Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ και EE: Πιθανή η υιοθέτηση του παγκόσμιου ελάχιστου συντελεστή εταιρικής φορολόγησης έως το Ιούνιο

ΔΝΤ και EE:  Πιθανή η υιοθέτηση του παγκόσμιου ελάχιστου συντελεστή εταιρικής φορολόγησης έως το Ιούνιο
Το Διεθνές Νομισματικού Ταμείο και αξιωματούχοι της ΕΕ χαιρέτισαν την πρόταση της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών Janet Yellen για την υιοθέτηση ενός νέου καθεστώτος για τη διασυνοριακή φορολόγηση
Σχετικά Άρθρα
Θετική αποδοχή είχε η πρόταση που διατυπώθηκε από την Αμερικανίδα υπουργό Οικονομικών Janet Yellen με αντικέιμενο την επιβολή ενός παγκόσμιου ελάχιστου συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021.

Σύμφωνα με την Axios, ο στόχος της πρότασης της Yellen να αποτρέψει τις αμερικανικές επιχειρήσεις από το να οδηγηθούν σε ένα κύμα φυγής το οποίο μπορεί να προκαλέσει το σχέδιο του προέδρου Joe Biden να αυξήσει τους εταιρικούς φόρους στις ΗΠΑ με στόχο τη χρηματοδότηση του σχεδίου υποδομών ύψους 2,25 τρισ. δολαρίων.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αξιολογούσε ιδιαίτερα θετικά εδώ και πολύ καιρό την υιοθέτηση ενός παγκόσμιου ελάχιστου φόρου επί των εταιρικών κερδών, δήλωσε η Gita Gopinath, η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, σύμφωνα εμ δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 6 Απριλίου 2021.

Επιτάχυνση διαδικασιών

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιχειρούν να επιταχύνουν την σύναψη μια παγκόσμιας συμφωνίας για την εναρμόνιση της εταιρικής φορολόγησης και να επιβάλουν κυρίως στους «γίγαντες του Διαδικτύου» έως τα τέλη Ιουνίου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ΗΠΑ για την έναρξη ενός σχετικού διαλόγου.
Η Gopinath επισήμανε ότι οι τρέχουσες ανισότητες στους εθνικούς φορολογικούς συντελεστές είχαν προκαλέσει τη διασυνοριακή μετακίνηση ενός σημαντικού ποσού εταιρικών κερδών με στόχο τη φοροαποφυγή, με αποτέλεσμα να μειώνεται η φορολογική βάση στην οποία οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αντλήσουν έσοδα με στόχο τη χρηματοδότηση των αναγκαίων οικονομικών και κοινωνικών δαπανών.

Θετική ανταπόκριση

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε την Τρίτη ότι μια παγκόσμια συμφωνία για τη διασυνοριακή φορολόγηση των νομικών προσώπων ήταν εφικτή καθώς καλωσόρισε τη δέσμευση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen για έναν έναν ελάχιστο παγκόσμιο συντελεστή εταιρικής φορολόγησης.
Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz καλωσόρισε και από την πλευρά του τη δέσμευση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, προσθέτοντας ότι μια συμφωνία μεταξύ περισσότερων από 140 χωρών θα μπορούσε να είναι δυνατή έως το καλοκαίρι.
«Είμαι απολύτως ενθουσιώδης που με αυτήν την πρωτοβουλία για τη διασυνοριακή φορολόγηση των επιχειρήσεων, θα καταφέρουμε να τερματίσουμε τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για τη μείωση των φορολογικών συνταλεστών», δήλωσε ο Scholz.
Πρόσθεσε ότι κάθε συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει νέους κανόνες για τη διασυνοριακή φορολόγηση των τεχνολογικών επιχειρήσεων όπως Google και η Amazon ή το Facebook.

Η πρόταση

Η Yellen δήλωσε τη Δευτέρα ότι συνεργάζεται με χώρες της G20 για να συμφωνήσουν σε έναν παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή και δεσμεύθηκε ότι η αποκατάσταση της πολυμερούς προσέγγισης των ΗΠΑ θα ενίσχυε την παγκόσμια οικονομία και θα προωθούσε τα αμερικανικά συμφέροντα.
Ως μέρος της αναθεώρησης του καθεστώτος για τη φορολόγηση εταιρειών των ΗΠΑ, η κυβέρνηση Biden θέλει να θέσει έναν ελάχιστο συντελεστή στις εταιρείες  21% ανεξάρτητα από το πού κερδίζουν το εισόδημα το φορολογείται, από 10,5% σήμερα.

ΟΟΣΑ

Τα κράτη διαπραγματεύονται για να υιοθετήσουν έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φόρου εταιρειών στον ΟΟΣΑ για να αποθαρρύνουν τις μεγάλες πολυεθνικές από το να μεταφέρουν τα εταιρικά τους κέρδη σε χώρες χαμηλής φορολόγησης όπως η Ιρλανδία ανεξάρτητα από το πού δημιουργούνται τα σχετικά εισοδήματα.
Το προτεινόμενο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής είναι ο υψηλότερος από ό,τι έχει συζητηθεί μέχρι τώρα στον ΟΟΣΑ, που ήταν πλησιέστερα στο 12,5% και τυχαίνει να είναι ο τρέχων ιρλανδικός φορολογικός συντελεστής.

Κογκρέσο

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε στο Bloomberg ότι δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι ο προτεινόμενος συντελεστής εταιρική φορολόγησης 21% στις ΗΠΑ θα  εγκριθεί από το Κογκρέσο.
«Δεν θα είναι απαραίτητα το ποσοστό αναφοράς για τον ελάχιστο συντελεστή που θα συζητηθεί στον ΟΟΣΑ», ανέφερε η πηγή.
«Πιστεύουμε ότι η μεταστροφή της αμερικανικής κυβέρνησης μπορεί να αναζωογονήσει τις διαπραγματεύσεις με ευρωπαϊκές χώρες με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εταιρικής φορολόγησης», πρόσθεσε η πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης