Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε αναζήτηση τάσης η Wall Street - Σε νέα ιστορικά υψηλά ο S&P 500

Σε αναζήτηση τάσης η Wall Street - Σε νέα ιστορικά υψηλά ο S&P 500

Οριακές μεταβολές στη Wall Street πέριξ των ρεκόρ

Με μεταβλητότητα σε στενό εύρος κινήθηκαν σήμερα 7/4 οι δείκτες στη Wall Street με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal και τον S&P 500, παρά την οριακή ανοδο που κατέγραψε, να διαμορφώνεται σε νέα ιστορικά υψηλά.
Η αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές για το επιχειρηματικό κλίμα αυξάνεται καθώς περισσότεροι Αμερικανοί εμβολιάζονται και καθώς η Ουάσινγκτον στοχεύει σε περισσότερες δαπάνες για να διευκολύνει την ανάκαμψη από την πανδημία.
Μέχρι στιγμής το 2021, οι επενδυτές έχουν προτιμήσει τις μετοχές που αποδίδουν καλύτερα στην αρχή του οικονομικού κύκλου, που υποδηλώνει μια στροφή προς μετοχές αξίας.

7777777777777777.JPG

Πρακτικά Fed: Στο 6,5% η ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2021 - Στο 2,2% ο πληθωρισμός

Την εκτίμηση πως η ανάπτυξη στις ΗΠΑ για το 2021 θα διαμορφωθεί στο 6,5% αναφέρουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve (16/17 Μαρτίου 2021).
Αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να μειωθεί στο 4,5% έως το τέλος του 2021 και ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φθάσει στο 2,2%, ελαφρώς πάνω από τον παραδοσιακό στόχο του 2% της Fed.
Οι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι, ακόμη και με την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού, είναι απίθανο να προχωρήσουν σε σύσφιξη της πολιτικής μέχρι να δουν «σημαντική περαιτέρω πρόοδο» στους οικονομικούς τους στόχους.
Παράλληλα αξιωματούχοι της Federal Reserve ανέφεραν στην τελευταία τους συνάντηση ότι ο ρυθμός αγοράς περιουσιακών στοιχείων είναι απίθανο να αλλάξει σύντομα, ενώ η κεντρική τράπεζα επιδιώκει τους οικονομικούς της στόχους.
Στα πρακτικά αναφέρεται πως οι αξιωματούχοι είδαν την οικονομία να σημειώνει σημαντική ανάπτυξη και ότι απαιτείται πολύ μεγαλύτερη πρόοδος πριν αλλάξουν οι εξαιρετικά διευκολυντικές πολιτικές.
Τα μέλη δήλωσαν ότι τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα σε αγορές ομολόγων «παρείχαν σημαντική υποστήριξη στην οικονομία»
«Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι θα ήταν πιθανό να περάσει κάποιος χρόνος έως ότου επιτευχθεί σημαντική περαιτέρω πρόοδος προς τους στόχους της μέγιστης απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών της Επιτροπής και ότι, σύμφωνα με την καθοδήγηση που βασίζεται στα αποτελέσματα της επιτροπής, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα συνεχιστούν τουλάχιστον με τον τρέχοντα ρυθμό μέχρι τότε».
Στη συνάντηση, ο βραχίονας χάραξης νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ψήφισε να διατηρήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού κοντά στο μηδέν και να συνεχίσει να αγοράζει τουλάχιστον 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα κάθε μήνα.
Επιπλέον, η επιτροπή έθεσε τις προοπτικές της για οικονομική ανάπτυξη και πληθωρισμό μπροστά.
Η μέση προοπτική για το ΑΕΠ 2021 ανήλθε στο 6,5%, μια μεγάλη αναβάθμιση από την προσδοκία 4,2% στις προβλέψεις του Δεκεμβρίου.
Αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να μειωθεί στο 4,5% έως το τέλος του έτους και ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φθάσει στο 2,2%, ελαφρώς πάνω από τον παραδοσιακό στόχο του 2% της Fed.
Οι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι, ακόμη και με την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού, είναι απίθανο να σφίξουν την πολιτική μέχρι να δουν «σημαντική περαιτέρω πρόοδο» στους οικονομικούς τους στόχους.
Προχωρώντας στη συνάντηση, ορισμένοι εμπειρογνώμονες της αγοράς περίμεναν ότι η Fed θα μπορούσε τουλάχιστον να αλλάξει τη διάρκεια των ομολόγων που αγόρασε για να μειώσει την απότομη άνοδο του τρέχοντος έτους στις αποδόσεις του Δημοσίου με μεγαλύτερη ημερομηνία.
Ωστόσο, ο πρόεδρος Jerome Powell και άλλοι ηγέτες της κεντρικής τράπεζας δήλωσαν ότι βλέπουν την αύξηση των επιτοκίων ως αντανάκλαση των ισχυρότερων προσδοκιών ανάπτυξης παρά της δυσάρεστης πίεσης του πληθωρισμού.
Οι εκτιμήσεις στην αγορά πάντως φαίνεται να ακολουθούν διαφορετική κατεύθυνση, με τις αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα να καταγράφουν ράλι τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω ανησυχιών ότι η ολοένα και ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία θα προκαλέσει έξαρση του πληθωρισμού.
Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ κινείται σήμερα κοντά στο 1,66%.
Την προηγούμενη Παρασκευή ήταν κοντά σε υψηλό 14 μηνών στο 1,72%.
Σημαντικά αισιόδοξος εμφανίζεται ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, για την οικονομία των ΗΠΑ - τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια.
Ειδικότερα, στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της JP Morgan, ο Dimon, βλέπει ισχυρή ανάπτυξη για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, χάρη στην ανταπόκριση της κυβέρνησης έναντι της πανδημία κορωνοϊού που οδηγήσει πολλούς καταναλωτές να εξοικονομήσουν χρήματα.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι με την υπερβολική αποταμίευση, τα νέα πακέτα στήριξης, τις τεράστιες ελλειμματικές δαπάνες, περισσότερο QE, ένα νέο πιθανό νομοσχέδιο για τις υποδομές, ένα επιτυχημένο εμβόλιο και την ευφορία γύρω από το τέλος της πανδημίας, η οικονομία των ΗΠΑ πιθανότατα θα ακμάσει», αναφέρει ο Dimon.
«Αυτή η έκρηξη θα μπορούσε εύκολα να φτάσει το 2023, επειδή όλες οι δαπάνες θα μπορούσαν να επεκταθούν έως τότε».

Στα 71,5 δισ. δολάρια αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ το Φεβρουάριο του 2021

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έφτασε στα 71,5 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο 2021, καταγράφοντας αύξηση 3,3 δισ. δολαρίων ή 4,8% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.
bfm4543_1.jpg

Οι εξαγωγές υποχώρησαν 5 δισ. δολάρια ή 2,6% από τον περασμένο μήνα, φτάνοντας στα 187,3 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν στα 258,3 δισ. δολάρια -ήταν 1,7 δισ. ή 0,7% χαμηλότερες από τον προηγούμενο μήνα.
bfm2A8D.jpg
Οι ΗΠΑ κατέγραψαν το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα με τη Νότια και Κεντρική Αμερική (3,7 δισ. δολάρια), ενώ τα μεγαλύτερα ελλείμματα προήλθαν από την Κίνα (30,3 δισ. δολάρια) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (19,0 δισ.).

2021-04-07.png


Τρόμος λόγω covid σε Ινδία, Βραζιλία - Δεν τελειώσαμε ακόμα λέει ο Biden - Αποφασίζει για AstraZeneca η ΕΕ

Τρόμο εξακολουθεί να προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, καθώς αναζωπύρωση καταγράφεται στην Ινδία και στη Βραζιλία, τη στιγμή που η Ευρώπη τελεί υπό περιορισμό και στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Joe Biden διαμηνύει πως τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Στην Ινδία το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων με τις αρχές να επιβάλλουν lockdown, περιοριστικά μέτρα και απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε πολλά κρατίδια ενώ στη Βραζιλία, όπου τις προηγούμενες 24 ώρες αναφέρθηκε ρεκόρ θανάτων, η κατάσταση είναι τόσο δραματική έτσι ώστε έχουν «επιστρατευθεί» σχολικά λεωφορεία για να μεταφέρουν τα πτώματα ενώ κηδείες γίνονται πλέον και τις νυχτερινές ώρες για να προλαβαίνουν τον ρυθμό των νεκρών.
Η Ευρώπη παραμένει εγκλωβισμένη σε περιοριστικά μέτρα, αδυνατώντας να ελέγξει τη διασπορά του ιού ενώ  αναμένεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) να παρουσιάσει τα συμπεράσματα του για το εάν τελικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca συνδέεται με τα περιστατικά θρομβώσεων.
Και ενώ αυτό το επεισόδιο καθυστερεί ακόμα περισσότερο τους ήδη αργούς ρυθμούς εμβολιασμών στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Joe Biden αφού προειδοποίησε πως τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα με τον ιό και πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να δίνουν «μια μάχη ζωής και θανάτου» με την επιδημία, ανακοίνωσε πως από τις 19 Απριλίου θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο όλοι οι ενήλικες Αμερικάνοι πολίτες.
Την ίδια στιγμή πάντως, είναι προφανές πως το ρυθμό το δίνουν οι παραλλάξεις του ιού, με μια νέα μελέτη να κάνει λόγο για μια νέα αφρικανική παράλλαξη που περιλαμβάνει 34 μεταλλάξεις του ιού.

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αφομοιώσουν τις κινήσεις της αμερικανικής αγοράς καθώς και τις επικαιροποιημένες προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη από το ΔΝΤ.
Στο Λονδίνο, η ασθενέστερη λίρα οδήγησε σε άνοδο τις μετοχές εταιριών που αντλούν τα κέρδη τους σε δολάρια, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εταιρίες που είναι περισσότερο επικεντρωμένες στην εγχώρια αγορά, κινήθηκε προς ιστορικά υψηλά επίπεδα καθώς η Βρετανία ξεκινά την κυκλοφορία του εμβολίου της Moderna κατά της COVID-19.
Υπονομεύουν την ανάκαμψη των οικονομιών της Ευρωζώνης, οι καθυστερήσεις που καταγράφονται όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείου Ανάκαμψης, προειδοποιεί ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τετάρτη 7 Απριλίου 2021.
Το σχέδιο τόνωσης των οικονομιών της Γηραιάς Ηπείρου των 750 δισ. ευρώ, στο οποίο αναμένεται να στηρίξουν την ανάκαμψή τους περισσότερες από τις ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τον κορωνοϊό, όπως και η Ελλάδα, δεν βρίσκεται σε σωστή τροχιά, τόνισε ο Le Maire μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.
Η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε τροχιά για ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο μισό του 2021, γεγονός που θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ξεκινήσει να μετριάζει σταδιακά τις έκτακτες αγορές ομολόγων το τρίτο τρίμηνο, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Klaas Knot, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 7 Απριλίου.
Η πανδημία, τα lockdowns και οι καθυστερήσεις στα προγράμματα εμβολιασμών ενδεχομένως να επιβαρύνουν τις οικονομικές προοπτικές τους επόμενους μήνες, ωστόσο πολλοί διαφορετικοί παράγοντες δείχνουν πιθανές θετικές εκπλήξεις μετά τα μέσα του έτους, όταν η υγειονομική κρίση θα καταστεί δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο, δήλωσε στο Reuters ο Knot.
Έλλειμμα για πρώτη φορά από το 2013 κατέγραψε η Γερμανία λόγω της πανδημίας και της αύξησης των δημοσίων δαπανών για να αντισταθμιστούν οι απώλειες που προκάλεσε το lockdown.
Ειδικότερα, το έλλειμμα του δημόσιου τομέα της Γερμανίας έφτασε τα 189,2 δισ. ευρώ το 2020.
Πρόκειται για το υψηλότερο έλλειμμα προϋπολογισμού από την επανένωση της Γερμανίας πριν από τρεις δεκαετίες, ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία.
Η πανδημία, η οποία έχει μέχρι τώρα έχει οδηγήσει σε 77.000 θανάτους, έχει προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, παρόλο που έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική από ό, τι πολλοί ανέμεναν, εν μέρει λόγω της συνεχιζόμενης ισχυρής εξαγωγικής ζήτησης από την Κίνα, σημειώνει το Reuters.
Οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν 12,1% στα 1,7 τρισ. ευρώ.

Ευρωζώνη: Επιστροφή στην ανάπτυξη για τον ιδιωτικό τομέα - Ο PMI στις 53,2 μονάδες

Στην ανάπτυξη επέστρεψε ο ιδιωτικός τομέας της Ευρωζώνης τον Μάρτιο.
Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής της IHS Markit επέστρεψε πάνω από τις 50 μονάδες, στις 52,5 μονάδες, έναντι 48,8 μονάδων τον Φεβρουάριο.
Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2018.
Η άνοδος πάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει την πρώτη ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας από τα τέλη Σεπτεμβρίου.
H ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης είχε οδηγό την ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας, η οποία επισκίασε την περαιτέρω επιδείνωση στις υπηρεσίες.

Μικτή εικόνα στην Ασία

Με μικτά πρόσημα κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια ακολουθώντας το χθεσινό κλείσιμο των δεικτών της Wall Street με μικρές απώλειες μετά τα ρεκόρ της Δευτέρας.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei σημείωσε μικρά κέρδη +0,1% στις 29.730,79 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε πτώση -0,6%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -0,3%.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο +0,3%, στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε +0,6%.
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις η Toshiba Corp. επιβεβαίωσε ότι έχει δεχτεί πρόταση εξαγοράς.
Ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει περισσότερες πληροφορίες, προσθέτοντας ότι εξετάζει προσεκτικά την πρόταση και θα προβεί σε ανακοινώσεις σε εύθετο χρόνο.
Σύμφωνα με την ιαπωνική οικονομική εφημερίδα Nikkei, η CVC Capital Partners εξετάζει την απόκτηση της εταιρείας έναντι 18 δισ. δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης