Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού ενδέχεται να πλήξει θεμελιώδη δικαιώματα, προειδοποιούν οργανισμοί της ΕΕ

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού ενδέχεται να πλήξει θεμελιώδη δικαιώματα, προειδοποιούν οργανισμοί της ΕΕ

Το πιστοποιητικό «θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στο Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των μεταλλάξεών του ιού», ανέφεραν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (EDPB) και ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων (EDPS) στην έκθεσή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Έντονη σύσταση να μην επεκταθεί η χρήση διαβατηρίων εμβολίων πέρα ​​από την τρέχουσα υγειονομική κρίση απευθύνουν ευρωπαϊκοί οργανισμοί για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και προειδοποιούν ότι ενδέχεται να δημιουργήσουν «κινδύνους για τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ», σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN την Τρίτη 6 Απριλίου 2021.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (EDPB) και ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων (EDPS) δημοσιοποίησαν την κοινή τους γνωμάτευση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά το «Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό», το οποίο αποσκοπεί στην αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ κρατών μελών.
Το πιστοποιητικό «θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στο Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των μεταλλάξεων του», ανέφεραν οι οργανισμοί.

Εσωτερική νομοθεσία

«Εάν τα κράτη μέλη εξακολουθούν να επιδιώκουν να εφαρμόσουν το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό βάσει της εσωτερικής νομοθεσίας τους για οποιαδήποτε πιθανή περαιτέρω χρήση από τον επιδιωκόμενο σκοπό της διευκόλυνσης της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακούσιες συνέπειες και κινδύνους για τα θεμελιώδη δικαιώματα τους πολίτες της ΕΕ », επισημαίνεται.
«Οποιαδήποτε τέτοια περαιτέρω χρήση του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού και του σχετικού πλαισίου βάσει εθνικής νομοθεσίας δεν θα πρέπει νομικά ή εμπράγματα να οδηγήσει σε διακρίσεις με βάση το ότι εμβολιάστηκαν (ή όχι) ή ανέρρωσαν από το Covid-19», σημειώνεται.

Ημερομηνία λήξης

Επίσης στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι δεν δόθηκε ακριβής ημερομηνία λήξης για την ισχύ των πιστοποιητικών, με την Επιτροπή να αναφέρει ότι θα τεθούν σε αναστολή μόλις ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κηρύξει τη λήξη της διεθνούς έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία που προκλήθηκε από το Covid-19.Το προτεινόμενο πιστοποιητικό θα επιβεβαιώνει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του Covid-19, έχει λάβει αρνητικό αποτέλεσμα από διαγνωστικό τεστ ή έχει αναρρώσει από το Covid-19.
Το πιστοποιητικό σχεδιάζεται να έχει ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ωστόσο, το σχέδιο «δεν πρέπει να οδηγήσει στη δημιουργία οποιουδήποτε είδους κεντρικής βάσης δεδομένων προσωπικών δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ», επισήμαναν οι EDPB και EDPS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης