Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε ιστορικό υψηλό η μεταποίηση τον Μάρτιο 2021 - Ο PMI στις 62,5 μονάδες

Ευρωζώνη: Σε ιστορικό υψηλό η μεταποίηση τον Μάρτιο 2021 - Ο PMI στις 62,5 μονάδες
O δείκτης υπεύθυνων προμηθειών PMI της IHS Markit ενισχύθηκε στις 62,5 μονάδες
Σε ιστορικό υψηλό ενισχύθηκε στη μεταποίηση  στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit.
Η μεταποίηση αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 24 χρόνια.
Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI), τον οποίο καταρτίζει η εταιρία IHS Markit, κατέγραψε άλμα στις 62,5 μονάδες τον Μάρτιο από τις 57,9 του Φεβρουαρίου, πάνω από την αρχική εκτίμηση για 62,4 μονάδες, αποτελώντας την υψηλότερη τιμή από τότε που άρχισε να καταρτίζεται ο δείκτης τον Ιούνιο του 1997.

Ωστόσο τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, που πιθανόν εντάθηκαν από τον πρόσφατο αποκλεισμό της Διώρυγας του Σουέζ --που προκάλεσε αναταραχή στην παγκόσμια ναυτιλία και στα λιμάνια και που ίσως χρειαστούν μήνες για να εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση-- έχει οδηγήσει σε αύξηση τις τιμές και στη μεγαλύτερη αύξηση των χρόνων παράδοσης των προμηθευτών από τότε που ξεκίνησε η σχετική έρευνα.
Οι αναλυτές ανέμεναν ελαφρώς μικρότερη αύξηση του δείκτη στις 62,4 μονάδες.
Η ενίσχυση του δείκτη πάνω από το όριο των 50 μονάδων καταδεικνύει ανάπτυξη, ενώ χαμηλότερα συρρίκνωση.
Με την Ευρώπη να υφίσταται ένα τρίτο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού, οι κυβερνήσεις επέβαλαν εκ νέου αυστηρούς περιορισμούς στους πολίτες τους, πλήττοντας τον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών στο ευρωπαϊκό μπλοκ, με το βάρος της οικονομικής ανάκαμψης να πέφτει στις μεταποιητικές επιχειρήσεις.
Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή και θεωρείται καλός οδηγός για την πορεία της οικονομίας σκαρφάλωσε στις 63,3 μονάδες από τις 57,6, αρκετά υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, αποτελώντας άνετα την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί στην έρευνα.
Οι δείκτες για τις τιμές πρώτων υλών και παραγωγής είναι κοντά σε επίπεδα ρεκόρ. Ο δείκτης τιμών εισροών σκαρφάλωσε στις 79,7 μονάδες από τις 73,9, ένα επίπεδο που έχει να καταγραφεί εδώ και μία δεκαετία.



PMI693.png
markit958.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης