Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα είναι η Credit Suisse η επόμενη Lehman Brothers; - Τα 3 στελέχη που ερευνώνται για τα απανωτά σκάνδαλα

Θα είναι η Credit Suisse η επόμενη Lehman Brothers; - Τα 3 στελέχη που ερευνώνται για τα απανωτά σκάνδαλα
Το ερώτημα των επενδυτών της Credit Suisse είναι το εξής: είναι όλα αυτά τα ατυχή γεγονότα ή αντανακλούν κάτι πιο βαθύ στην κουλτούρα κινδύνου της τράπεζας;
Σχετικά Άρθρα
Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα στην τράπεζά του: «η στάση απέναντι στον κίνδυνο πρέπει να αλλάξει... υπάρχουν συνέπειες».
Αλλά δεν ήταν ο Thomas Gottstein που μίλησε αυτή την εβδομάδα αφού η ελβετική τράπεζα προειδοποίησε για τεράστιες απώλειες στις συναλλαγές με την Archegos Capital Management.
Ήταν ο προκάτοχός του, Tidjane Thiam, τον Μάρτιο του 2016, που αποκάλυψε τεράστια και δαπανηρά κρυμμένα στοιχήματα από τους traders της τράπεζας.
Κατά τα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν φαίνεται ότι λίγα έχουν αλλάξει στην Credit Suisse, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times.

Η μία κρίση μετά την άλλη

Από τότε που ο Gottstein ανέλαβε τα ηνία πριν από ένα χρόνο, η τράπεζα βρίσκεται από τη μια κρίση στην άλλη.
Έχει παγιδευτεί σε φερόμενες απάτες στην κινεζική αλυσίδα Luckin Coffee και στη γερμανική εταιρεία πληρωμών Wirecard.
Αποκάλυψε μια πιθανή ζημία 680 εκατ. δολαρίων από την αντιδικία σε υποθήκες-ομόλογα των ΗΠΑ σε εποχή κρίσης.
Επίσης, αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα της Ελβετίας για συναλλαγές με βουλγαρικές παράνομες ομάδες που ασχολούνται με το λαθρεμπόριο κοκαΐνης.
Και το όραμα του Gottstein να ξεκινήσει τη νέα χρονιά χωρίς προβλήματα... δεν φαίνεται να έχει τύχη.

Τα προβλήματα συνεχίζονται

Μόνο φέτος, η Credit Suisse κατέγραψε ζημία 450 εκατ. δολάρια για την επένδυσή της στο hedge fund York Capital και είπε ότι οι πελάτες της ότι θα μπορούσαν να χάσουν έως και 3 δισ. δολάρια από τα δεσμευμένα κεφάλαια που συνδέονται με την καταρρέουσα εξειδικευμένη εταιρεία χρηματοδότησης Greensill Capital, ποσό που ισοδυναμεί με το σύνολο των καθαρών εσόδων πέρυσι.
Εν τω μεταξύ, η Credit Suisse μηνύθηκε στο Λονδίνο για τον φερόμενο ρόλο της στην εκκαθάριση των φορολογουμένων της Μοζαμβίκης από 200 εκατ. δολάρια στο λεγόμενο σκάνδαλο «ομολόγων 2 δισ. δολ.».
Όλα αυτά συσσωρεύουν την πίεση στον Gottstein, ο οποίος ανέλαβε για να σταθεροποιήσει την τράπεζα μετά την εκδίωξη του Thiam μετά από ένα εταιρικό σκάνδαλο κατασκοπείας που οι ρυθμιστικές αρχές εξακολουθούν να ερευνούν.
Και το ερώτημα των επενδυτών είναι το εξής: είναι όλα αυτά τα ατυχή γεγονότα ή αντανακλούν κάτι πιο βαθύ στην κουλτούρα κινδύνου της τράπεζας;
https__d6c748xw2pzm8.cloudfront.net_prod_c22096e0-917c-11eb-8843-95a39e9b05ef-standard.webp

Διαχείριση κινδύνου;

Λίγο πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα, η Credit Suisse είπε ότι ένα κύμα πωλήσεων που προκλήθηκε στο Archegos θα είχε «εξαιρετικά σημαντικό» αντίκτυπο στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.
Η προειδοποίηση οδήγησε σε σοβαρές απώλειες τη μετοχή της.
«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς οι απώλειες από έναν μόνο πελάτη μπορεί να είναι τόσο μεγάλες», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της τράπεζας.
«Αυτό δημιουργεί τεράστια ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση κινδύνων», πρόσθεσε.
Στελέχη στη Ζυρίχη και το Λονδίνο από τότε προσπάθησαν να καταλάβουν πώς οι πρώτοι μεσίτες της στη Νέα Υόρκη θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει μια τόσο συγκεντρωμένη έκθεση σε ένα σχετικά άγνωστο οικογενειακό γραφείο.
Ο Gottstein και ο επικεφαλής των αγορών Brian Chin έκαναν μια τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα το απόγευμα σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν το προσωπικό.
Αλλά απέτυχαν να παράσχουν λεπτομέρειες όταν ρωτήθηκαν για το πώς είχε συμβεί το επεισόδιο, τι έχει μάθει η τράπεζα για να βοηθήσει στον εντοπισμό άλλων παρόμοιων πιθανών περιπτώσεων και γιατί ήταν πιο αργή από άλλες τράπεζες στη μείωση του κινδύνου.
Ένας συμμετέχων στη διάσκεψη το περιέγραψε ως «αυτοκινητιστικό δυστύχημα», από το οποίο δεν έμεινε τίποτα.

Κάποιες μικρές κινήσεις διαχείρισης κινδύνου

Μετά από τις μεγάλες εμπορικές απώλειες της Credit Suisse το 2016 κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του Thiam, η τράπεζα θέσπισε νέες πολιτικές, όπως η απαίτηση να υπογράφει οποιεσδήποτε συμφωνίες με πελάτες με πιστοληπτική ικανότητα single B ή χαμηλότερη.
Κάποιοι στην επενδυτική τράπεζα όμως παραβίασαν τους περιορισμούς, υποστηρίζοντας ότι έτσι άφηναν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε άλλους.
Αλλά και Gottstein, προσπάθησε να βελτιώσει περαιτέρω τη διαχείριση κινδύνων της τράπεζας.
Τον περασμένο Ιούλιο αποκάλυψε σαρωτικές αλλαγές στη δομή της τράπεζας για τη μείωση του κόστους και την αύξηση της αποτελεσματικότητας.
Το δόγμα της ανανέωσης ήταν ο συνδυασμός κινδύνου και συμμόρφωσης.
Ανακοινώνοντας τις αλλαγές, ο Gottstein είπε: «Αυτές οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να βοηθήσουν στην ανθεκτικότητα της τράπεζας σε αβέβαιες αγορές και να οδηγήσουν σε περαιτέρω ανοδική πορεία όταν επικρατήσουν πιο θετικές οικονομικές συνθήκες».
Ωστόσο, η διαδοχή των κρίσεων που προέρχονται από την επενδυτική τράπεζα της Credit Suisse υποδηλώνει ότι η ανθεκτικότητα - και ο έλεγχος κινδύνων - εξακολουθούν να λείπουν.
https__d6c748xw2pzm8.cloudfront.net_prod_89708960-917f-11eb-bdec-312ab85d1517-standard.webp

Αποτυχία εντοπισμού κινδύνων

Αυτό που συνδέει όλα τα πρόσφατα σκάνδαλα είναι ένα εσωτερικό σύστημα διαχείρισης κινδύνων που αποτυγχάνει να εντοπίσει επικείμενες καταστροφές, σύμφωνα με πολλά άτομα εντός και εκτός της τράπεζας που μίλησαν στους Financial Times.
Πολύ εύκολα παρακάμπτεται από ανώτερους διευθυντές που είναι πρόθυμοι να κυνηγήσουν προσοδοφόρες συμφωνίες με πελάτες, ανέφεραν αυτοί οι άνθρωποι.
«Το ζήτημα είναι αν το Archegos είναι μια άτυχη κατάσταση ή αν είναι πραγματικά ένα ζήτημα διαχείρισης κινδύνου», δήλωσε ο Kian Abouhossein, αναλυτής της JPMorgan.
"Αυτό θα είναι κάτι που θα δοκιμαστεί τους επόμενους τρεις μήνες."

Ποιος έχει την ευθύνη;

Εν τω μεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο της Credit Suisse διερευνά ποια μέλη της εκτελεστικής της ομάδας ήταν κυρίως υπεύθυνα για τις κρίσεις στην Greensill και το Archegos.
Τρία στελέχη εμφανίζονται και στους δύο ελέγχους.
Η Lara Warner, επικεφαλής κινδύνων και συμμόρφωσης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έγκριση ενός δανείου γέφυρας ύψους 160 εκατ. δολαρίων στην Greensill Capital τον περασμένο Οκτώβριο, αν και ανώτατα στελέχη προέβαλαν αντιρρήσεις.
Το διοικητικό συμβούλιο εξετάζει επίσης πόσα γνώριζε για το μέγεθος της έκθεσης στο Archegos.
Εν τω μεταξύ, ο Eric Varvel, πρώην επικεφαλής της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Credit Suisse, ήταν ο κύριος αρχιτέκτονας και υποστηρικτής των χρηματοδοτικών ταμείων που συνδέονται με την Greensill.
https__d6c748xw2pzm8.cloudfront.net_prod_9f2fb580-914f-11eb-bdbb-273f809cff33-standard.webp
Δεδομένου ότι η Credit Suisse τον απομάκρυνε νωρίτερα αυτό το μήνα, έχει διατηρήσει τη θέση του ως διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης της τράπεζας στις ΗΠΑ και πρόεδρος της επενδυτικής της τράπεζας - από όπου διευθύνεται η σχέση με το Archegos.
Σύμφωνα με στελέχη ένας λόγος για τον οποίο διατηρήθηκε ο Varvel είναι οι πολύτιμες συνδέσεις του με τους πελάτες της Qatari της Credit Suisse και τους μεγάλους μετόχους.
Ο Helman Sitohang, διευθύνων σύμβουλος της Σιγκαπούρης στην επιχείρηση Ασίας-Ειρηνικού της Credit Suisse, διερευνάται επίσης από το διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη διαδικασία.
Το επίκεντρο είναι οι σχέσεις του με πολλές επιχειρήσεις και ιδιώτες κοντά σε πολλά από τα προβλήματα της τράπεζας, όπως ο Lex Greensill, ο ιδρυτής του ομίλου και η SoftBank, ο ιαπωνικός όμιλος πίσω από το Vision Fund, το οποίο υποστηρίζει σημαντικά την Greensill.
Σε μια άλλη επιχείρηση που υποστηρίζεται από τη SoftBank, τη Wirecard, οι τραπεζίτες της Credit Suisse πούλησαν ένα χρεωστικό τίτλο 900 εκατ. ευρώ σε μια ευρεία ομάδα επενδυτών, η οποία ουσιαστικά επέτρεψε στη SoftBank να χρηματοδοτήσει ολόκληρη την επένδυσή της στη γερμανική εταιρεία πληρωμών χωρίς να βάλει ούτε ένα εκατοστό των χρημάτων της.
Όταν η Wirecard κατέρρευσε πέρυσι, αυτοί οι επενδυτές επωμίστηκαν μεγάλες απώλειες.
Υπάρχει ακόμη το ζήτημα της προεδρίας της Credit Suisse, του Urs Rohner.
Κατείχε το ρόλο την τελευταία δεκαετία, κατά την οποία η τιμή της μετοχής της τράπεζας έπεσε πάνω από 70% και έχασε περαιτέρω έδαφος από τον σκληρό αντίπαλο UBS.
Ο πρώην δικηγόρος κέρδισε 43,5 εκατ. φράγκα σε αμοιβές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συμπεριλαμβανομένων των 4,7 εκατ. φράγκων για το 2020.

Ουδείς γνωρίζει τις ζημιές

Προς το παρόν, οι αναλυτές και οι επενδυτές προσπαθούν να μετρήσουν το οικονομικό κόστος όλων αυτών, αλλά και το κόστος στη φήμη της τράπεζας.
Η Credit Suisse εξακολουθεί να μην ξέρει πόσα θα χάσει από την έκθεση στο Archegos, αν και οι πρώτες εκτιμήσεις έδειξαν ότι θα μπορούσε να κυμαίνεται μεταξύ 3 και 4 δισ. δολαρίων.
Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι το φετινό πρόγραμμα εξαγοράς μετοχών 1,5 δισ. φράγκων της τράπεζας θα ακυρωθεί, ενώ άλλοι προτείνουν ότι τα μερίσματα θα μπορούσαν να μειωθούν εάν οι απώλειες από την Archegos είναι αρκετά σημαντικές.
Η Abouhossein της JPMorgan εκτιμά ότι οι κρίσεις στο Archegos και τη Greensill θα προκαλέσουν μια αναθεώρηση των επιχειρήσεων διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών επενδύσεων της τράπεζας.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι και οι αισιόδοξοι.
«Οι επιτυχίες συνεχίζουν να έρχονται για την Credit Suisse», δήλωσε ο Eoin Mullany, αναλυτής στην Berenberg.
«Οι επενδυτές δεν πρέπει να υποτιμούν τα αποτελέσματα, ενώ τα τελευταία γεγονότητα είναι πιθανό να οδηγήσουν σε επανεκτίμηση του τρόπου με τον οποίο αναλαμβάνει και διαχειρίζεται τον κίνδυνο.
Εάν η τράπεζα το κάνει αυτό, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη και χαμηλότερα έσοδα.
Τώρα «μόνο λίγες ελληνικές, ρωσικές και τουρκικές τράπεζες διαπραγματεύονται με χαμηλότερη αποτίμηση με βάση την κερδοφορία, από την Credit Suisse, δήλωσε ο αναλυτής της Citigroup, Andrew Coombs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης