Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Στο 120% εκτοξεύθηκε στο δημόσιο χρέος το 2020 εξαιτίας της bad bank SAREB

Ισπανία: Στο 120% εκτοξεύθηκε στο δημόσιο χρέος το 2020 εξαιτίας της bad bank SAREB

Κατ’ απαίτηση της Eurostat στο δημόσιο χρέος της Ισπανίας περιελήφθησαν οι υποχρεώσεις της SAREB οι οποίες υπολογίζονται στα 50 δισ. ευρώ και δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 - 2009

Σχετικά Άρθρα

Στο 120% του Aκαθάριστου Eγχώριου Προϊόντος διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος της Ισπανίας πέρυσι, από το 117,1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ανακοίνωσε την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021 η Τράπεζα της Ισπανίας, αφού συνυπολογιστήκαν σε αυτό τις υποχρεώσεις bad bank οι οποίες προέρχονταν από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από μια δεκαετία, κατ’ απαίτηση των Βρυξελλών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ διαμορφώθηκε από 95,5% στο τέλος του 2019 και 114% στο τρίτο τρίμηνο του 2020, κυρίως λόγω της αύξησης των δημοσιονομικών δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και της ταυτόχρονης ύφεσης στην οικονομία.
Ο υψηλότερος δείκτης τελικού χρέους επιβεβαιώνει σχετικό δημοσίευμα του Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Πρόγραμμα διάσωσης

Η bad bank με το όνομα SAREB, δημιουργήθηκε προκειμένου να απορροφήσει πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε επισφαλή δάνεια και άλλα τοξικά περιουσιακά στοιχεία από εννέα ισπανικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2012 ως μέρος του προγράμματος διάσωσης της ισπανικής οικονομίας (bail out).
Η αλλαγή στη λογιστική αποτίμηση του ισπανικού χρέους έγινε κατ’ απαίτηση της Eurostat, καθώς η bad bank SAREB, σύμφωνα με το σκεπτικό της ευρωπαϊκής αρχής πρέπει να θεωρείται δημόσιος φορέας.

www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης