Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το «sofagate» αποκάλυψε τα παιχνίδια εξουσίας στην ΕΕ και τις κακές σχέσεις Michel – Von der Leyen

Το «sofagate» αποκάλυψε τα παιχνίδια εξουσίας στην ΕΕ και τις κακές σχέσεις Michel – Von der Leyen
Μία άλλη διάσταση του λεγόμενου σκανδάλου του καναπέ και της εθιμοτυπίας από τη Daily Sabah με βάση δημοσιεύματα στη Γαλλία και τη Γερμανία
Σχετικά Άρθρα

Μία άλλη παράμετρο του λεγόμενου sofa gate αποκαλύπτουν γερμανικά και γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Η απάθεια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel στην όρθια πρόεδρο της Commission Ursula von der Leyen επί της ουσίας οφείλεται στις κακές σχέσεις μεταξύ των δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα οποία επικαλείται η Daily Sabah.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η τουρκική προεδρία διατείνεται πως είχε προετοιμάσει τα πρωτόκολλα εθιμοτυπίας κατά τα πρότυπα και τις επιταγές της ΕΕ.
To Spiegel μάλιστα κάνει λόγο για σκηνές μίας «παράξενης μάχης εξουσίας» στην ΕΕ με την von der Leyen στον καναπέ και τους δύο άνδρες ( Michel – Erdogan) σε θρόνους ο ένας δίπλα στον άλλο.

Μάχη Michel - Von der Leyen

Φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μετά των δύο ηγετών της ΕΕ εδώ και μήνες με τον Michel να πιέζει για μεγαλύτερο γεωπολιτικό ρόλο, ώστε να αντισταθμίσει το προβάδισμα της προέδρου της Commission σε θέματα οικονομίας και εμπορίου.
‘Ένα άλλο στοιχείο της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο, είναι πως η ομάδα πρωτοκόλλου της von der Leyen δεν ταξίδεψε στην Άγκυρα λόγω της πανδημίας, ενώ ο Michel βρισκόταν στην τουρκική πρωτεύουσα και έκανε τις ρυθμίσεις των θέσεων με Τούρκους αξιωματούχους πριν από τη συνάντηση με τον Erdogan.
Να σημειωθεί ότι, η ομάδα Michel κυκλοφόρησε μία φωτογραφία μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής ηγετών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης τον Μάρτιο.

Διαφορά ύψους

Απεικονίζει τους αρχηγούς των κυβερνήσεων και των κρατών των 27 μελών μαζί με τον Michel, τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τους άλλους - χωρίς την von der Leyen.
\Όταν μία από τους συμβούλους της von der Leyen παρατήρησε πριν από το δείπνο ότι οι θέσεις των Michel και Erdogan ήταν αισθητά υψηλότερες από τις υπόλοιπες, το προσωπικό του πρωτοκόλλου στο Προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας αντικατέστησε τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ένα άρθρο στη γαλλική εφημερίδα L'Opinion ανέφερε πως η Τουρκία ήταν το «θύμα» στη διαμάχη μεταξύ των δύο αξιωματούχων της ΕΕ.

Κακές σχέσεις από την πρώτη μέρα

Ο Arnaud Danjean, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το κεντροδεξιό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (LR) στη Γαλλία, του οποίου οι απόψεις αναφέρονται στα δημοσιεύματα του ευρωπαικού Τύπου φέρεται να είπε για τις σχέσεις Michel – Von red Leyen.
«Οι σχέσεις τους ήταν κακές από την πρώτη μέρα! Το επεισόδιο στην Τουρκία είναι απλώς το πιο ορατό περιστατικό, αλλά υπάρχουν σχεδόν καθημερινά συμβάντα μεταξύ αυτών και των ομάδων τους. Πρωτόκολλο, επικοινωνία, αποδόσεις ... Είναι μία μόνιμη μάχη», εξηγεί.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η von der Leyen πρέπει να αντιμετωπίζεται στο πρωτόκολλα ως αντίστοιχη του Michel.
Πολλοί διπλωμάτες, καθώς και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, υποστήριξαν πως στο πρωτόκολλο της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έρχεται πρώτος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεύτερος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης