Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Δοκιμασία για τον νέο κεντρικό τραπεζίτη το άλμα του πληθωρισμού πάνω από το 16%

Τουρκία: Δοκιμασία για τον νέο κεντρικό τραπεζίτη το άλμα του πληθωρισμού πάνω από το 16%
Εντείνεται η πίεση στον νέο κεντρικό τραπεζίτη της Τουρκίας Sahap Kavcioglu, μετά το άλμα του ετήσιο πληθωρισμού της Τουρκίας πάνω από το 16%
Σχετικά Άρθρα

Εντείνεται η πίεση στον νέο κεντρικό τραπεζίτη της Τουρκίας Sahap Kavcioglu, μετά το άλμα του ετήσιο πληθωρισμού της Τουρκίας πάνω από το 16%, για πρώτη φορά από τα μέσα του 2019.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 16,19% σε ετήσια βάση, υψηλότερα από το 16,11% σε δημοσκόπηση του Reuters και 15,61% το Φεβρουάριο. Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλότερος από τον επίσημο στόχο του 5% και είναι διψήφιος για το μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων ετών,
Ο μηνιαίος πληθωρισμός CPI ήταν 1,08%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής της Τουρκίας, σε σύγκριση με την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters για 1,04%.
Ο πρώην κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας, Naci Agbal, αύξησε το επιτόκιο στο 19% από 10,25%. Αλλά εκδιώχθηκε στις 20 Μαρτίου - μετά από μόλις τέσσερις μήνες στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη και δύο ημέρες μετά από την τελευταία αύξηση των επιτοκίων - προκαλώντας πτώση 12% στη λίρα, σημειώνει το Reuters.

Πλήγμα στην αξιοπιστία οι παρεμβάσεις Erdogan

Ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έχει καρατομήσει τέσσερις κεντρικούς τραπεζίτες σε λιγότερο από δύο χρόνια, πλήττοντας τη νομισματική αξιοπιστία της Τουρκίας και συμβάλλοντας στη μακροπρόθεσμη πτώση του νομίσματος, η οποία με τη σειρά της αύξησε τον συνολικό πληθωρισμό μέσω των εισαγωγών.
Ο Sahap Kavcioglu είχε επικρίνει στο παρελθόν την αυστηρή νομισματική πολιτική, συμπεριλαμβανομένου του ανορθόδοξου ισχυρισμού που συμμερίζεται ο Erdogan, ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό. Ωστόσο, δήλωσε στους επενδυτές και τους τραπεζίτες ότι τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν υψηλά λόγω του υψηλού πληθωρισμού.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 4,13% σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο και 31,2% σε ετήσια, σύμφωνα με τα στοιχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης