Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλικές τράπεζες : Άλμα 7,6% στα επιχειρηματικά δάνεια το Φεβρουάριο - Στο 18,2% του ενεργητικού τα κρατικά ομόλογα

Ιταλικές τράπεζες : Άλμα 7,6% στα επιχειρηματικά δάνεια το Φεβρουάριο  - Στο 18,2% του ενεργητικού τα κρατικά ομόλογα
Οι καταθέσεις στις εγχώριες τράπεζες αυξήθηκαν στα 2,65 τρισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας αύξηση 11,3% σε ετήσια βάση
Σχετικά Άρθρα
Αύξησαν τον όγκο του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις οι ιταλικές τράπεζες το Φεβρουάριο, εξαιτίας του πανδημικού προγράμματος των κρατικών εγγυήσεων ενώ την ίδια ώρα οι αγορές κρατικών ομολόγων τις οποίες πραγματοποίησαν διαμορφώθηκαν σε υψηλό τεσσάρων μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ιταλίας, τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, τα οποία επικαλείται δημοσίευμα του Reuters.
Τα δάνεια προς μη χρηματοοικονομικό κλάδο κατέγραψαν άνοδο κατά 7,6% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 7,3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση της Τράπεζας της Ιταλίας που επεξεργάστηκε τα στοιχεία από τους ισολογισμούς των εγχώριων τραπεζών.
Η αύξηση του εταιρικού δανεισμού αντιστρέφει την τάση απότομης συρρίκνωσης κατά την τελευταία δεκαετία, λόγω των εγγυήσεων που παρέχει η Ρώμη για να στηρίξει την οικονομία ενόψει της επιδημίας COVID-19.

Καταθέσεις

Τα moratoria και η παροχή κρατικών εγγυήσεων, μέτρα τα οποία θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον έως τον Ιούνιο, συνέβαλλαν επίσης στην αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων.
Η Τράπεζα της Ιταλίας δήλωσε ότι οι καταθέσεις σε εγχώριες τράπεζες αυξήθηκαν στα 2,65 τρισεκατομμύρια ευρώ τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας αύξηση 11,3% σε ετήσια βάση, την ίδια αύξηση που σημειώθηκε τον Ιανουάριο όταν διαμορφώθηκαν στα 2,62 τρισεκατομμύρια ευρώ.
«Οι ιταλικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις και αυτό εξηγεί το πλεόνασμα των εταιρικών καταθέσεων», δήλωσε η Paola Sabbione, επικεφαλής για τον ευρωπαικό τραπεζικό κλάδο στη Barclays.

Αρνητικά επιτόκια

Η Sabbione επισήμανε ότι η κατοχή αυτής της ρευστότητας ήταν ιδιαίτερα δαπανηρή για τις τράπεζες σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, η συνεχής αύξηση του δανεισμού θα βοηθούσε τις ιταλικές τράπεζες να επωφεληθούν από τους ευνοϊκότερους όρους κατά την αναχρηματοδότηση πράξεων που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

TLTRO3

«Θετικό στοιχείο είναι ότι οι τρέχουσες τάσεις ως προς τις πιστώσεις στην Ιταλία, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σε ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εν γένει επιτρέπουν στις ιταλικές τράπεζες να πληρούν εύκολα τα κριτήρια αναφοράς που έχουν τεθεί για τις πράξεις TLTRO3 της ΕΚΤ», υπογράμμισε.

Κρατικά ομόλογα

Οι ιταλικές τράπεζες αύξησαν την κατοχή τους σε εγχώρια κρατικά ομόλογα το Φεβρουάριο σε 428,9 δισεκατομμύρια ευρώ - το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο - από 420,2 δισ. τον Ιανουάριο.
Τα ιταλικά ομόλογα, τα οποία ήταν στο επίκεντρο των ανησυχιών των επενδυτών για το τραπεζικό σύστημα της χώρας κατά την κρίση του χρέους της Ευρωζώνης το 2008- 2009, ανήλθαν στο 18,2% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης