Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολλανδία: Πολιτική θύελλα και πρόταση δυσπιστίας κατά του Rutte για ένα ψέμα

Ολλανδία: Πολιτική θύελλα και πρόταση δυσπιστίας κατά του Rutte για ένα ψέμα

H αποκάλυψη μιας αναφοράς σε ιδιωτική συνομιλία για έναν βουλευτή ήταν η «πέτρα του σκανδάλου»

Πρόταση δυσπιστίας κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Ολλανδία κατά του μεταβατικού πρωθυπουργού Mark Rutte με την κατηγορία ότι είπε δημοσίως ψέματα για το περιεχόμενο των ιδιωτικών συζητήσεων που είχε κατά τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου, με την πρόταση δυσπιστίας να θέτει την μεγαλύτερη πρόκληση για την ηγεσία του μετά από μια δεκαετία στην πρωθυπουργία, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ την Πεμπτη 1 Απριλίου 2021.

Εκλογές

Ο Rutte ήταν ο ξεκάθαρος νικητής των βουλευτικών εκλογών της 17ης Μαρτίου που θεωρήθηκαν δημοψήφισμα για τον χειρισμό της πανδημικής κρίσης.
Η ήττα του μεταβατικού πρωθυπουργού στην ψήφο εμπιστοσύνης, θα εξασθενίσει την ικανότητά του να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση.
Δεν έχει καταστεί σαφές εάν τα κεντρώα κόμματα που συμμετείχαν στον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό του Rutte, τα οποία είναι πιθανό να συμμετάσχουν σε κάθε νέο συνασπισμό, θα τον στηρίξουν.
Συζητήσεις είναι πιθανό να διαρκέσουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Τα γεγονότα

Η κρίση προέκυψε σήμερα αφού ο Rutte αναγνώρισε ότι είχε ιδιωτικές συνομιλίες αναφορικά με τι θέση θα πρέπει να δοθεί σε έναν εξέχοντα βουλευτή που ήταν επικριτικός απέναντι στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο.
Ο  Rutte είχε προηγουμένως πει ότι δεν είχε τέτοιες συζητήσεις.
«Το μόνο πράγμα που μπορώ να κάνω εδώ είναι να πω από τα βάθη της καρδιάς μου τι συνέβη, τι πήγε καλά, τι πήγε στραβά, ότι ποτέ δεν είπα ψέματα», ανέφερε σήμερα στην Βουλή ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Απολογία

Ο 54χρονος συντηρητικός Rutte που είναι πρωθυπουργός πάνω από δέκα χρόνια, αναφέρθηκε στα δέκα χρόνια θητείας του, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχίσει να ηγείται της χώρας.
Οι συζητήσεις για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης διακόπηκαν απότομα στις 25 Μαρτίου, όταν ένας από τους επικεφαλής ομάδας διαπραγματευτών αποκάλυψε άθελά του ένα ευαίσθητο έγγραφο σε έναν φωτορεπόρτερ καθώς έφευγε βιαστικά από το κοινοβούλιο έχοντας μάθει ότι διαγνώστηκε θετικός στην Covid-19.

Το έγγραφο

Το έγγραφο αποκάλυπτε ότι οι διαπραγματευτές συζητούσαν να τοποθετήσουν «αλλού» τον δημοφιλή βουλευτή Pieter Omtzigt, από τους κύριους επικριτές του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου του Rutte, αν και οι Χριστιανοδημοκράτες του Omtzigt ήταν μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού.
Αυτή η αινιγματική αναφορά ερμηνεύτηκε ως υπονοούμενο για μετακίνηση του Omtzigt εκτός Βουλής ή εκτός Ολλανδίας.
Ο Rutte είπε στους δημοσιογράφους στις 25 Μαρτίου ότι δεν ήταν αυτός που αναφέρθηκε σε μια θέση για τον Omtzigt.

«Είπε ψέματα σε ολόκληρη τη χώρα»

Στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, ο Ολλανδός πρωθυπουργός δήλωσε σε δύσπιστους νομοθέτες ότι ξέχασε ότι είχε αναφερθεί σε ιδιωτική συνομιλία για τη θέση του  Omtzigt στο υπουργικό συμβούλιο.
Όπως υποστήριξε, δεν υπαινίχθηκε μια θέση «αλλού» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, κάτι που σήμαινε τεχνικά ότι δεν είπε τίποτα αναληθές.

Προσβολή

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Geert Wilders, ο οποίος κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας, δήλωσε ότι ο Rutte «είπε ψέματα σε ολόκληρη τη χώρα».
«Ψάξτε αλλού δουλειά εσείς ο ίδιος», είπε ο Wilders.
«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο με αυτόν τον πρωθυπουργό», συμπλήρωσε.
Ο Pieter Omtzigt, ο οποίος ορκίστηκε χθες Τετάρτη βουλευτής, δήλωσε ότι ο υπαινιγμός ότι πρέπει να απομακρυνθεί αποτελεί «προσβολή στον Ολλανδό ψηφοφόρο».
Απαίτησε πλήρη διαφάνεια σχετικά με το πώς προέκυψε του όνομά του στο έγγραφο.

«Τoeslagenaffaire»

Το συντηρητικό κόμμα VVD του Rutte σημείωσε μια πειστική νίκη στις εθνικές εκλογές του περασμένου μήνα, παρόλο που η κυβέρνησή του παραιτήθηκε τον Ιανουάριο λόγω ενός σκανδάλου που συνδεόταν με τα οικογενειακά επιδόματα.
Το «toeslagenaffaire», δηλαδή η υπόθεση των οικογενειακών επιδομάτων, είναι ένα σκάνδαλο στο οποίο πρωτοστάτησαν στελέχη της φορολογικής διοίκησης.
Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική επιτροπή, οι εφοριακοί διέκοψαν τα επιδόματα που λάμβαναν πολλές οικογένειες, κατηγορώντας τες αδίκως για απάτη.
Ορισμένοι γονείς υποχρεώθηκαν μάλιστα να επιστρέψουν αναδρομικά τα χρήματα που είχαν λάβει σε διάστημα πολλών ετών - σε κάποιες περιπτώσεις ανέρχονταν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Το σκάνδαλο

Ο  Omtzigt είχε υποβάλει επίμονα ερωτήματα σχετικά με το σκάνδαλο έως ότου αυτό αποκαλυφθεί δημόσια.
Υπερασπισμένος σήμερα τον εαυτό του ο Ρούτε αναφέρθηκε στο ιστορικό του ως πρωθυπουργός της Ολλανδίας.
«Ηγήθηκα της χώρας μέσω μιας οικονομικής κρίσης, μιας μεταναστευτικής κρίσης και μέσω μιας πολύ σοβαρής υγειονομικής κρίσης, μιας πανδημίας και ανυπομονώ να εργαστώ για την ανάκαμψη αυτής της χώρας», είπε.

«Κακή μνήμη»

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Rutte δικαιολογήθηκε για ψευδείς δημόσιες δηλώσεις του λέγοντας πως έχει κακή μνήμη.
Λέγοντας ότι δεν έχει «ενεργή μνήμη» κρίσιμων λεπτομερειών, επιβίωσε πολιτικά από μια σειρά έντονων συζητήσεων τα τελευταία χρόνια, σχετικά με ζητήματα που κυμαίνονταν από Ιρακινούς αμάχους που σκοτώθηκαν σε ολλανδικούς βομβαρδισμούς έως ένα εταιρικό λόμπι για την κατάργηση του φόρου μερισμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης