Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Πώς θα υπερασπιστεί η Fed τη χαλαρή νομισματική πολιτική εν μέσω ισχυρής ανάπτυξης;

ΗΠΑ: Πώς θα υπερασπιστεί η Fed τη χαλαρή νομισματική πολιτική εν μέσω ισχυρής ανάπτυξης;

Δύσκολο τεστ για την πολιτική της Fed το επόμενο διάστημα καθώς η αγορά προεξοφλεί ένταση των πληθωριστικών πιέσεων πολύ νωρίτερα ενώ υπάρχουν προβλέψεις για ανάπτυξη άνω του 9% το β’ τρίμηνο και πάνω από 100.000 νέες θέσεις εργασίας σε μηνιαία βάση

Καθώς η οικονομία θα καταγράφει ισχυρή ανάπτυξη κατά τους επόμενους δύο μήνες, η Fed θα δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να υπερασπίζεται την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021.
Όπως επισημαίνεται οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το δεύτερο τρίμηνο η ανάπτυξη θα υπερβεί το 9%, και τα στοιχεία για τις προβλήψεις σε μηνιαία βάση είναι πιθανό να δείχνουν αύξηση της απασχόλησης κατά μέσο όρο πάνω από 1 εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας για κάθε έναν από τους επόμενους μήνες.

Ενδείξεις

Ήδη η αντίδραση στα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία για τις 916.000 νέες θέσεις εργασίας το Μάρτιο, σχεδόν 250.000 περισσότερες από το αναμενόμενο που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, θα μπορούσαν να είναι μία ακόμη ένδειξη.
Μετά την ανακοίνωσή τους, η αγορά futures άρχισε να υιοθετεί αμέσως προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων της Fed έως τον Δεκέμβριο του 2022, από την άνοιξη του 2023 που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
«Η Παρασκευή μας πήγε στην άλλη πλευρά», δήλωσε ο Peter Boockvar, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής για τις επενδύσεις στην Bleakley Advisory Group.
«Είναι ένα ολόκληρο έτος μπροστά από τις τοποθετήσεις της πλειονότητας του Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής.
Εξακολουθούν να βλέπουν το 2024 ως το έτος της πρώτης αυξησης των επιτοκίων».
Ο Jim Caron, επικεφαλής της παγκόσμιας μακροοικονομικής στρατηγικής της Morgan Stanley Investment Management, δήλωσε ότι η Fed αντιμετωπίζει μία από τις δυσκολότερες δοκιμασίες που έχει ποτέ.

Νομισματική πολιτική

Πέρυσι, η Fed υιοθέτησε μια νέα πολιτική για τον πληθωρισμό όπου γίνεται ανεκτό ένα εύρος κύμανσης του πληθωρισμού, και στις δύο πλευρές του στόχου του 2%.
Η Fed θα πρέπει να υπερασπιστεί την πολιτική μηδενικών επιτοκίων και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, καθώς ένα σύνολο οικονομικών στοιχείων δείχνει μεγάλο άλμα στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό – ο οποίος που θα μπορούσαν θα μπορούσε να βρεθεί σε επίπεδα πολυ πάνω από το 2%, τουλάχιστον προσωρινά.
Εξαιτίας της διακοπής της οικονομικής δραστηριότητας πριν από ένα χρόνο, ο πληθωρισμός αυτή την άνοιξη θα μπορούσε να ανέλθει σε μεγάλο ύψος σε σύγκριση με τη χαμηλή βάση ενός έτους πριν.
Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε ότι η Fed αναμένει μια συγυριακή αύξηση του πληθωρισμού, αλλά ορισμένοι στην αγορά αναμένουν υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού με βάση της επίδραση της αυξανόμενης ζήτησης και επίσης των μέτρων τόνωσης.

Τα δύσκολα

Καθώς τα οικονομικά δεδομένα βελτιώνονται, η δουλειά της Fed θα καταστεί ακόμη πιο δύσκολη.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα ανακοινωθε΄θ την επόμενη εβδομάδα και θα μπορούσε να αρχίσει να δείχνει σημάδια πληθωρισμού μόνο λόγω των συγκρίσεων με την πτώση του περασμένου Μαρτίου σε πολλές τιμές.
Ο ΔΤΚ για το Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 1,7%, σε υψηλό έτους.
«Θέλουν μια πλήρη ανάκαμψη και θα το περιμένουν.
Τούτου λεχθέντος, η ανησυχία δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα των μέτρων τόνωσης, αλλά και ο συνυπολογισμός των μέτρων για τις επενδύσεις στις υποδομές», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της Grant Thornton, Diane Swonk.
«Η Fed δεν πρόκειται να τα συνυπολογίσει στην πρόβλεψή της μέχρι να γίνουν ορατές οι συνέπειες, αλλά η αγορά ομολόγων είναι αυτή που πρώτη θα το λάβει υπόψη της».
Ο Swonk είπε ότι τα δεδομένα για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να είναι πολύ ισχυρά με το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να υπερβαίνει το 3%, με τα προδρομα στοιχεία να δείχνουν περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις.

Ομόλογα

Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί εξαιτίας της αισιοδοξίας για την οικονομία, τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, τις εκδόσεις νέου χρέους και την οικονομική ανάπτυξη
Το Κογκρέσο ενέκρινε πρόσφατα ένα πακέτο μέτρων τόνωσης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέρος αυτών των χρημάτων έχουν εισέλθει στην οικονομία.
Ο Πρόεδρος Joe Biden παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα σχέδιο επενδύσεων στις δημόσιες υποδομές ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το 10ετές ομόλογο αναφοράς, το οποίο επηρεάζει τα ενυπόθηκα και άλλα δάνεια, ήταν 1,71% τη Δευτέρα (5/3).
Κέρδισε περίπου 90 μονάδες βάσης το πρώτο τρίμηνο.
Η απόδοση της διετούς διάρκειας έχει επίσης αυξηθεί πρόσφατα.
Μετά την αναφορά για τις θέσεις εργασίας, αυξήθηκε στο 0,18%, το υψηλότερο επίπεδο 14 μηνών.

Αγορές ομολόγων

Προτού η Fed εξετάσει ακόμη και την αύξηση των επιτοκίων, αναμένεται συνεχίζει με ρυθμό 120 δις. των μήνα τις αγορές ομολόγων και άλλων ενυπόθηκων τίτλων.
Ο Mark Cabana, επικεφαλής της στρατηγικής της Bank of America, αναμένει από την Fed να ανακοινώσει τις προθέσεις της να μειώσει το πρόγραμμα σύντομα και θα μπορούσε να αρχίσει να επιβραδύνει τις αγορές τον Δεκέμβριο, περίπου ένα χρόνο πριν αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.
Η Fed θα δημοσιοποιήσει τα πρακτικά της τελευταίας της συνεδρίασης το απόγευμα της Τετάρτης 7 Απριλίου ενώ δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων με τον τρέχοντα ρυθμό μέχρι να δει πρόοδο στην οικονομία και στην αγορά εργασίας.


Αντίδραση 

Ο Cabana πιστεύει ότι η αγορά θα είναι πολύ επιθετική στο χρονικό σημείο της πρώτης αύξησης τω επιτοκίων.
Αλλά αναμένει ότι η Fed θα προχωρήσει σε επιθετικές αυξησεις μόλις ξεκινήσει.
Ο Cabana είπε ότι τα προηγούμενα πρακτικά των συνεδριάσεων έχουν ήδη δείξει διχασμό εντός της Fed, και αυτό μπορεί να ενταθεί καθώς τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία θα στοιβάζονται
Ο Swonk της Grant Thornton αναμένει επίσης να αυξηθούν οι φωνές των αντιφρονούντων καθώς βελτιώνονται τα οικονομικά δεδομένα.
Ο Boockvar είπε ότι η αγορά πρέπει να συνεχίσει να κινείται μπροστά από την Fed.
«Αυτή είναι η αγορά που λέει ότι προηγείται της Fed», δήλωσε ο Boockvar.
«Η αγορά πρόκειται να σύρει την Fed σε μια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σε κάποιο σημείο», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης