Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tesla: Η γερμανική γραφειοκρατία καθυστερεί τη λειτουργία του εργοστασίου στο Βερολίνο

Tesla: Η γερμανική γραφειοκρατία καθυστερεί τη λειτουργία του εργοστασίου στο Βερολίνο

Η κορυφαία εταιρεία στα ηλεκτροκίνητα οχήματα σχεδιάζει να λειτουργήσει το ''gigafactory'' τον Ιούνιο και να προσλάβει έως και 12.000 εργαζόμενους προκειμένου να παραγάγει έως και 500.000 οχήματα το έτος

Ένα έτος μετά την έναρξη της κατασκευής του πρώτου ευρωπαϊκό εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων της εταιρείας στα περίχωρα του Βερολίνου, η Tesla παραπονιέται ότι οι γερμανικοί κανονισμοί για την αδειοδότηση των σχετικών εργασιών είναι ιδιαιτέρα «αργοί» και «άκαμπτοι» και κωλυσιεργούν όσον αφορά την έναρξη της γραμμής παραγωγής, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021.
«Τα εμπόδια στο γερμανικό δίκαιο που διέπει την παροχή άδειας επιβραδύνουν τον απαραίτητο βιομηχανικό μετασχηματισμό και συνεπώς τον μετασχηματισμό των κλάδων των μεταφορών και της ενέργειας», δήλωσε ο Tesla σε επιστολή 10 σελίδων, την οποία επικαλείται το δημοσίευμα.

Οι υποδομές

Η Tesla θέλει να θέσει σε λειτουργία το «gigafactory» της τον Ιούνιο και θα προβλάβει έως και 12.000 εργαζόμενους για να κατασκευάζει έως και 500.000 ηλεκτρικά οχήματα το χρόνο.
Ωστόσο, το Γραφείο Περιβάλλοντος στο Βρανδεμβούργο, το ομοσπονδιακό κρατίδιο όπου ανήκει το Βερολίνο, δεν έχει αποφανθεί για την παροχή της τελική αδειοδότησης όσον αφροά του περιβαλλοντικούς όρους.

Η επιστολή

Η Tesla απέστειλε την επιστολή στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της περιοχής εν όψει της αγωγής που υπέβαλε η οργάνωση Environmental Action Germany, η οποία κατηγορεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι υστερεί όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας για το Κλίμα του Παρισιού.

Τι απαντούν οι Γερμανοί

Οι αρχές του κρατιδίου αρχές επιμένουν ότι έχουν κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να επιταχύνουν τη διαδικασία αδειοδότησης για την Tesla, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης των αδειών υλοτόμησης και οικοδόμης, ολοκληρώνοντας μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί 11 μήνες σε μόλις τέσσερις εβδομάδες.
Στην πορεία, το εργοστάσιο Tesla αντιμετώπισε διαμαρτυρίες από περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Πολλά από τα παράπονα επικεντρώνονται στην ποσότητα των υδάτινων πόρων που θα χρησιμοποιεί το εργοστάσιο.

Εκπομπές

Στην επιστολή της, η Tesla σημειώνει με νόημα ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στο άνοιγμα του εργοστασίου είναι ενάντια στους ευρωπαϊκούς στόχους για τις εκπομπές αερίων ρύπων κρατώντας στο δρόμο ρυπογόνα οχήματα.
Τα αυτοκίνητα της Tesla είναι δημοφιλή στη Γερμανία, αλλά δεν συμμερίζονται όλοι τη συμπαθεια αυτή.
«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ο Tesla θεωρεί ότι αντιμετωπίζεται άσχημα,» έγραψε η συντηρητική εφημερίδα Welt, σημειώνοντας ότι το μελλοντικό εργοστάσιο - μερικές φορές γνωστό ως το ταχύτερα κατασκευαστικό έργο της Γερμανίας – απολαμβάνει κάθε πλεονέκτημα σε κρατικό και ομοσπονδιακό επίπεδο.
«Αυτό αποθαρρύνει τις απαραίτητες επενδύσεις σε έργα και υποδομές καθαρής ενέργειας και καθιστά ουσιαστικά αδύνατο η Γερμανία να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους», ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης