Τελευταία Νέα
Διεθνή

Michel (ΕΕ): Να αποχωρήσουν από τη Λιβύη γρήγορα όλοι οι μισθοφόροι και οι ξένοι στρατιώτες

Michel (ΕΕ): Να αποχωρήσουν από τη Λιβύη γρήγορα όλοι οι μισθοφόροι και οι ξένοι στρατιώτες

Oι Βρυξέλλες θα δωρίσουν 50.000 δόσεις εμβολίων για την Covid-19 στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε ο Charles Michel

Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη νέα κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος σε μια δεκαετία χάους, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, από την Τρίπολη.
Ο Charles Michel , ο οποίος επισκέφτηκε την Κυριακή 4/4 την πρωτεύουσα της Λιβύης, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό Abdel Hamid Dbeibah, δεσμεύτηκε ότι «θα εργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση και θα την στηρίξουμε».
Τόνισε ότι «η ΕΕ στηρίζει ενεργά τη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης» και εξήγησε ότι «η οικονομική ανάκαμψη, οι εκλογές, η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης (...) είναι τομείς στους οποίους η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει τη Λιβύη».
Ακόμη, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε την επιστροφή των πρεσβευτών της ΕΕ στην Τρίπολη της Λιβύης μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Ήδη, η πρεσβεία της Γαλλίας στην Τρίπολη ς επαναλειτούργησε, ενώ και οι διπλωματικές αντιπροσωπείες άλλων ευρωπαϊκών χωρών θα ξανανοίξουν τις επόμενες ημέρες.

Να αποχωρήσουν μισθοφόροι και ξένοι στρατιώτες

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου ζήτησε να αποχωρήσουν γρήγορα από τη Λιβύη «όλοι οι μισθοφόροι και οι ξένοι στρατιώτες».
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τον Δεκέμβριο βρίσκονταν στη Λιβύη περίπου 20.000 ξένοι μαχητές , ενώ οι εκκλήσεις για την άμεση αποχώρησή τους αυξάνονται.
Την έκκλησή της αυτή επανέλαβε και η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Najla Mohamed El-Mangoush.

Για μεταναστευτικό

Ο Charles Michel υπογράμμισε ότι «το μεταναστευτικό παραμένει ένα «μείζον ζήτημα» για τις σχέσεις της ΕΕ με τη Λιβύη», καθώς η χώρα αυτή είναι ένας σημαντικός σταθμός διέλευσης για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική, οι οποίοι επιχειρούν να φτάσουν δια θαλάσσης στα ιταλικά παράλια.

Δωρεά εμβολίων στη Λιβύη

Ο Charles Michel ανακοίνωσε ότι οι Βρυξέλλες θα δωρίσουν 50.000 δόσεις εμβολίων για την Covid -19 στη Λιβύη, η οποία παρέλαβε την Κυριακή 4/4 τα πρώτα της εμβόλια, 100.000 δόσεις του ρωσικού Sputnik V.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης