Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βουλευτικές εκλογές εν μέσω Covid στη Βουλγαρία – Φαβορί ο Borissov με ποσοστό 28%

Βουλευτικές εκλογές εν μέσω Covid στη Βουλγαρία – Φαβορί ο Borissov με ποσοστό 28%

Πρώτο το κόμμα του Borissov αλλά με δυσκολίες στον σχηματισμό κυβέρνησης

Σχετικά Άρθρα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία (4/4/2021).
Οι πολίτες αποφασίζουν, εάν ο πρωθυπουργός Boyko Borissov θα εξασφαλίσει μία νέα τετραετή θητεία, παρά τις έντονες ανησυχίες για καλπασμό της διαφθοράς στο φτωχότερο κράτος – μέλος της ΕΕ.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κεντροδεξιό GERB του Borissov θα αναδειχθεί και πάλι πρώτο με 28% – 29% των ψήφων, ποσοστό που δεν θα του εξασφαλίσουν μία σταθερή κυβέρνηση σε ένα κατακερματισμένο Κοινοβούλιο.
Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα της Βουλγαρίας να αξιοποιήσει πιο αποτελεσματικά τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και να συμβάλλει σε μία πιο σταθερή πορεία της χώρας που επλήγη επίσης από την πανδημία.

Υποτονική η προεκλογική εκστρατεία

Ο 61χρονος Borissov, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2009, επιχείρησε έναν εκσυγχρονισμό των δομών του βουλγαρικού κράτους και αυτό ανέδειξε σε μία μάλλον υποτονική προεκλογική εκστρατεία, εν μέσω Covid.
«Δείξαμε τι έχουμε επιτύχει», δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.
Ευχαρίστησε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα 1,3 εκατομμύρια πρόσθετα εμβόλια κατά του Covid, τα οποία θα λάβει η χώρα το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Περισσότεροι από 6,7 εκατομμύρια Βούλγαροι έχουν δικαίωμα ψήφου αλλά η προσέλευση είναι χαμηλή λόγω ανησυχίας για τον Covid.
Η Βουλγαρία κατέγραφε κατά μέσο όρο περίπου 4.000 νέα κρούσματος κορωνοϊού καθημερινά το Μάρτιο και έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στην ΕΕ μετά την Ουγγαρία, σύμφωνα με επιστημονική διαδικτυακή δημοσίευση Our World in Data.
Αν και τα νοσοκομεία είναι πλήρη, η κυβέρνηση ήρε μερικούς περιορισμούς, επιτρέποντας σε εστιατόρια να εξυπηρετούν πελάτες σε εξωτερικούς χώρους και σε κινηματογράφους και γυμναστήρια να λειτουργούν με χωρητικότητα 30%.

Οι αντίπαλοι

Οι Σοσιαλιστές, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης κατήλθαν στις εκλογές με ατζέντα που προτάσσει τη μείωση της φτώχειας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς.
Εμπόδιο ωστόσο φαίνεται, πως είναι οι εσωτερικές διαμάχες και βρίσκονται στη δεύτερη με ένα ποσοστό 20 % - 22% των ψήφων.
Ένα αντισυστημικό κόμμα με επικεφαλής τον τηλεοπτικό παραγωγό Slavi Trifonov φαίνεται να έρχεται τρίτο με 13%.
Ο Trifonov ξεκαθαρίζει πως αντιτίθεται σε οποιονδήποτε συνασπισμό με τα κυρίαρχα κόμματα, ενισχύοντας το ενδεχόμενο ενός κοινοβουλευτικού αδιεξόδου, ιδίως εάν το κόμμα του καταγράψει καλή εκλογική επίδοση.
Buglaria.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης