Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ο Erdogan εκδίωξε τον κεντρικό τραπεζίτη της Τουρκίας φοβούμενος αποκαλύψεις για τον γαμπρό του

Reuters: Ο Erdogan εκδίωξε τον κεντρικό τραπεζίτη της Τουρκίας φοβούμενος αποκαλύψεις για τον γαμπρό του
Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας Naci Agbal ήταν απειλή για τον γαμπρό του Erdogan, Berat Albayrak
Σχετικά Άρθρα

H σοκαριστική απόλυση του κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας Naci Agbal από τον Erdogan, του οποίου η απέχθεια στην ορθόδοξη νομισματική πολιτική είναι γνωστή, ώθησε την Τουρκία στο χείλος μιας νέας νομισματικής κρίσης.
Η απόφαση εξέπληξε ακόμα και τον ίδιο τον Agbal, ο οποίος, σύμφωνα πηγές του Reuters, εργαζόταν σκληρά, έως αργά, στα γραφεία της κεντρικής τράπεζα λίγες ώρες πριν απολυθεί, την Παρασκευή 19 Μαρτίου.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας δήλωσαν ότι η ταχεία άνοδος και πτώση του αντανακλά τόσο το τελείως διαφορετικό όραμά του για την οικονομία όσο και την απειλή που αποτελούσε για στον γαμπρό του Erdogan και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Berat Albayrak. 
Τόσο το Προεδρικό Μέγαρο όσο και η κεντρική τράπεζα αρνήθηκαν να σχολιάσουν την αποχώρησης του Agbal, όπως και οι εκπρόσωποι των Agbal και Albayrak.

Δυσφορία Erdogan

Ωστόσο, τρεις από τις πηγές, οι οποίες μίλησαν στο Reuters με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι ο Erdogan ενοχλήθηκε τον Φεβρουάριο με την απόφαση του Agbal να αναθεωρήσει την πολιτική που ακολουθούσε ο Albayrak για την υπεράσπιση της τουρκικής λίρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το τουρκικό δημόσιο να ζημιωθεί από το 2019 έως το 2020 κατά περίπου 130 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Υπήρχε δυσφορία σχετικά με αυτό;
Ναι υπήρχε.
Ήταν ένα από τα ζητήματα που συζητούσαν στο προεδρικό μέγαρο» δήλωσε η πρώτη πηγή.
Ένα άλλο άτομο με άμεση γνώση του ζητήματος ανέφερε ότι το «καύσιμο» συναλλάγματος για τη στήριξη της λίρα θα μπορούσε να μετατραπεί σε δίωξη αν ο Agbal παρέμενε στην τράπεζα.
Σημειώνεται πως υπάρχει η φήμη πως ο Albayrak ζητούσε επίμονα από τον Erdogan να επιστρέψει σε θέσεις εξουσίας, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει με τον Agbal ως κεντρικό τραπεζίτη.
Ο Albayrak και ο Agbal θεωρούνται ότι εκπροσωπούν δύο βασικές τάσεις στο κόμμα AK (AKP), το οποίο κυβερνά την Τουρκία.

«Πρώτη σκιά» 

Πρώτη σκιά στις σχέσεις Erdogan - Agbal έπεσε στις 24 Φεβρουαρίου, όταν η τράπεζα, σε μια διαδικασία ρουτίνας, αναπροσάρμοσε τις απαιτήσεις της για τα συναλλαγματικά αποθέματα, κάτι που ο Erdogan ερμήνευσε ως κρυφή αύξηση των επιτοκίων.
Την ίδια ημέρα, ο Erdogan είπε στα μέλη του AKP ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα είχαν μειωθεί επί Albayrak για να βοηθηθεί η τουρκική οικονομία.
Οι πωλήσεις συναλλαγματικών διαθεσίμων 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις κρατικές τράπεζες υποστηρίχθηκαν από γραμμές swap.
Ωστόσο, το συνάλλαγμα που διακρατούσε η κεντρική τράπεζα μειώθηκε περίπου 75%. ανοικοδομήσει τα αποθέματα.
«Ο Agbal δεν ήταν χαρούμενος που η δουλειά του επισκιάστηκε από την προηγούμενη πολιτική» δήλωσε ένα πρόσωπο κοντά στην τράπεζα.
Κατά τη διάρκεια της μικρής θητείας του Agbal, η λίρα ανέκαμψε κατά 24% από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα οποία βρέθηκε επί Albayrak.
Ωστόσο, πλέον η πραγματικότητα είναι διαφορετική…


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης