Διεθνή

Απομακρύνεται ο κίνδυνος διπλής ύφεσης - Νέα "ψήφος εμπιστοσύνης" στις αναδυόμενες από τους αναλυτές

Απομακρύνεται ο κίνδυνος διπλής ύφεσης - Νέα
(upd)Δεν πρόκειται να δούμε την αμερικανική οικονομία να υποχωρεί κι άλλο, γι' αυτό το λόγο ο κίνδυνος της διπλής ύφεσης απομακρύνεται σιγά σιγά. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής ανεπτυγμένων αγορών της  BofA Merrill Lynch,  Ethan Harris, επισημαίνοντας ότι τα επιχειρηματικά αποθέματα είναι κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους, σε συνάρτηση με τις πωλήσεις, οι κατασκευαστική δραστηριότητα έχει υποχωρήσει πάνω από το μισό της προηγούμενης έξαρσης και οι πωλήσεις οχημάτων είναι κατά 40% χαμηλότερα σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα.
Από τα στοιχεία δεν προεξοφλείται ότι υποχωρεί η αμερικανική οικονομία σε νέα ύφεση, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Harris, μειώνοντας ωστόσο τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της οικονομίας  στο 2,6% το 2010 και στο 1,8% το 2011.
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η ανάλυση της Wells Capital Management η οποία επισημαίνει ότι αν και θα βλέπουμε βίαιες κινήσεις στα αμερικανικά χρηματιστήρια το επόμενο εξάμηνο, δεν αποκλείεται το δείκτη Standard & Poor’s 500 να τον δούμε στις 1.300 μονάδες. “Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τη διπλή ύφεση, και όταν συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα υπάρξει θα αντιδράσουν άμεσα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Harvard, Martin Feldstein, τα πράγματα δεν μπορούν να είναι χειρότερα από ότι είναι τώρα για την αμερικανική οικονομία. Όσο η ανάπτυξη κινείται τόσο αργά, κοντά στο μηδέν, τότε το περιθώριο να περάσει σε αρνητικό έδαφος είναι πολύ μικρό. Γι' αυτό το λόγο, τοποθετεί τις πιθανότητες διπλής ύφεσης κοντά στο 30%, καθώς η Fed έχει πολύ μικρά περιθώρια στήριξης της οικονομίας.

Νέα "ψήφος εμπιστοσύνης" στις αναδυόμενες

Από την άλλη μεριά, οι αναλυτές δηλώνουν την προτίμηση τους στις αναπτυσσόμενες αγορές καθώς ο δείκτης MSCI Emerging Markets Index διαπραγματεύεται 14,1 φορές σε σχέση με τα κέρδη, ενώ αντίστοιχα ο δείκτης MSCI World  διαπραγματεύεται 14,9 φορές τα κέρδη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Bank of America και την JP Morgan οι επενδυτές αμοιβαίων κεφαλαίων τοποθέτησαν 35 δισ. δολάρια στις αναπτυσσόμενες χώρες φέτος, ενώ εκταμίευσαν 28 δισ. δολάρια από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Την ίδια ώρα, ο δείκτης των αναπτυσσόμενων υποχώρησε 48% σε τέσσερις μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης