Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αιθιοπία: Η G7 ζητεί την απομάκρυνση των στρατευμάτων της Ερυθραίας από την επαρχία Τιγκράι

Αιθιοπία: Η G7 ζητεί την απομάκρυνση των στρατευμάτων της Ερυθραίας από την επαρχία Τιγκράι
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) ζήτησαν την απομάκρυνση των δυνάμεων της Ερυθραίας από το Τιγκράι,

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) ζήτησαν την απομάκρυνση των δυνάμεων της Ερυθραίας από το Τιγκράι, τη βόρεια επαρχία της Αιθιοπίας, άμεσα, χωρίς όρους και με επαληθεύσιμο τρόπο”, σύμφωνα με κοινή τους ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από το Βερολίνο σήμερα.
Χαιρετίζουμε την πρόσφατη ανακοίνωση του (Αιθίοπα) πρωθυπουργού A. Ahmed σχετικά με την απομάκρυνση των δυνάμεων της Ερυθραίας από το Τιγκράι, υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή αυτή που δημοσιεύθηκε από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ζητάμε τον τερματισμό της βίας και την έναρξη μιας ξεκάθαρης πολιτικής διαδικασίας, στην οποία θα συμμετέχουν και θα αποδέχονται όλοι οι Αιθίοπες, περιλαμβανομένων αυτών του Τιγκράι, προσθέτουν.
Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να οδηγήσει σε αξιόπιστες εκλογές και σε μια πιο ευρεία διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης”, υπογραμμίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας.
Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός εξαπέλυσε στις 4 Νοεμβρίου στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία στο Τιγκράι, το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF), το οποίο κατηγόρησε ότι επιτέθηκε εναντίον βάσεων του ομοσπονδιακού στρατού.
Στις 28 Νοεμβρίου κήρυξε τη νίκη του στρατού, όμως οι συγκρούσεις συνεχίζονταν μέχρι πρόσφατα στο κεντρικό και νότιο Τιγκράι.
Αντιμέτωπος με την αυξανόμενη διεθνή πίεση ο Άμπιι δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι δυνάμεις της Ερυθραίας θα αποσυρθούν από το Τιγκράι.
Επί μήνες Ασμάρα και Αντίς Αμπέμπα αρνούνταν την παρουσία στρατευμάτων από την Ερυθραία στο Τιγκράι.
Οι δυνάμεις αυτές έχουν κατηγορηθεί για λεηλασίες, σφαγές και βιασμούς.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 δήλωσαν ότι ανησυχούν βαθιά για τις πρόσφατες πληροφορίες που κάνουν λόγο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζήτησαν από τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων και να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης