Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα Lagarde στις αγορές ομολόγων - Ας δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα της ΕΚΤ... έχουμε τα εργαλεία

Μήνυμα Lagarde στις αγορές ομολόγων - Ας δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα της ΕΚΤ... έχουμε τα εργαλεία
«Μπορούν να μας δοκιμάσουν όσο θέλουν», δήλωσε η Lagarde για τους επενδυτές ομολόγων
Σχετικά Άρθρα
Σαφές μήνυμα προς όλους τους επενδυτές ομολόγων έστειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, τονίζοντας ότι δεν θα αποφύγει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία αν οι επενδυτές προσπαθήσουν να αυξήσουν τις αποδόσεις των ομολόγων.
«Μπορούν να μας δοκιμάσουν όσο θέλουν», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη της στο Bloomberg.
«Έχουμε εξαιρετικά εργαλεία προς χρήση αυτήν τη στιγμή.
Θα τα χρησιμοποιήσουμε όπως απαιτείται», ανέφερε η Lagarde.

Οδηγός οι μακροπρόθεσμες κινήσεις

Η Lagarde εξήγησε στο Bloomberg ότι ο οδηγός για τις αποφάσεις της ΕΚΤ δεν είναι οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις των βασικών δεικτών της οικονομίας, αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές.
"Οι κίνδυνοι στην Ευρωζώνη είναι πολύ πιο ισορροπημένοι σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο", ανέφερε.
Όπως επισήμανε το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, το PEPP, θα προσαρμοστεί ανάλογα με τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες.
«Δεδομένης της εξαιρετικής κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, χρησιμοποιούμε τη μέγιστη ευελιξία» με το πρόγραμμα 1,85 τρισ. ευρώ, δήλωσε η Lagarde.
«Θα τα χρησιμοποιήσουμε όλα τα κεφάλαια ή όχι είναι άγνωστο, αλλά το βέβαιο είναι ότι θα τα προσαρμόσουμε όπως απαιτείται».
"Η ΕΚΤ πρέπει να παράσχει στις αγορές τη βεβαιότητα της σταθερότητας και αυτό θα κάνει", πρόσθεσε.
Το πρόγραμμα ομολόγων πανδημίας της ΕΚΤ πρόκειται να παραμείνει σε ισχύ μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2022, αν και η Lagarde είπε ότι μπορεί να παραταθεί εάν είναι απαραίτητο.
«Δεν είναι σαν ένα λιθόστρωτο», είπε.
Μόλις έρθει η ώρα να σταματήσουμε, θα δώσουμε «επαρκή και έγκαιρη ειδοποίηση για να αποφύγουν οι αγορές τις πιέσεις», όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Αργή η ανάκαμψη

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αυξηθεί 4% φέτος.
Αυτό δεν αρκεί για να αντισταθμίσει τη συρρίκνωση του 6,6% του περασμένου έτους και η ζώνη του ευρώ πιθανότατα θα επιστρέψει στο προ πανδημίας μέγεθος της μόνο στα μέσα του 2022, ένα ολόκληρο έτος πίσω από τις ΗΠΑ.

Προσοχή στον πληθωρισμό

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα έχει αναφέρει ότι κάθε βραχυπρόθεσμη αύξηση του θα είναι προσωρινή, ενώ οι ανησυχίες για τις απώλειες θέσεων εργασίας διατηρούνται επιβαρύνοντας και τη ζήτηση των καταναλωτών μεσοπρόθεσμα.
Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 1,3% το Μάρτιο σε ετήσια βάση, λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας.
Αυτό είναι χαμηλότερο από τον στόχο της ΕΚΤ κοντά αλλά κάτω του 2%.

Εν αναμονή του Ταμείου Ανάκαμψης

Η Lagarde είπε επίσης ότι ελπίζει ότι το κοινό ταμείο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρχίσει να χρησιμοποιείται όπως έχει προγραμματιστεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Τα σχέδια εξακολουθούν να αξιολογούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι νόμοι για την έγκριση της έκδοσης ομολόγων για τη χρηματοδότηση του προγράμματος πρέπει ακόμη να εγκριθούν από όλες τις εθνικές κυβερνήσεις.
Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι εμπόδια όπως η νομική πρόκληση στη Γερμανία θα καθυστερήσουν τις εκταμιεύσεις.
«Έχουμε συνολικά μια οικονομική κατάσταση η οποία σε αυτό το μέρος του κόσμου, την Ευρώπη, χαρακτηρίζεται πραγματικά από αβεβαιότητα», δήλωσε η Lagarde.
«Αυτό που πρέπει να κάνει η νομισματική πολιτική και η ΕΚΤ είναι να παρέχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βεβαιότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης