Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Cavusoglu «δείχνει» τις Βρυξέλλες για το… sofa gate: Όλα έγιναν βάσει υποδείξεων πρωτοκόλλου της ΕΕ - Εξηγήσεις από Michel

O Cavusoglu «δείχνει» τις Βρυξέλλες για το… sofa gate: Όλα έγιναν βάσει υποδείξεων πρωτοκόλλου της ΕΕ - Εξηγήσεις από Michel

Εξηγήσεις για το sofa gate έδωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel

Σχετικά Άρθρα

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει το sofa gate, το καψόνι του Τούρκου προέδρου στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, καθώς κατά τη συνάντηση της ίδιας και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, η πρόεδρος της Κομισιόν κατέληξε στέκεται όρθια μπρος στους Michel - Erdogan, καθώς δεν είχε... προβλεφθεί κάποια καρέκλα για να καθίσει.
Το βίντεο με την αμήχανη στιγμή κάνει το γύρο του κόσμου, ενώ σε δημοσίευμα της η Washington Post κάνει λόγο για «διπλωματική αναταραχή».
Στο περιστατικό που έφερε σε ιδιαίτερα αμήχανη θέση την von der Leyen αναφέρθηκε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, o οποίος στην ουσία έριξε την ευθύνη στις Βρυξέλλες.
«Στην προεδρία, όλα έγιναν σύμφωνα με τις υποδείξεις του πρωτοκόλλου της ευρωπαϊκής πλευράς και τα αιτήματα της» δήλωσε ο Cavusoglu ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ.
Εξηγήσεις για το περιστατικό αλλά και τη στάση που τήρησε κατά τη συνάντηση με τον Erdogan παρείχε νωρίτερα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, ο οποίος επίσης επικαλέστηκε το πρωτόκολλο.

Οι εξηγήσεις από τον Charles Michel

Μετά την έντονη κριτική που δέχθηκε για τη στάση του απέναντι στην πρόεδρο της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με μια μακροσκελή ανάρτηση του στο facebook.
«Και παρά τη σαφή επιθυμία να κάνει το σωστό, η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες προκάλεσε μια δυσάρεστη κατάσταση: τη διαφοροποιημένη, ακόμη και μειωμένη, μεταχείριση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Michel.
«Οι λίγες εικόνες που εμφανίστηκαν έδωσαν την εντύπωση ότι θα ήμουν αναίσθητος σε αυτήν την κατάσταση.
Τίποτα δεν είναι πιο μακριά ούτε από την πραγματικότητα, ούτε από τα βαθιά συναισθήματά μου.
Ούτε επιτέλους οι αρχές του σεβασμού που μου φαίνονται απαραίτητες.
Εκείνη την στιγμή, ενώ αντιλαμβανόμαστε τη λυπηρή φύση της κατάστασης, επιλέξαμε να μην την επιδεινώσουμε από ένα δημόσιο περιστατικό, και να έχουμε προνόμιο σε αυτήν την αρχή της συνάντησης την ουσία της πολιτικής συζήτησης που πρόκειται να ξεκινήσουμε, η Ursula και εγώ, με τους οικοδεσπότες μας» συνέχισε ο ίδιος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Michel δέχθηκε πυρά για το ότι δεν αντέδρασε, όπως για παράδειγμα να παραχωρήσει τη θέση του συμβολικά στην von der Leyen ή να σταθεί και αυτός όρθιος απέναντι στον Erdogan.

Cavusoglu: Άδικες οι κατηγορίες κατά της Τουρκίας

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, έκανε λόγο για άδικες κατηγορίες εις βάρος της Τουρκίας και υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη μορφή ταξιθεσίας έγινε σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΕ.
«Δεν θα θέλαμε να αναφερθούμε στο ζήτημα του πρωτοκόλλου, όμως υπάρχουν άδικες κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας.
Αναφέρονται στην αξία που δίνουμε στη γυναίκα και το πάνε και σε άλλα ζητήματα.
Η Τουρκία είναι ένα κράτος με βαθιές ρίζες και δεν πραγματοποιείται επίσκεψη για πρώτη φορά.
Η υποδοχή στην Τουρκία γίνεται πάντα στα πλαίσια του διεθνούς πρωτοκόλλου και της τουρκικής φιλοξενίας.
Σε κάθε επίσκεψη δική μας ή των ξένων, προηγείται συνάντηση των υπευθύνων του πρωτοκόλλου και γίνονται συνομιλίες για το ζήτημα της ταξιθεσίας.
Στη συγκεκριμένη συνάντηση που έγινε με τον πρόεδρο μας, στο πρωτόκολλο, ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα της ευρωπαϊκής πλευράς.
Δηλαδή κανονίστηκε η συγκεκριμένη μορφή ταξιθεσίας σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ε.Ε.
Τελεία!», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Το καψόνι του Erdogan στην πρόεδρο της Κομισιόν

Το βίντεο με την αμήχανη στιγμή κατά τη συνάντηση του Erdogan με τους Ursula von der Leyen και Charles Michel έκανε τον γύρο του κόσμου, ενώ σε δημοσίευμα της η Washington Post έκανε λόγο για «διπλωματική αναταραχή».
Ειδικότερα, η πρόεδρος της Κομισιόν κατέληξε στέκεται όρθια μπρος στους Michel - Erdogan, καθώς δεν είχε... προβλεφθεί κάποια καρέκλα για να καθίσει.

Στο βίντεο φαίνεται η πρόεδρος της Κομισιόν να στέκεται όρθια και να κοιτάζει τους Erdogan και Michel, να δείχνει με το δεξί της χέρι, ενώ φάνηκε να λέει «um» ή «ehm».
Τελικά, η von der Leyen έκατσε σε ένα καναπέ περίπου 3,5 μέτρα μακριά, απέναντι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, ο οποίος κατέχει χαμηλότερη θέση στο τυπικό διπλωματικό πρωτόκολλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης