Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ακροδεξιό κόμμα AfD ζητά την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ

Το ακροδεξιό κόμμα AfD ζητά την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ
Το AfD Θεωρεί αναγκαία την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ και την ίδρυση μιας νέας ευρωπαϊκής οικονομικής κοινότητας και κοινότητας συμφερόντων
Σχετικά Άρθρα

Την έξοδο της Γερμανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά το εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) το οποίο κατεβαίνει στις επόμενες εκλογές με αίτημα "έξω από την ΕΕ".
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, στο διήμερο κομματικό συνέδριο που διεξάγεται από χθες (10/4) στη Δρέσδη η πλειοψηφία των συνέδρων της εθνικιστικής και ξενοφοβικής Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ψήφισε να συμπεριληφθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος το αίτημα για την έξοδο της Γερμανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναγκαία η έξοδος από την ΕΕ

Χωρίς περιστροφές το AfD υποστηρίζει πλέον: "Θεωρούμε αναγκαία μια έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ και την ίδρυση μιας νέας ευρωπαϊκής οικονομικής κοινότητας και κοινότητας συμφερόντων." Στην αρχική πρόταση του προεδρείου για το προεκλογικό πρόγραμμα η έξοδος αναφερόταν ως μια επιλογή σε περίπτωση που ουσιαστικά σημεία των αιτημάτων του AfD για μια άλλη ΕΕ δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν.

Ποιοί διαφωνούν

Στη συζήτηση που είχε προηγηθεί, ο μετριοπαθής για τα κομματικά δεδομένα συμπρόεδρος και ευρωβουλευτής, Jorge Mote, είχε προειδοποιήσει για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα είχε μια τέτοια απόφαση στην κοινή γνώμη της Γερμανίας. Κατά την άποψή του το AfD θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με άλλους ομοϊδεάτες του στην Ευρωβουλή όπως η ιταλική Λέγκα του Matteo Salvini και το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο της Mari LePen και μελλοντικά ενδεχομένως και το ουγγρικό κυβερνητικό κόμμα Fidesz.
Το αίτημα για την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ είχε απορρίψει και ο συμπρόεδρος της ΚΟ του AfD, Alexander Gauland, που συνήθως στηρίζει την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος και διαφωνεί με τον Jorge Moten. Η Γερμανία δεν θα πρέπει να θέσει μονομερώς σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρώπης, είχε επισημάνει στην παρέμβασή του ο Gauland.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πλειοψηφία στο συνέδριο για την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ ήταν αποτέλεσμα μιας συμμαχίας της ακροδεξιάς πτέρυγας και οπαδών ενός αυστηρού οικονομικού φιλελευθερισμού. Η σύμπραξη αυτή ήταν μάλλον ευκαιριακή. Αρκετά άλλα αιτήματα της ακροδεξιάς πτέρυγας απορρίφθηκαν από το συνέδριο, για παράδειγμα η διάλυση της μυστικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης