του 2021 ενώ παράλληλα διατυπώνεται η προειδοποίηση πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα δυσκολευτεί να ελέγξει πιθανή εξέγερση των Ταλιμπάν, εάν τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρήσουν από την περιοχή.

Το σχέδιο

Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια προειδοποίηση που διατυπώνεται εδώ και πολλά χρόνια.
Ωστόσο η κυβέρνηση Biden έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, μια και αυτή η στρατηγική δεν φαίνεται να αποδίδει.
Το σχέδιο πάντως του Biden συνεπάγεται ότι θα χαθεί η προθεσμία της 1ης Μαΐου που είχε θέσει η διακυβέρνηση Trump για την απόσυρση των στρατευμάτων, με τους Ταλιμπάν να προειδοποιούν ότι θα αρχίσουν τις επιθέσεις κατά ξένων δυνάμεων εάν χαθεί και αυτή η προθεσμία.
Ωστόσο, το σχέδιο Biden για σταδιακή αποχώρηση με καθυστέρηση λίγων μηνών, εκτιμάται πως θα καθησυχάσει τις ανησυχίες των Ταλιμπάν.
«Ο πρόεδρος έχει κρίνει ότι αυτή η προσέγγιση με όρους, η οποία ήταν η προσέγγιση των τελευταίων δύο δεκαετιών, είναι μια συνταγή να παραμείνουμε στο Αφγανιστάν για πάντα», ανέφερε Αμερικάνος αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Είναι ώρα να αποχωρήσει το ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν

Τη θέση πως έχει έρθει η ώρα για να αποχωρήσει το ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των ΥΠΕΞ και των υπουργών Άμυνας των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.
«Είμαι εδώ για να συνεργαστώ στενά με τους συμμάχους μας, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ βάσει της αρχής που θέσουμε από την αρχή: Είμαστε μαζί, προσαρμοζόμαστε μαζί και φεύγουμε μαζί» είπε ο Blinken, οποίος τόνισε ότι η Συμμαχία θα επεξεργαστεί το ποια θα είναι η περίοδος προσαρμογής μετά την αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Ομιλία Biden

Ο Biden θα απευθύνει ομιλία στη διάρκεια κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων του Κογκρέσου την 28η Απριλίου, μια ημέρα πριν συμπληρώσει 100 ημέρες στην προεδρία των ΗΠΑ
Νωρίτερα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi προσκάλεσε τον Biden να εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία στην ολομέλεια της αμερικανικής εθνικής αντιπροσωπείας την ημέρα αυτή.
Η Pelosi κάλεσε τον πρόεδρο να παρουσιάσει «το όραμά» του προκειμένου «να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες αυτής της ιστορικής στιγμής», την ώρα που η κυβέρνηση του Δημοκρατικού συνεχίζει τις προσπάθειες ώστε η χώρα να μπορέσει να ξεπεράσει την πανδημία του νέου κορονοϊού και τις αρρυθμίες που προκαλεί ο αντίκτυπός της στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
«Ο πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόσκληση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων να απευθύνει ομιλία στην κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου την 28η Απριλίου, τη βραδιά πριν από την 100ή ημέρα του στην εξουσία», ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στους διαπιστευμένους συντάκτες.
Η πρώτη ομιλία κάθε νεοεκλεγμένου προέδρου δεν θεωρείται τυπικά η καθιερωμένη ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης (State of the Union, SOTU).
Η πρώτη τέτοια ομιλία του Δημοκρατικού αρχηγού του κράτους δεν θα γίνει παρά τον Ιανουάριο του 2022, όταν θα έχει κλείσει πλέον πάνω από 12 μήνες στην προεδρία.
Στην ομιλία του αυτή ο Biden αναμένεται να αναφερθεί στην πρότασή του να γίνουν επενδύσεις 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις υποδομές, αντικείμενο διαλόγου και αντεγκλήσεων των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο, θα αποπειραθεί να πείσει περισσότερους Αμερικανούς να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό, θα αναφερθεί στη ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, στις διενέξεις με τη Ρωσία για την Ουκρανία, με την Κίνα για την Ταϊβάν και με το Ιράν όσον αφορά το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης