Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Σαρωτική αναδιάρθρωση στις δραστηριότητες της Ant επέβαλε η κεντρική τράπεζα

Κίνα:  Σαρωτική αναδιάρθρωση στις δραστηριότητες της Ant επέβαλε η κεντρική τράπεζα

Η Ant Financial, η θυγατρική της Alibaba στον χώρο του fintech, θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της και θα μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζας της Κίνας ενώ η Ant συνολικά μετατρέπεται σε χρηματοπιστωτικό όμιλο 

Σχετικά Άρθρα

 Σαρωτική αναδιάρθρωση του ομίλου χρηματοπιστωτικής καινοτομίας Ant του Jack Ma επέβαλαν οι κινεζικές αρχές, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα του Πεκίνου να θέσει υπό έλεγχο τους εγχώριους τεχνολογικούς κολοσσούς, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuters και των Financial Times τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 .
Η εταιρεία του Ma, ο οποίος ήταν και ο ιδρυτής της Alibaba, είχε αναγγείλει ότι θα προχωρούσε σε δημόσια εγγραφή - ρεκόρ, ύψους 37 δισ. δολαρίων, η οποία εκτροχιάστηκε μετά από παρέμβαση των εποπτικών Αρχών τον Νοέμβριο του 2020.
Η αναδιάρθρωση περιλαμβάνει τη μετατροπή της Ant σε έναν χρηματοπιστωτικό όμιλο, μία κίνηση που αναμένεται να περιορίσει την κερδοφορία και τη χρηματιστηριακή αποτίμησή της, καθώς η εταιρεία θα περικόψει κάποιες από τις άλλες δραστηριότητές της.

Το πρόστιμο

Η απόφαση των κινεζικών Αρχών ανακοινώθηκε δύο ημέρες μετά την επιβολή προστίμου 2,75 δισ. δολαρίων στην Alibaba, η οποία είναι μητρική της Ant, καθώς εντείνουν τους ελέγχους τους στην έκρηξη της «gig economy».
Η αναδιάρθρωση, που ζητήθηκε από την κινεζική κρατική τράπεζα, υποβάλλει την Ant σε στενότερη εποπτεία και υποχρεώσεις για την κεφαλαιακή της επάρκεια, ενώ απαιτεί τη διακοπή των δεσμών μεταξύ της εξαιρετικά δημοφιλούς εφαρμογής πληρωμών της Alipay και των άλλων δραστηριοτήτων της.

Αντιμονοπωλιακές αρχές

Η Ant, που έχει της έδρα της στην πόλη Χανγκτσόου, εμφανίσθηκε ως τεχνολογική εταιρεία το 2018 όταν άντλησε 14 δισ. δολάρια με μία συνολική αποτίμησή της στα 150 δισ. δολάρια στη μεγαλύτερη μεμονωμένη άντληση πόρων μέσω δημόσιας εγγραφής.
Στη φάση του σχεδιασμού της δημόσιας εγγραφής, η αποτίμησή της εκτινάχθηκε σε περίπου 315 δισ. δολάρια.
Η Alibaba δεν αναμένει σημαντικό αντίκτυπο από τα μέτρα που της επέβαλαν οι κινεζικές αντιμονοπωλιακές αρχές, οι οποίες την ανάγκασαν να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζεται με τους εμπόρους, διαμήνυσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δύο ημέρες αφότου οι ρυθμιστικές αρχές του Πεκίνου επέβαλαν στον κινεζικό κολοσσό πρόστιμο ρεκόρ 2,8 δισ. δολαρίων για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.

Αλμα 8%

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Alibaba στη Νέα Υόρκη σημείωσε άλμα άνω του 8% στην καλύτερη ημερήσια επίδοση από πέρυσι τον Ιούλιο, καθώς απομακρύνεται η αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον του κινεζικού κολοσσού και με την πεποίθηση ότι το πρόστιμα και οι αλλαγές στις οποίες προχωρά δεν είναι και τόσο επαχθείς.
Στο πλαίσιο των αλλαγών που υποχρεώνεται να προβεί κατ΄ εντολή των ρυθμιστικών αρχών, η Alibaba θα πρέπει να απλοποιήσει το πλαίσιο συνεργασίας της με τους εμπόρους, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Daniel Zhang.

Επιχειρηματικό μοντέλο

Οι ρυθμιστικές αρχές ζητούν από την εταιρεία να σταματήσει να υποχρεώνει τους εμπόρους να πρέπει να επιλέγουν για το εάν θα συνεργαστούν μαζί της ή με ανταγωνιστικές πλατφόρμες, μία πρακτική γνωστή ως «αποκλειστικότητα εμπορικής συνεργασίας», που σύμφωνα με τους επικριτές της την βοήθησε να αναδειχθεί στο μεγαλύτερο όμιλο ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας.
Τα στελέχη της Alibaba ανέφεραν ότι, παρά το πρόστιμο που της επεβλήθη και τα μέτρα στα οποία υποχρεούται να ανταποκριθεί, παραμένουν αισιόδοξα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την εταιρεία.
«Εξακολουθούν να εμπιστεύονται το επιχειρησιακό μοντέλο μας.
Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει τίποτε αρνητικό με τη διάρθρωση του επιχειρησιακού μοντέλου μας ως εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου», ανέφερε ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος της εταιρείας.
Ξεχωριστά, η Ant Financial, η θυγατρική της Alibaba στον χώρο του fintech, θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της και θα μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζας της Κίνας.

Ο Jack Ma

Ο δισεκατομμυριούχος Jack Ma, που αποσύρθηκε επισήμως από την Alibaba το 2019 αλλά παραμένει μεγαλομέτοχος, βρίσκεται εδώ και μερικούς μήνες στο μικροσκόπιο των αρχών.
Να σημειωθεί ότι το Νοέμβριο του 2020, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές σταμάτησαν την τελευταία στιγμή την κολοσσιαία εισαγωγή στο Χρηματιστήριο ύψους 34 δισ. δολαρίων της Ant Group, θυγατρικής της Alibaba στις ηλεκτρονικές πληρωμές.
Ανήσυχο από την επιρροή του, το Πεκίνο έχει επίσης ζητήσει από τον κολοσσό του διαδικτυακού εμπορίου να εκχωρήσει περιουσιακά στοιχεία στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα Τύπου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης