Διεθνή

Σε χαμηλό 25 ετών η συμμετοχή του δολαρίου στα συναλλαγματικά διαθέσιμα – Αμφισβητείται η πρωτοκαθεδρία του

Σε χαμηλό 25 ετών η συμμετοχή του δολαρίου στα συναλλαγματικά διαθέσιμα – Αμφισβητείται η πρωτοκαθεδρία του

Η αναλογία του δολαρίου στα αποθεματικά νομίσματα διολίσθησε στο 59% από το 60,5% στο τρίτο τρίμηνο του 2020, καταγράφοντας πτώση για τρία διαδοχικά τρίμηνα

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1995 περιορίστηκε η συμμετοχή του αμερικανικού νομίσματος στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), τα οποία επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021.

Διολίσθηση

Η αναλογία του αμερικανικού νομίσματος διολίσθησε το 59% από το 60,5% στο τρίτο τρίμηνο του ιδίου έτους, καταγράφοντας πτώση για τρία διαδοχικά τρίμηνα.
Η αναλογία του το 1995 βρισκόταν στο 58%.
Παρ΄ όλα αυτά, το δολάριο εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στα συναλλαγματικά αποθέματα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.
Το 2001, η αναλογία του βρισκόταν στο υψηλότερο σημείο, στο 73%.

Ανακατατάξεις

Το αμερικανικό νόμισμα έπεσε περισσότερο από το 2010 και εν μέσω αμφισβήτησης σχετικά με το για πόσο καιρό μπορεί να διατηρήσει την προεξάρχουσα θέση του ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Το κινεζικό νόμισμα μετατρέπεται σε υπολογίσιμη δύναμη στις αγορές συναλλάγματος, με περισσότερα γιουάν να αλλάζουν χέρια από ποτέ στο Λονδίνο, το κορυφαίο κέντρο συναλλαγών σε συνάλλαγμα στον κόσμο.
Στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, το δολάριο είχε καταγράψει απώλειες της τάξης του 4%, τη χειρ'οτερη από τον Ιούνιο του 2017.
Ωστόσο, ανέκαμψε στο πρώτο τρίμηνο του 2021, παρουσιάζοντας κέρδη 3,5%, στην καλύτερη τριμηνιαία επίδοση από τον Ιούνιο του 2018.

Το ευρώ

Την ίδια στιγμή, η αναλογία του ευρώ αυξήθηκε στο 21,2% στο τέταρτο τρίμηνο από 20,5% στο τρίτο τρίμηνο του 2020.
Η συμμετοχή του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα στο τέταρτο τρίμηνο ήταν η μεγαλύτερη από το 2014.
Ωστόσο, το ευρώ είχε παρουσιάσει τη μεγαλύτερη αναλογία του στα συναλλαγματικά αποθέματα το 2009, με ποσοστό 28%.

Γιέν

Η αναλογία του γιεν στα συναλλαγματικά αποθέματα διαμορφώθηκε στο 6,03% στο τέταρτο τρίμηνο, παρουσιάζοντας άνοδο επί τρία διαδοχικά τρίμηνα.
Όσο για το κινεζικό γιουάν, η αναλογία του αυξήθηκε στο 2,25%, για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο.

Συναλλαγματικά αποθέματα

Γενικότερα, τα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα κατέκτησαν των 12,7 τρισ. δολαρίων στο τέταρτο τρίμηνο από 12,246 τρισ. δολάρια στο τρίτο.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα σε δολάριο ανήλθαν σε 7 τρισ. δολάρια από 6,939 τρισ. δολάρια την αντίστοιχη περίοδο.
Το μερίδιο του δολαρίου στα παγκόσμια συναλλαγματικα΄αποθέματα
Dollar's share of global reserves declines to 25-year low

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης