Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Στα 40 δισ. ευρώ ανεβαίνει το ύψος του νέου πακέτου μέτρων του Draghi

tags :
Ιταλία: Στα 40 δισ. ευρώ  ανεβαίνει το ύψος του νέου πακέτου μέτρων του Draghi

Δημοσιονομικός εκτροχιασμός, με το έλλειμμα να προβλέπεται να διαμορφωθεί πάνω από το 10% το 2021

Σχετικά Άρθρα
Νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας της ύψους, περίπου 40 δισ. ευρώ, προετοιμάζει η ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, ποσό κατά πολύ υψηλότερο από τα 23 δισ. ευρώ που είχε γίνει λόγος την προηγούμενη εβδομάδα, .

Έλλειμμα

Ο επιπλέον δανεισμός αναμένεται να ανεβάσει το έλλειμμα στον φετινό προϋπολογισμό πάνω από το 10% του ΑΕΠ, από 9,5% το 2020, όταν η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,9% ως αποτέλεσμα της κρίσης της πανδημίας, όπως είχε αποκαλύψει κυβερνητική πηγή στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.
Το νέο πακέτο μέτρων προβλέπει, μεταξύ άλλων, επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις που υποχρεώθηκαν να κλείσουν λόγω περιορισμών κατά του κορωνοϊού, ενώ παράλληλα παρατείνουν τα σημερινά moratoria χρέους για τις μικρές και μεσαίου μεγέθους εταιρείες, που πλήττονται σοβαρά από την κρίση της πανδημίας.

Επιδείνωση

Με βάση τις επίσημες προβλέψεις της Ρώμης, που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Ιανουάριο, η σχέση ελλείμματος προς ΑΕΠ προβλέπεται για εφέτος στο 8,8%, με βάση ωστόσο το σενάριο ότι η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6%.
Τώρα, όμως κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν αποκαλύψει ότι η πρόβλεψη αυτή θα αναθεωρηθεί επί τα χείρω μεταξύ 4% και 5%.

Χρέος

Επιπλέον, τα περαιτέρω μέτρα στήριξης θα αυξήσουν και το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, που κυμαινόταν στο 155,6% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020, και το οποίο αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι την τελευταία φορά που η Ιταλία παρουσίασε διψήφιο έλλειμμα ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης