Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ταμείο Ανάκαμψης: Η ΕΕ για πρώτη φορά στις αγορές τον Ιούνιο του 2021 για την άντληση 806 δισεκ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια

Ταμείο Ανάκαμψης: Η ΕΕ για πρώτη φορά στις αγορές τον Ιούνιο του 2021 για την άντληση 806 δισεκ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια
Το μπλοκ επιχειρεί να εκδώσει για πρώτη φορά τίτλους χρέους, στο πλαίσιο του NextGenerationEU τον Ιούνιο του 2021
Σχετικά Άρθρα

Στην εκπόνηση σχεδίου για τη συγκέντρωση περίπου 806 δισεκ. ευρώ. από τις αγορές σε βάθος πενταετίας προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό να καλύψει τα κονδύλια που χρειάζονται για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg
Ειδικότερα, το μπλοκ επιχειρεί να εκδώσει για πρώτη φορά τίτλους χρέους, στο πλαίσιο του NextGenerationEU τον Ιούνιο, χρησιμοποιώντας μια πλατφόρμα «τελευταίας τεχνολογίας». 
Μέσω αυτής θα αρχίσει την αγορά και την πώληση ομολόγων μέσω ενός δικτύου τραπεζών μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Σχεδόν το ένα τρίτο των 806 δισεκατομμυρίων ευρώ θα είναι πράσινα ομόλογα, με το ρυθμιστικό πλαίσιο να δημοσιεύεται στις αρχές του καλοκαιριού του 2021.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκτελεί χρηματοδοτικές πράξεις έως 150-200 δισεκ. ευρώ ετησίως έως το τέλος του 2026.
Επίσης, μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα είναι έτοιμη να κινητοποιήσει τα κεφάλαια» αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο της ΕΕ, το οποίο αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. 
Πέρα από τα παραπάνω, το σχετικό έγγραφο υπογραμμίζει τη σημασία της πρώτης –ουσιαστικά– εξόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αγορές.
Αν μη τι άλλο, όπως σχολιάζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, το πρόγραμμα αμοιβαιοποίησης χρέους στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού χώρου και της ενιαίας αγοράς θέτει σειρά προκλήσεων για τις αγορές ομολόγων - και ειδικότερα για το αμερικανικό δεκαετές, που θεωρείται το κατεξοχήν επενδυτικό καταφύγιο.
Σε κάθε περίπτωση, διάχυτη είναι η ελπίδα ότι θα ενισχύσει τις οικονομίες των κρατών - μελών.

Το «προφίλ» των ομολόγων

Τα ομόλογα θα εκδίδονται και θα πωλούνται σε τακτική βάση.
Οι λήξεις τους θα κυμαίνονται από τρία έως 30 έτη, ενώ, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, θα υπάρχουν και πιο βραχυπρόθεσμες εκδόσεις.
Οι τελευταίες θα ενεργοποιούνται εφόσον υπάρχει άμεση ανάγκη για ρευστότητα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι επενδυτές είναι θετικά διακείμενοι στο εγχείρημα.
Το μπλοκ έχει αρχίσει ήδη να πωλεί κοινωνικά ομόλογα (social bond), δηλαδή τίτλους χρέους που συνδέονται με τη χρηματοδότηση προγραμμάτων απασχόλησης.
Σημειώνεται δε πως αυτές οι πωλήσεις έχουν ρεκόρ ζήτησης.

Δύσκολο το εγχείρημα της άντλησης κεφαλαίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται σε μια τριμερή προσέγγιση για να συγκεντρώσει έσοδα 13 - 15 δισ. ευρώ ετησίως για την εξυπηρέτηση του δανεισμού που θα αρχίσει να εκδίδει φέτος στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ.
Αυτό θα βασιστεί στην επέκταση του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, μαζί με έναν νέο μηχανισμό προσαρμογής των εκπομπών άνθρακα και μια εισφορά από τις ψηφιακές εταιρείες, σύμφωνα με σχέδιο που έχουν στη διάθεσή τους οι Financial Times.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των FT, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δυσκολευτεί να κερδίσει την υποστήριξη των κρατών μελών για τις προτάσεις, όχι μόνο λόγω της πολυπλοκότητας του σχεδιασμού των φόρων και των εισφορών, αλλά και λόγω της απροθυμίας σε πολλές πρωτεύουσες να μοιράζονται τα έσοδα με την ΕΕ.
Αυτό συμβαίνει παρά τη συμφωνία μεταξύ των ηγετών της ΕΕ πέρυσι ότι η επιτροπή θα χρειαζόταν «ιδίους πόρους» για να εξοφλήσει το χρέος που συμφώνησαν να της επιτρέψει να εκδώσει ως μέρος της πρωτοποριακής συμφωνίας για το σχέδιο ανάκαμψης.
«Το μόνο πράγμα που συμφωνήσαμε τον Ιούλιο του περασμένου έτους ήταν να υπάρχει πρόταση της επιτροπής και η επιτροπή έχει κάθε δικαίωμα να υποβάλει προτάσεις», δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.
«Είναι όμως πολύ σαφές ότι πολλά κράτη μέλη δεν θέλουν νέους ίδιους πόρους... Υπάρχουν δυσκολίες.
Αυτό δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα», ανέφερε ο διπλωμάτης στους FT.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης